Σημαντικό για ΕΕ να είναι παρούσα στις συνομιλίες στη Γενεύη, είπε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Αν καταλήξουμε σε μια λύση, η λύση πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές Αρχές γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ να είναι παρούσα στις πολύ σημαντικές συνομιλίες στη Γενεύη αφού κάθε λύση θα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου μιλούσε στο περιθώριο συνάντησης του με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βέμπερ, ανέφερε ότι «όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δυο κρατών που προτείνεται από την Τουρκία δεν είναι αποδεκτή από εμάς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είμαι εδώ στις Βρυξέλλες, είπε ο κ. Νεοφύτου, για να επιβεβαιώσω ότι θα κάνουμε το καλύτερο, είμαστε δεσμευμένοι στο να βρούμε λύση πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, σημείωσε, ακούμε θέσεις εκ μέρους της Τουρκίας, για λύση δυο κρατών και ξέρουμε με τη δική σας υποστήριξη ότι η Ευρώπη δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δυο κρατών.

Απευθυνόμενος στον κ. Βέμπερ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ως ο ηγέτης του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβουλίου πάντα στέκεται δίπλα στην Κύπρο και στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ είπε ότι «για εμάς είναι ξεκάθαρο πως είμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Για το ΕΛΚ πάντα ήταν ξεκάθαρο πως τα θέματα της Κύπρου είναι θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι Κύπριοι πολίτες ξέρουν πως όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό τους και συζητήσαμε για αυτό το σημαντικό θέμα».

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε, «είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δυο κρατών που προτείνεται από την Τουρκία δεν είναι αποδεκτή από εμάς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι Κύπριοι φίλοι μας, συνέχισε, μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη στήριξή μας σε αυτό το ουσιώδες θέμα. «Κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι χρειαζόμαστε λύσεις στηριγμένες πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης για εμάς πολύ σημαντικά».

Ο κ. Βέμπερ είπε ότι το ΕΛΚ και η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις της Κύπρου. «Ως ΕΛΚ διατηρούμε όλο και περισσότερο κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Από τη μια έχουμε το Κυπριακό, τις προκλήσεις και επιπρόσθετα βλέπουμε για παράδειγμα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως πολιτικό όπλο, δεν σέβεται το δίκαιο στη χώρα του και η Τουρκία πάει προς τη λάθος κατεύθυνση. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη, να δείξουμε πως είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας στην περιοχή και ειδικά προς την Τουρκία», επεσήμανε.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2021 - 12:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Για μια ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο του αύριο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
10:49
Στην 5η θέση η Κύπρος στις χώρες της ΕΕ σε ότι αφορά το πλάνο εμβολιασμών
10:35
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών
09:59
Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες.
09:48
Το ΑΚΕΛ ξεκίνησε την υποβολή ενστάσεων στην απόρριψη του ονόματος του εκλογικού του συνδυασμού από τον Έφορο Εκλογής
09:40
Πιθανή η χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου δηλώνει ο Κωνσταντίνος Τσιούτης
09:35
Στο «Πουρνάρα» μεταφέρθηκαν οι 64 άτυποι μετανάστες που έφτασαν χθες στη Λάρνακα
09:30
Συνολικά 68 υποψηφιότητες από 15 κόμματα και συνδυασμούς αναμένεται να υποβληθούν σήμερα στην Λάρνακα
09:13
Βαθιά ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
08:54
Oι ασθενείς covid-19 με νευρολογικά συμπτώματα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σύμφωνα με διεθνή μελέτη
08:49
Το αρχηγείο της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκε.
08:30
Παγκόσμιο ρεκόρ εμβολιασμού κατά της covid στο Ναουρού
08:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand