Να μη χορηγείται το εμβόλιο της Astra Zeneca στους κάτω των 30 ετών συστήνουν οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, συστήνουν πλέον οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σύσταση ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα μετά από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει από περιστατικά θρόμβωσης σε πολίτες που είχαν λάβει το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ και οι επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA), της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων και του Ενιαίου Κέντρου Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης τόνισαν ότι για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν κατά πολύ των όποιων κινδύνων.

Για τις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο, «η ισορροπία οφέλους-ρίσκου είναι πιο λεπτή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγήθηκε, μόνο στην ηλικιακή κατηγορία 18-29 και μόνο σε περιπτώσεις μικρής έκθεσης στον κορωνοϊό, το ρίσκο στην υγεία από τον εμβολιασμό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το όφελος αποτροπής βαριάς νόσησης από τον ιό.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η χορήγηση άλλων εμβολίων, όπως της Pfizer και της Moderna στους πολίτες 18-29 ετών που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο αυξάνει την πιθανότητα βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό. Άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο της AstraZeneca συστήνεται πάντως να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου σκευάσματος.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι μετά από περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί 79 περιπτώσεις θρόμβωσης, εκ των οποίων οι 19 οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς (μετά από την πρώτη δόση).

Η επικεφαλής της MHRA Δρ Τζουν Ρέιν είπε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» τα περιστατικά θρόμβωσης να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «το ρίσκο αυτής της πολύ σπάνιας πιθανής παρενέργειας είναι εξαιρετικά χαμηλό».

Από τα 79 περιστατικά, τα 51 αφορούσαν γυναίκες και τα 28 άνδρες. Μεταξύ των 19 θυμάτων περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες κάτω των 30 ετών και 14 θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST).

Οι επιστήμονες που έκαναν την ενημέρωση τόνισαν ότι τα εμβόλια ήδη έχουν σώσει πάνω από 6.000 ζωές με βάση τα προγνωστικά μοντέλα και ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη πως θα τους χορηγηθεί το κατάλληλο εμβόλιο την κατάλληλη στιγμή.

Ο καθηγητής Βαν Ταμ πρόσθεσε ότι παρά την «αλλαγή πορείας» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ότι η πρώτη δόση θα έχει προσφερθεί σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας έως τα τέλη Ιουλίου «παραμένει εντός στόχου».

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Υφυπουργός Εμβολιασμών Ναντίμ Ζαχάουι παρέπεμψε μέσω Twitter στη δήλωση του Πρωθυπουργού Τζόνσον ότι η κυβέρνηση θα ακολουθεί τις επιστημονικές συστάσεις, επισημαίνοντας το εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο πρόκλησης θρόμβωσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 18:08

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.