Να μη χορηγείται το εμβόλιο της Astra Zeneca στους κάτω των 30 ετών συστήνουν οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, συστήνουν πλέον οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σύσταση ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα μετά από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει από περιστατικά θρόμβωσης σε πολίτες που είχαν λάβει το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ και οι επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA), της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων και του Ενιαίου Κέντρου Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης τόνισαν ότι για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν κατά πολύ των όποιων κινδύνων.

Για τις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο, «η ισορροπία οφέλους-ρίσκου είναι πιο λεπτή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγήθηκε, μόνο στην ηλικιακή κατηγορία 18-29 και μόνο σε περιπτώσεις μικρής έκθεσης στον κορωνοϊό, το ρίσκο στην υγεία από τον εμβολιασμό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το όφελος αποτροπής βαριάς νόσησης από τον ιό.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η χορήγηση άλλων εμβολίων, όπως της Pfizer και της Moderna στους πολίτες 18-29 ετών που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο αυξάνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό. Άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο της AstraZeneca συστήνεται πάντως να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου σκευάσματος.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι μετά από περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί 79 περιπτώσεις θρόμβωσης, εκ των οποίων οι 19 οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς (μετά από την πρώτη δόση).

Η επικεφαλής της MHRA Δρ Τζουν Ρέιν είπε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» τα περιστατικά θρόμβωσης να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «το ρίσκο αυτής της πολύ σπάνιας πιθανής παρενέργειας είναι εξαιρετικά χαμηλό».

Από τα 79 περιστατικά, τα 51 αφορούσαν γυναίκες και τα 28 άνδρες. Μεταξύ των 19 θυμάτων περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες κάτω των 30 ετών και 14 θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST).

Οι επιστήμονες που έκαναν την ενημέρωση τόνισαν ότι τα εμβόλια ήδη έχουν σώσει πάνω από 6.000 ζωές με βάση τα προγνωστικά μοντέλα και ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη πως θα τους χορηγηθεί το κατάλληλο εμβόλιο την κατάλληλη στιγμή.

Ο καθηγητής Βαν Ταμ πρόσθεσε ότι παρά την «αλλαγή πορείας» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ότι η πρώτη δόση θα έχει προσφερθεί σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας έως τα τέλη Ιουλίου «παραμένει εντός στόχου».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Υφυπουργός Εμβολιασμών Ναντίμ Ζαχάουι παρέπεμψε μέσω Twitter στη δήλωση του Πρωθυπουργού Τζόνσον ότι η κυβέρνηση θα ακολουθεί τις επιστημονικές συστάσεις, επισημαίνοντας το εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο πρόκλησης θρόμβωσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 18:08

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand