Αυστραλία: Η Καμπέρα ζητεί να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραγγείλει

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει να της σταλούν 3 και πλέον εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, θέτοντας σε δοκιμασία τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως δεν παρεμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η χώρα της Ωκεανίας δυσκολεύεται να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΕ διεύψευσε ότι παρακωλύει τις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, που βρίσκεται δραματικά πίσω όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση. Η ΕΕ τόνισε πως δεν ευθύνεται εκείνη για την αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα του να αποσύρει άδειες εξαγωγής και ότι επιστολές της κυβέρνησής του με τις οποίες ζητείτο να της σταλούν προμήθειες έμειναν αναπάντητες. Αφού η ΕΕ τώρα μοιάζει διατεθειμένη να επιτρέψει τις παραδόσεις, πρόσθεσε, η Καμπέρα θα ζητήσει ξανά να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει. Η ποσότητα αυτή επρόκειτο θεωρητικά να φθάσει στην Αυστραλία περί τα τέλη του Μαρτίου. «Προφανώς θέλουμε αυτές τις εκατ. δόσεις», είπε ο κ. Μόρισον σε δημοσιογράφους.

«Με δεδομένες τις δηλώσεις που έγιναν (...) δεν υπάρχει κώλυμα σε αυτό και ελπίζω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί άμεσα», πρόσθεσε. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι εάν η ΕΕ επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων, η χώρα του θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κρίση καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, εμπόδισε την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, επικαλούμενη τις ελλείψεις στην Ευρώπη. Κατόπιν απέρριψε το αίτημα της Καμπέρας να επανεξετάσει την απόφαση αυτή. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια άρνηση αφότου οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μηχανισμό για την παρακολούθηση των ροών των εμβολίων στα τέλη του Ιανουαρίου. Η διένεξη ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία υπογραμμίζει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε ευρωπαϊκές χώρες και τον αντίκτυπο που έχουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές σε κράτη που έχουν προπαραγγείλει ποσότητες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είναι η αιτία που έχει μείνει τόσο πίσω στο πρόγραμμα ανοσοποίησης. Η Αυστραλία έλαβε μια πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων της AstraZeneca στα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση λέει πως δεν παραλήφθηκαν άλλες. Η χώρα εισήγαγε επίσης δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca από την Ευρώπη επρόκειτο να γίνουν τα θεμέλια στα αρχικά στάδια της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Αυστραλία. Η CSL Ltd αναμένεται προοδευτικά να παραγάγει 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού εντός της χώρας

. Η Αυστραλία έχει επιβεβαιώσει κάπου 29.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 909 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, απολογισμό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, ενώ έχει στην πράξη καταφέρει να εξαλείψει την μετάδοση του νέου κορονοϊού στην κοινότητα. Όμως το πρόγραμμα ανοσοποίησης της χώρας βρίσκεται πολύ πίσω από τον κυβερνητικό προγραμματισμό: μόλις 670.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εμβολιαστεί 4 εκατομμύρια στα τέλη του Μαρτίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 06:57

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό με αίτημα την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις
10:44
OKYΠΥ: Τα τελευταία τρία 24ωρα γίνονται περισσότερες εισαγωγές ασθενών από τα εξιτήρια
10:39
Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για εκτόξευση ρουκέτας
10:09
Λοττίδου: Bασικοί πυλώνες της εγκληματικής αμέλειας εναντίον του Στυλιανού οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και η Αστυνομία
09:45
Καταγγέλθηκαν 147 πολίτες και ένα υποστατικό για παράβαση των μέτρων για τον Covid- 19
09:10
Μπράβο στον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις στον Δένδια, είπε ο Τατάρ
08:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand