Νίκος Αναστασιάδης: Οι θέσεις της πλευράς μας είναι ξεκάθαρες

Οι θέσεις της πλευράς μας είναι ξεκάθαρες είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη στου στα Γραφεία του ΟΑΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν για τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είπε «όχι ακόμα, αλλά αυτό που είχαμε πει κατά την τελευταία συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πως θα τύχουμε ενημέρωσης εντός των ημερών».

Ερωτηθείς τι θα θέσει ενώπιον της Υφυπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος είπε ότι θα θέσει «τις ξεκάθαρες θέσεις  της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως τέθηκαν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς κάθε συνομιλητή, δηλαδή ότι η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παράμετροι του  ΓΓ των ΗΕ, με βάση και την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 όταν είχαν συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ υπό την αιγίδα του, και τον κ. Ακκιντζί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει, και πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται «από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. Εάν έρθει με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπω τι θα είναι το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο και κατά πόσο αυτό επηρεάζει με οιονδήποτε τρόπο το θέμα της άτυπης διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν επηρεάζει ποσώς και δεν αφορά προεδρικές εκλογές, αφορά βουλευτικές εκλογές. Δεν είμαι εμπλεκόμενος στις βουλευτικές εκλογές και δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ. Έχουμε δημοκρατία, το κάθε πολιτικό κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται.

Αυτό που είναι επιθυμία μου είναι απλούστατα να τηρούνται χαμηλοί τόνοι, να παύσουν κάποιοι να μου ζητούν να διαπραγματευτούμε από αέρος. Δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. Είναι με την τουρκική πλευρά.

Οι δικές μου θέσεις είναι σαφέστατες, ξεκάθαρες, τις έχω διατυπώσει στο Εθνικό Συμβούλιο και συνεπώς, δεν είναι ανάγκη κάθε τόσο να καλούμε να πω δημόσια τι είναι αυτό που θα διεκδικήσω. Αυτό δεν έχω πρόβλημα να το πω. Αλλά εκείνο που ενοχλεί είναι τι πρέπει να αποδεχθώ. Αυτό θεωρώ ότι υπερβαίνει κάπως αυτό που θα ανέμενε κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποιος πάει σε διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν αποδέχεται χωρίς να πάρει». 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 12:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Φ. Αλτούν
16:52
Σε βαρύτατο πένθος το Φανάρι λόγω θάνατου φωτογράφου Οικουμενικού Πατριάρχη
16:50
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 11 Απριλίου 2021
16:48
Προεδρικό προς Ελεγκτή: Την Κύπρο κυβερνά εκλελεγμένος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του
16:13
Σ. Μισέλ: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας
15:28
Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
15:15
Διατήρηση Συνθήκης Μοντρέ ζήτησε ο Πούτιν από Ερντογάν
14:49
Βρετανία: Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις, στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
14:32
Η Άγκυρα κατηγορεί ευθέως Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις
14:25
Φιλιππίνες: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στη Θάλασσα της Κελέβης
14:11
Η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Τρόοδος
14:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand