Κυριακίδου: τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων - Νέα επιστολή στους 27 για συντονισμό της χρήσης του

Το μήνυμα από τη σημερινή νέα γνωμάτευση του ΕΜΑ πως τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων παρενεργειών, επεσήμανε με δήλωσή της η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η Επίτροπος έστειλε στους Υπουργούς Υγείας νέα επιστολή που ζητά συντονισμό και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη ΕΕ έχει ήδη εμβολιαστεί το 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: "μετά από επίσημο αίτημα της Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε τα δεδομένα από τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca για να δώσει μια ακριβέστερη επιστημονική γνώμη σχετικά με το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου στο πλαίσιο των οφελών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά ποσοστά μόλυνσης".

"Αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα υποστηρίξει τις εθνικές αρχές στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης αυτού του εμβολίου ως μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων. Χαιρετίζω ότι αρκετά από τα κράτη μέλη μας το αντικατοπτρίζουν στις αποφάσεις τους για τη χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες τους", αναφέρει η Επίτροπος.

"Είναι σαφές: τα συνολικά οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών. Το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων μας - είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, στην ΕΕ και παγκοσμίως."

Όπως ανακοίνωσε, η Επίτροπος έστειλε νέα επιστολή σήμερα σε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ για να τους ενημερώσει για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και "για τον μέγιστο δυνατό συντονισμό των προσεγγίσεων σε επίπεδο ΕΕ με βάση την επιστήμη, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εθνικές καταστάσεις".

Η Επίτροπος τονίζει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται με τη μέρα.

Όπως αναφέρει "κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Από σήμερα, 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό είναι διπλάσιο από το προηγούμενο μήνα. Και όπως βλέπουμε από την κυκλοφορία εμβολίων στην ΕΕ - τα εμβόλια σώζουν ανθρώπους", τονίζει η Επίτροπος.

"Με τέσσερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες που διατίθενται σε ολόκληρη την ΕΕ, η ικανότητα παραγωγής αυξάνεται και ακόμη και υπερβαίνει τις προσδοκίες από ορισμένες εταιρείες, αυτό το τρίμηνο θα σημειώσει τετραπλάσια αύξηση στις παραδόσεις σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Είμαστε στο σωστό δρόμο", σημειώνει,.

"Το ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφαλίζει ότι εφαρμόζουμε τις πιο αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας και αυστηρή παρακολούθηση της ασφάλειας της χρήσης όλων των εμβολίων στην ΕΕ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο κέντρο", σημειώνει η Επίτροπος.

"Η βάση για ασφαλείς εκστρατείες εμβολιασμού και τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση. Η βάση για επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη απαιτεί επιστήμη, σαφήνεια και συνοχή - ας διασφαλίσουμε ότι την παρέχουμε στους πολίτες μας", καταλήγει η Επίτροπος.

Aνταπόκριση: Θάνος Αθανασίου/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απριλίου 2021 - 20:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.