Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο

Η πρόσβαση στην επικράτεια και το άσυλο και η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτητών ασύλου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης στην Κύπρο της Βοηθού του Ύπατου Αρμοστή σε θέματα Προστασίας, Gillian Triggs.

«Η Κύπρος είναι μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις. Ανάμεσα στους ανθρώπους που φθάνουν βρίσκονται άτομα που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις, που χρειάζονται διεθνή προστασία,» δήλωσε η Triggs, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε προσφέρει την περαιτέρω στήριξή μας στις αρχές ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο για όσους το χρειάζονται, καθώς και τεχνική υποστήριξη για ασφαλείς, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νομική συνδρομή».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε λάβει παλαιότερα αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (pushbacks) στη θάλασσα, βαρκών που μετέφεραν Σύρους καθώς και περιστατικά αιτητών ασύλου που παγιδεύτηκαν στη Νεκρή Ζώνη, η Triggs έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρχές ότι οι νέες αφίξεις είχαν πρόσβαση στις εθνικές διαδικασίες ασύλου".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Triggs επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 1.600 άτομα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα 200 παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο, το 50% των οποίων είναι ασυνόδευτα. Χρειάζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη φροντίδα τους και θα πρέπει να διαχωριστούν από τους ενήλικες,» δήλωσε η κ. Triggs.

Προστίθεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει στηρίξει τις δομές με προκατασκευασμένες μονάδες στέγασης, αντίσκηνα, προστατευτικά στέγαστρα και άλλα είδη οικιακού εξοπλισμού. Η κ. Triggs προσέφερε επιπλέον τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και την ενίσχυση των συμβουλευτικών παροχών σε θέματα προστασίας.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι αιτητές ασύλου στην Κύπρο διαμένουν σε αστικές περιοχές και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ανέφεραν στην κ. Triggs τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε θέματα στέγασης, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Αν δεν μπορέσουν να είναι αυτάρκεις ενδεχομένως να καταφύγουν σε δευτερογενείς μετακινήσεις.

«Είχαμε ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση στα θέματα αυτά και μας έχουν ενθαρρύνει πολύ οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, όπως σε θέματα που αφορούν την επέκταση των ασφαλών ζωνών για παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες στο Πουρνάρα καθώς και σε θέματα που αφορούν τις ελλείψεις στους τομείς στέγασης και ένταξης αιτητών ασύλου», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές
20:12
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand