Κυριακίδου: τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων - Νέα επιστολή στους 27 για συντονισμό της χρήσης του

Το μήνυμα από τη σημερινή νέα γνωμάτευση του ΕΜΑ πως τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων παρενεργειών, επεσήμανε με δήλωσή της η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η Επίτροπος έστειλε στους Υπουργούς Υγείας νέα επιστολή που ζητά συντονισμό και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη ΕΕ έχει ήδη εμβολιαστεί το 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: "μετά από επίσημο αίτημα της Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε τα δεδομένα από τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca για να δώσει μια ακριβέστερη επιστημονική γνώμη σχετικά με το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου στο πλαίσιο των οφελών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά ποσοστά μόλυνσης".

"Αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα υποστηρίξει τις εθνικές αρχές στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης αυτού του εμβολίου ως μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων. Χαιρετίζω ότι αρκετά από τα κράτη μέλη μας το αντικατοπτρίζουν στις αποφάσεις τους για τη χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες τους", αναφέρει η Επίτροπος.

"Είναι σαφές: τα συνολικά οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών. Το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου εμβολίων μας - είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, στην ΕΕ και παγκοσμίως."

Όπως ανακοίνωσε, η Επίτροπος έστειλε νέα επιστολή σήμερα σε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ για να τους ενημερώσει για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και "για τον μέγιστο δυνατό συντονισμό των προσεγγίσεων σε επίπεδο ΕΕ με βάση την επιστήμη, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εθνικές καταστάσεις".

Η Επίτροπος τονίζει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται με τη μέρα.

Όπως αναφέρει "κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουμε δει κατά μέσο όρο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Από σήμερα, 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό είναι διπλάσιο από το προηγούμενο μήνα. Και όπως βλέπουμε από την κυκλοφορία εμβολίων στην ΕΕ - τα εμβόλια σώζουν ανθρώπους", τονίζει η Επίτροπος.

"Με τέσσερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες που διατίθενται σε ολόκληρη την ΕΕ, η ικανότητα παραγωγής αυξάνεται και ακόμη και υπερβαίνει τις προσδοκίες από ορισμένες εταιρείες, αυτό το τρίμηνο θα σημειώσει τετραπλάσια αύξηση στις παραδόσεις σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Είμαστε στο σωστό δρόμο", σημειώνει,.

"Το ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφαλίζει ότι εφαρμόζουμε τις πιο αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας και αυστηρή παρακολούθηση της ασφάλειας της χρήσης όλων των εμβολίων στην ΕΕ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο κέντρο", σημειώνει η Επίτροπος.

"Η βάση για ασφαλείς εκστρατείες εμβολιασμού και τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση. Η βάση για επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εμπιστοσύνη απαιτεί επιστήμη, σαφήνεια και συνοχή - ας διασφαλίσουμε ότι την παρέχουμε στους πολίτες μας", καταλήγει η Επίτροπος.

Aνταπόκριση: Θάνος Αθανασίου/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απριλίου 2021 - 20:13

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand