Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Daily Telegraph ότι προχωρά μετ’ επιτάσεως το σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid για τους κατοίκους της χώρας που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» είτε σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή θα είναι έτοιμα στις 17 Μαΐου, ημερομηνία που εξακολουθεί να ορίζεται ως ημέρα επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής από τη Βρετανία.

«Εργαζόμαστε επί μιας λύσης που θα επιτρέπει στους κατοίκους να αποδεικνύουν το καθεστώς τους αναφορικά με την COVID-19, περιλαμβανομένης της κατάστασης εμβολιασμού τους, σε άλλες χώρες στο ταξίδι αναχώρησης. Εργαζόμαστε επ’ αυτού ως προτεραιότητα και προτιθέμεθα να έχουμε τη λύση έτοιμη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου.

Η Telegraph στο μεταξύ μετέφερε πληροφορίες ότι στην «πράσινη» λίστα της βρετανικής Κυβέρνησης για όταν επιτραπούν οι διακοπές στο εξωτερικό θα μπορούσαν τελικά να συμπεριλαμβάνονται έως και 30 περιοχές, κυρίως νησιά όπου έχει προχωρήσει σημαντικά το τοπικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αναφέρονται ενδεικτικά η Μάλτα, οι Κανάριες και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Αζόρες και η Μαδέιρα, οι Μαλδίβες και νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής, πέρα από χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται δε στο δημοσίευμα πως η Ελλάδα «τρέχει» εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τουλάχιστον 85 νησιών της, «κάτι που θα έβαζε στο κάδρο των θερινών διακοπών τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη».

Με βάση τις περισσότερες εκτιμήσεις, πάντως, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπάγονται αρχικά στην «πορτοκαλί» λίστα χωρών.

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από τις πράσινες χώρες θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ οι αφίξεις από τις πορτοκαλί χώρες θα θέλουν τρία ή τέσσερα τεστ και καραντίνα κατ’ οίκον (από πέντε έως δέκα ημέρες).

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Mail δείχνει πως το 55% των Βρετανών στηρίζουν την παράταση των περιορισμών για τα ταξίδια αναψυχής έως το 2022 (έναντι 21% που αντιτίθενται στην ιδέα) και το 43% δε σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι (έναντι ποσοστού 16% που θα κάνει τουρισμό στο εξωτερικό).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand