Εντοπίστηκε αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού με 34 μεταλλάξεις

Αφρικανοί επιστήμονες εντόπισαν στην Αγκόλα νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία φέρει 34 μεταλλάξεις, περισσότερες από κάθε άλλη γνωστή παραλλαγή έως τώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τούλιο ντε Ολιβέιρα του Πανεπιστημίου ΚβαΖούλου-Νατάλ στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και Σίλβια Λουτουκούτα του υπουργείου Υγείας της Αγκόλα στη Λουάντα, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, σύμφωνα με το Nature, ανακάλυψαν την παραλλαγή μετά από γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Αγκόλα φέτος τον Φεβρουάριο.

Η νέα παραλλαγή, που ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2, διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα γονιδιώματα του κορονοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές. Η εν λόγω παραλλαγή πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της, πιθανώς, τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του 2020 το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Ν. Αφρικής είχε για πρώτη φορά ανιχνεύσει την πιο γνωστή μεταδοτική «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή 501Υ.V2, που αντιστέκεται περισσότερο στα αντισώματα και η οποία έχει πια εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες.

Η Αγκόλα, στην οποία έχουν υπάρξει περίπου 21.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 500 θάνατοι από Covid-19, έχει επιβάλει τα υποχρεωτικά rapid test σε όλους τους αεροπορικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιό της, πέρα από την προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Όλοι όσοι έχουν θετικό rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα, απομονώνονται τουλάχιστον για 14 ημέρες, ενώ όσοι έχουν αρνητικό rapid test, αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 15:33

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.