Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Daily Telegraph ότι προχωρά μετ’ επιτάσεως το σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid για τους κατοίκους της χώρας που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» είτε σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή θα είναι έτοιμα στις 17 Μαΐου, ημερομηνία που εξακολουθεί να ορίζεται ως ημέρα επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής από τη Βρετανία.

«Εργαζόμαστε επί μιας λύσης που θα επιτρέπει στους κατοίκους να αποδεικνύουν το καθεστώς τους αναφορικά με την COVID-19, περιλαμβανομένης της κατάστασης εμβολιασμού τους, σε άλλες χώρες στο ταξίδι αναχώρησης. Εργαζόμαστε επ’ αυτού ως προτεραιότητα και προτιθέμεθα να έχουμε τη λύση έτοιμη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου.

Η Telegraph στο μεταξύ μετέφερε πληροφορίες ότι στην «πράσινη» λίστα της βρετανικής Κυβέρνησης για όταν επιτραπούν οι διακοπές στο εξωτερικό θα μπορούσαν τελικά να συμπεριλαμβάνονται έως και 30 περιοχές, κυρίως νησιά όπου έχει προχωρήσει σημαντικά το τοπικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αναφέρονται ενδεικτικά η Μάλτα, οι Κανάριες και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Αζόρες και η Μαδέιρα, οι Μαλδίβες και νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής, πέρα από χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται δε στο δημοσίευμα πως η Ελλάδα «τρέχει» εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τουλάχιστον 85 νησιών της, «κάτι που θα έβαζε στο κάδρο των θερινών διακοπών τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη».

Με βάση τις περισσότερες εκτιμήσεις, πάντως, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπάγονται αρχικά στην «πορτοκαλί» λίστα χωρών.

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από τις πράσινες χώρες θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ οι αφίξεις από τις πορτοκαλί χώρες θα θέλουν τρία ή τέσσερα τεστ και καραντίνα κατ’ οίκον (από πέντε έως δέκα ημέρες).

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Mail δείχνει πως το 55% των Βρετανών στηρίζουν την παράταση των περιορισμών για τα ταξίδια αναψυχής έως το 2022 (έναντι 21% που αντιτίθενται στην ιδέα) και το 43% δε σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι (έναντι ποσοστού 16% που θα κάνει τουρισμό στο εξωτερικό).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές
20:12
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand