Της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων υπεραμύνθηκε η Α.Μέρκελ σε εκδήλωση του ΕΛΚ

Της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων υπεραμύνθηκε η Α.Μέρκελ μιλώντας σήμερα διαδικτυακά σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι πολλές χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την κοινή προμήθεια, ενώ εξήγησε αναλυτικά ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερος συντονισμός σε θέματα υγείας.

"Είναι σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση, όμως η Ευρώπη, χρειάστηκε ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση και δεν είχαμε προετοιμάσει αρκετά την υγεία, καθώς δεν ήταν ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, ήταν περισσότερο αρμοδιότητα των εθνικών κρατών", επεσήμανε η Καγκελάριος.

Σημείωσε δε ότι "επομένως, αν τα πράγματα ήταν ιδανικά, θα είχαμε πάντα μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τον τα περιοριστικά μέτρων. Νομίζω ότι ορθά η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι όταν υπάρχουν διασυνοριακές απειλές για την υγεία, πρέπει να έχετε μια πολιτική υγείας που να συντονίζεται καλύτερα μεταξύ της κυβέρνησης ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ η Καγκεράριος δήλωσε "νομίζω ότι είναι λάθος να βλέπουμε τα πράγματα άσπρο μαύρο, καλά ή κακά, επιτυχία ή αποτυχία."

"Πιστεύω ότι ήταν σωστό ότι η ΕΕ αγόρασαμε όλοι μαζί εμβόλια. Εάν δεν καταφέρουμε να κάνουμε όλοι εμβόλια, θα πρέπει να παλέψουμε με νέα εμβόλια και τα δικά μας εμβόλια δεν θα είναι χρήσιμα, στην ΕΕ, υπάρχουν ήδη ορισμένες χώρες που έχουν τη δική τους παραγωγή... Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι μόλις εμβολιάσουμε όλους τους δικούς μας πολίτες, τότε θα εξάγουμε εμβόλια ... Αν αυτό (το κοινό πρόγραμμα) δεν θα λειτουργούσε στην Ευρώπη, θα υπήρχε μεγάλη ένταση. Μερικές φορές η ΕΕ είναι πιο αργή. Η Κομισιόν από μόνη της δεν μπορεί να ενεργήσει εάν τα κράτη μέλη αρνούνται να παίξουν μαζί. Αλλά αν θέλετε χρηματοδότηση για εμβόλια φυσικά χρειάζεστε επίσης τα κράτη μέλη να συμπράξουν. Λοιπόν, ναι, η διαδικασία ήταν ελαφρώς πιο αργή, αλλά πολλά από αυτά που λέγονται (για το πρόγραμμα) δεν είναι αλήθεια."

"Δεν έχουμε αντιμετωπίσει πολύ καλά τις φαρμακευτικές μας εταιρείες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές μετεγκαταστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ και τώρα ο τομέας είναι πολύ ισχυρός στις ΗΠΑ και αυτό είχε αντίκτυπο στις παραγωγική ικανότητα, αλλά χαίρομαι που στο Βέλγιο στην Ολλανδία στη Γερμανία και στη Γαλλία, στην Ισπανία, έχουμε ακόμα τόπους παραγωγής, χαίρομαι", επεσήμανε.

"Και εργαζόμαστε γρήγορα τις άδειες, συχνά στο παρελθόν οι άδειές μας δεν ήταν οι γρηγορότερες στον κόσμο, όλα έπρεπε οι διαδικασίες να είναι αυστηρές, και στην πραγματικότητα έχουμε πολύ καλές ευρωπαϊκές αρχές που μπορούν να συγκριθούν με το FDA. Συνεργαστήκαμε καλά με την biontech και την Pfizer", ανέφερε.

"Πρέπει να πούμε ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί εάν η Ευρώπη δεν θα το εξήγαγε στο Ισραήλ", διευκρίνισε.

"Τώρα, δεν είναι όλες οι αλυσίδες αξίας μας εντελώς ευρωπαϊκές και απόλυτα κυρίαρχες ή δεν συνεργάστηκαν με άλλες εταιρείες. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν καταστροφικό να δουλέψουμε μόνοι μας... Για μένα, οι αποφάσεις που λάβαμε σχετικά με τα εμβόλια ήταν σωστές", ξεκαθάρισε η Α.Μέρκελ.

"Και στην Αμερική δεν θα είχαν εμβόλια, εάν δεν είχαμε εξαγάγει σε αυτούς, οπότε δεν βλέπω τα πράγματα ως ασπρόμαυρα".

Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Καγκελάριος επεσήμανε: "η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες εξουσίες, περισσότερες αρμοδιότητες και ενδέχεται να χρειαστεί αλλαγή συνθήκης...

Όπως είπα στον τομέα της υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες που μπορεί να απαιτούν αλλαγή συνθήκης. Είμαι πάντα ανοιχτή στην αλλαγή συνθήκης, εάν έχει νόημα. Δεν είναι όμως η αναθεώρηση αυτοσκοπός", επεσήμανε.

"Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων" δήλωσε η Καγκελάριος. "Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πρόσθετες εξουσίες ή αρμοδιότητες για την Ευρώπη. Και αν αυτό απαιτεί αλλαγή συνθήκης, αυτό μπορεί να το κάνουμε".

Η Καγκελάριος τοποθετήθηκε επί πολλών θεμάτων που άπτονται των προβληματισμών για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική και εξηγώντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων, η Καγκελάριος ανέφερε ότι το θέμα των κυρώσεων στη Λευκορωσία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αποφασισθεί γιατί " συνδέθηκε με την Κύπρο και την Τουρκία", η ίδια επεσήμανε ότι θα είναι πάντα κατά της λογικής της ομηρίας των θεμάτων. Ωστόσο δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις διοικητικές δομές και τις δομές λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, εξήγησε ότι σύτημα προσομοιάζει στο σύστημα των δύο κοινοβουλίων που έχει και η ίδια η Γερμανία. Τάχθηκε δε κατά της σύμπτηξης των θέσεων των προέδρων Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2021 - 17:08

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές
20:12
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand