Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο

Η πρόσβαση στην επικράτεια και το άσυλο και η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτητών ασύλου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης στην Κύπρο της Βοηθού του Ύπατου Αρμοστή σε θέματα Προστασίας, Gillian Triggs.

«Η Κύπρος είναι μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις. Ανάμεσα στους ανθρώπους που φθάνουν βρίσκονται άτομα που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις, που χρειάζονται διεθνή προστασία,» δήλωσε η Triggs, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε προσφέρει την περαιτέρω στήριξή μας στις αρχές ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο για όσους το χρειάζονται, καθώς και τεχνική υποστήριξη για ασφαλείς, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νομική συνδρομή».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε λάβει παλαιότερα αναφορές για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (pushbacks) στη θάλασσα, βαρκών που μετέφεραν Σύρους καθώς και περιστατικά αιτητών ασύλου που παγιδεύτηκαν στη Νεκρή Ζώνη, η Triggs έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρχές ότι οι νέες αφίξεις είχαν πρόσβαση στις εθνικές διαδικασίες ασύλου".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Triggs επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 1.600 άτομα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα 200 παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο, το 50% των οποίων είναι ασυνόδευτα. Χρειάζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη φροντίδα τους και θα πρέπει να διαχωριστούν από τους ενήλικες,» δήλωσε η κ. Triggs.

Προστίθεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει στηρίξει τις δομές με προκατασκευασμένες μονάδες στέγασης, αντίσκηνα, προστατευτικά στέγαστρα και άλλα είδη οικιακού εξοπλισμού. Η κ. Triggs προσέφερε επιπλέον τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και την ενίσχυση των συμβουλευτικών παροχών σε θέματα προστασίας.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι αιτητές ασύλου στην Κύπρο διαμένουν σε αστικές περιοχές και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ανέφεραν στην κ. Triggs τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε θέματα στέγασης, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Αν δεν μπορέσουν να είναι αυτάρκεις ενδεχομένως να καταφύγουν σε δευτερογενείς μετακινήσεις.

«Είχαμε ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση στα θέματα αυτά και μας έχουν ενθαρρύνει πολύ οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, όπως σε θέματα που αφορούν την επέκταση των ασφαλών ζωνών για παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες στο Πουρνάρα καθώς και σε θέματα που αφορούν τις ελλείψεις στους τομείς στέγασης και ένταξης αιτητών ασύλου», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand