Δρ Δημητριάδης: Μεγάλες επιπτώσεις στο σύστημα υγείας από αύξηση ροής ασθενών, 47 στο ΓΝ Λάρνακας

Η αυξημένη ροή ασθενών με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία, προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις στο Σύστημα Υγείας και πλέον δεν μιλούμε για τον παππού και την γιαγιά, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε για να μην νοσήσουν, αλλά για τον αδελφό και την αδελφή μας, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί, επισημαίνει σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ιωάννης Δημητριάδης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Πρόσθεσε ότι «στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας υπάρχουν δύο θάλαμοι στους οποίους νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό και η χωρητικότητα τους ανέρχεται στα 58 άτομα. Σήμερα νοσηλεύονται 23 ασθενείς στον ένα θάλαμο και 24 στον δεύτερο, δηλαδή 47 πρόσωπα εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση».

Σημείωσε πως «ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι γύρω στα 59 με  60 έτη. Ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λάρνακας  είναι 36 ετών και ο γηραιότερος είναι 75».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δρ. Δημητριάδης είπε πως «δυστυχώς συντρέχουν τρεις αρνητικές συγκυρίες που οδήγησαν στην άσχημη κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο. Η πρώτη είναι πως είναι καθολική η παρουσία στην Κύπρο του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, η δεύτερη είναι το πρόβλημα των πολιτών που δεν εμβολιάζονται και η τρίτη συγκυρία είναι ότι υπάρχει χαλάρωση και δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας».

Εξήγησε ότι «ο εμβολιασμός θα ήταν η ασπίδα προστασίας του πληθυσμού και βάση των δεδομένων, σε περίπτωση που η Κύπρος έφτανε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, θα αναπτυσσόταν η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Δυστυχώς, αυτό, είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται και στην Ευρώπη, η οποία έστελνε λανθασμένα μηνύματα, ενώ ο κόσμος δικαιολογημένα πλέον είναι αναστατωμένος ειδικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca».

Πρέπει να σημειωθεί, είπε ο Δρ. Δημητριάδης πως «οι επιπλοκές του συγκεκριμένου εμβολίου είναι 4 περιστατικά στο ένα εκατομμύριο, με την πιθανότητα κάποιος να πάθει επιπλοκή από το εμβόλιο είναι απειροελάχιστη, σε αντίθεση με τα οφέλη του εμβολιασμού, που είναι τόσο μεγάλα. Δυστυχώς το γεγονός ότι ο κόσμος δεν εμβολιάζεται επιβραδύνει την όλη διαδικασία προστασίας» είπε και πρόσθεσε πως «εάν ένα άτομο αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνητικά υποψήφιο να μολυνθεί, να καταλήξει στο Νοσοκομείο, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του».

Ανέφερε ακόμα πως «η αυξημένη ροή ασθενών με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία, προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις στο Σύστημα Υγείας. Πλέον δεν μιλούμε για τον παππού και την γιαγιά τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε για να μην νοσήσουν, αλλά για τον αδελφό και την αδελφή μας, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τους έχει προστατεύσει από τον κορωνοϊό και πλέον δεν νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία άτομα μεγάλων ηλικιών. Ωστόσο εδώ και λίγες βδομάδες οι νοσηλευόμενοι είναι μικρότερων ηλικιών, οι οποίοι επίσης καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί για να προστατευθούν».

Απευθύνουμε έκκληση, είπε ο Δρ. Δημητριάδης «προς τους συμπολίτες μας να ακούσουν τους γιατρούς και τους επιστήμονες και να εμβολιαστούν. Καθημερινά ακούμε τις εμπειρίες των γιατρών που νοσηλεύουν μικρότερων ηλικιών ασθενείς στα Νοσοκομεία και τις επιπτώσεις στην υγεία των συνανθρώπων μας στους θαλάμους  Covid-19 και πρέπει να μας γίνονται παράδειγμα προς αποφυγή».

Εάν συνέχισε «θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την υγεία μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και να κερδίσουμε χρόνο, τότε πρέπει να εμβολιαστούμε και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».

 Είναι πλέον πασιφανές, είπε, «πως ο κόσμος έχει χαλαρώσει και ο πολίτης είναι πλήρως δικαιολογημένος και έχει κουραστεί από τους περιορισμούς και τις υγειονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε στη ζωή του η πανδημία του κορωνοϊού». Σημείωσε πως «πρέπει να συνεχιστεί από όλους η χρήση της μάσκας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι  δυνητικοί υποψήφιοι να μολυνθούν με τον ιό με όλες τις αρνητικές συνέπειες».

Σε άλλη ερώτηση ο Δρ. Δημητριάδης απάντησε πως «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ένας πολύ σοβαρός επιστημονικός Φορέας και σε περίπτωση που παρουσιαστούν δεδομένα τα οποία θα αποδεικνύουν πως ένα εμβόλιο προκαλεί προβλήματα στους πολίτες, τότε θα δώσει και τις ανάλογες οδηγίες».

Οσον αφορά το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, είπε πως «μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει στην Κύπρο το συγκεκριμένο στέλεχος. Σίγουρα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα η Βρετανία έχουν θορυβηθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος και μελετούν πάρα πολύ σοβαρά όλα  τα μεταλλαγμένα στελέχη».

Κληθείς να αναφέρει τους σχεδιασμούς που προγραμματίζονται στο Σύστημα Υγείας, ο Δρ. Δημητριάδης είπε πως «σίγουρα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στο Σύστημα ενώ το άσχημο επιδημιολογικό φορτίο, το έφερε σε πολύ μεγάλη πίεση. Ωστόσο υπήρχαν σχεδιασμοί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ με στόχο να αναπτύσσονται οι αναγκαίοι μηχανισμοί ούτως ώστε να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Τώρα, κατέληξε, «είμαστε στη φάση κατά την οποία γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες σε κρεβάτια, γιατρούς και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων».

 Το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥπΥ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν, προσαρμόζονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες αλλά εναπόκειται στον πληθυσμό να βοηθήσει ούτως ώστε να μην φτάσει το Σύστημα Υγείας στο σημείο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απριλίου 2021 - 11:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη καθώς οι εχθροπραξίες εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα
21:37
Η Ουάσιγκτον απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τρίτο σχέδιο δήλωσης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη
21:16
Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις σε τρία φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία με έδρα την Τουρκία για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος
21:05
Ένας θάνατος και 167 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:57
ΠτΔ:Στόχος η μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό
20:52
Ερμής - Καρμιώτισσα 7-1
20:47
Επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους σε ΗΑΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για Γάζα
20:32
Σύλληψη 60χρονου για υπόθεση κατοχής παιδικής πορνογραφίας
20:19
ΕΜΑ: Μέχρι ένα μήνα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech
20:04
Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία
19:07
Η πλειοψηφία των Γερμανών (61,5%) επιθυμεί πολιτική αλλαγή
18:43
Ερχιουρμάν: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού
18:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand