Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου για θέματα διασποράς την Παρασκευή

Την Υπουργό Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μακράμ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, υποδέχεται την Παρασκευή στη Λευκωσία ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην πρώτη τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου για θέματα διασποράς, που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από την έναρξη της πανδημίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου, κατά τη συνάντηση, στην παρουσία αντιπροσωπειών των τριών χωρών, θα συζητηθεί σειρά θεμάτων, όπως η συνέχιση του προγράμματος «Νόστος», αλλά και η πραγματοποίηση μιας περιφερειακής συνάντησης με αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα διασποράς, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Μεταξύ άλλων, θα τεθούν εισηγήσεις για τον τόπο διεξαγωγής και τη θεματολογία του «Νόστος 4». Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της πανδημίας υπήρχε σκέψη για συνέχιση του προγράμματος σε ΗΠΑ και Καναδά, μετά την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων στην Αυστραλία και την Αγγλία.

Παράλληλα, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης επισκέψεων για μαθητές της Αμπετείου Σχολής στις τρεις χώρες, με συγκεκριμένες δράσεις, καθώς και μια δράση στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Υπάρχει επίσης εισήγηση για τη διοργάνωση ενός περιφερειακού θρησκευτικού συνεδρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών, αλλά και για μια διαδικτυακή εκδήλωση με οργανωμένα φοιτητικά σύνολα της διασποράς.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, οι εισηγήσεις για δράσεις που απαιτούν φυσική παρουσία και οι όποιες αποφάσεις θα λάβουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις της πανδημίας στις τρεις χώρες.

Πριν από την τριμερή, θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του κ. Φωτίου με τον κ. Βλάση για συντονισμό σε θέματα που αφορούν την ελληνική και κυπριακή διασπορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές
20:12
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand