Σε εξατάξιο θα μετατραπεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο από τη νέα σχολική χρονιά

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις σε σχέση με το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων, και συγκεκριμένα τις επικρίσεις ότι είναι πολύ πιεστικό για τους μαθητές, ο κύριος Προδρόμου είπε πως οι εξετάσεις γίνονται μέρα παρά μέρα και αφήνεται χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μαθήματα.

Σε εξατάξιο θα μετατραπεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο από τη νέα σχολική χρονιά με την εφαρμογή σε πιλοτική βάση νεωτερικών και βελτιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κάποια εκ των οποίων ενδεχομένως να εφαρμοστούν στο μέλλον και σε άλλα σχολεία δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε ότι το Παγκύπριο θα λειτουργεί ως σχολείο χωρίς εκπαιδευτική περιφέρεια κατά τρόπο που θα μπορούν να φοιτούν μαθητές προερχόμενοι από οποιαδήποτε περιοχή. Είπε ότι ο στόχος είναι στο σχολείο να λειτουργούν και να εφαρμόζονται πιλοτικά κάποια νεωτερικά και βελτιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας.
Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα, είπε, που ξεκινά από την ερχόμενη χρονιά είναι οι δύο ξένες γλώσσες. Θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα έχει ως σκοπό να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη χρονιά και σε όλα τα άλλα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Εξήγησε πως θα επεκταθεί η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και στη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών προκειμένου συνολικά οι μαθητές και μαθήτριες κατά την 6χρονη φοίτηση τους να διδάσκονται 2 ξένες γλώσσες, όπως είναι η κατεύθυνση που δίνει η ΕΕ.

Ο κ. Προδρόμου είπε στη συνέχεια πως ένα δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στο Παγκύπριο είναι η εφαρμογή μεθοδολογίας και της διαθεματικής STEM. Να γίνει δηλαδή το Παγκύπριο, είπε, το πρώτο γυμνάσιο STEM, δηλαδή της μεθοδολογίας επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, ενισχύοντας έτσι τις θετικές επιστήμες.
Ο Υπουργός είπε πως ένα τρίτο σημαντικό πρόγραμμα που θα αρχίσει στο Παγκύπριο, θα είναι η πιλοτική λειτουργία ολοήμερου Γυμνασίου. Θα είναι το πρώτο ολοήμερο Γυμνάσιο που θα συμπεριληφθεί ενισχυμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ στο πλαίσιο του θα ενταχθεί μαθητική μέριμνα με υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης.
Επιπλέον, θα ξεκινήσει στο Παγκύπριο η ανάπτυξη του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σχολικών μονάδων με την ενίσχυση του ψηφιακού πλαισίου δεξιοτήτων του 21ου αιώνα όπως ορίζεται από την Κομισιόν και σύμφωνα με τις προτάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Θα δημιουργηθεί ακόμη κέντρο κλασσικών σπουδών και ελληνικών γραμμάτων που θα λειτουργήσει τα απογεύματα, σε συνέργεια με τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη. Στο κέντρο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες και από άλλα σχολεία.

Για τα δημοτικά σχολεία του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως εγκρίνοντας εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, το Υπουργικό αποφάσισε την κτηριακή αναβάθμιση των τριών αυτών σχολείων, του Δημοτικού Σχολείου Ευγενίου και Αντωνίας Θεοδότου, του Ελενείου και του Αγίου Κασσιανού, στη βάση σχεδιασμών που υποβλήθηκαν από τη σχολική εφορεία. Η αναβάθμιση αυτή, σημείωσε, λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι θα υποδεχθούν τα σχολεία αυτά και μαθητές από το Γυμνάσιο Φανερωμένης, που θα μετατραπεί σε Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αποφασίστηκε επιπλέον, η λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου νηπιαγωγείου στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Αντωνίου και λειτουργία ενιαίου ολοήμερου σχολείο είτε στον Αγιο Αντώνιο είτε στο Ελένειο. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών στα συγκεκριμένα σχολεία από 25 σε 20 ανά τμήμα με σκοπό την ενίσχυση του αλφαβητισμού.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε σχέση με το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων, και συγκεκριμένα τις επικρίσεις ότι είναι πολύ πιεστικό για τους μαθητές, ο κ. Προδρόμου είπε πως οι εξετάσεις γίνονται μέρα παρά μέρα και αφήνεται χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μαθήματα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν όλοι είναι συνεπείς ως προς τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά, όπως και πέρσι. Περισσότερο το Υπουργείο και την υπηρεσία εξετάσεων θα απασχολήσουν η εξασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας εκείνες τις ημέρες που θα διεξάγονται οι εξετάσεις, δηλαδή από τις 24 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2021.

Σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών στη Λεμεσό, ο υπουργός Παιδείας είπε πως όλα διεξήχθησαν ομαλά και «ευτυχώς και επιτέλους που και τα παιδιά των γυμνασίων μπόρεσαν να επανέλθουν σε φοίτηση με φυσική παρουσία».

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Απριλίου 2021 - 16:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Φ. Αλτούν
16:52
Σε βαρύτατο πένθος το Φανάρι λόγω θάνατου φωτογράφου Οικουμενικού Πατριάρχη
16:50
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 11 Απριλίου 2021
16:48
Προεδρικό προς Ελεγκτή: Την Κύπρο κυβερνά εκλελεγμένος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του
16:13
Σ. Μισέλ: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας
15:28
Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
15:15
Διατήρηση Συνθήκης Μοντρέ ζήτησε ο Πούτιν από Ερντογάν
14:49
Βρετανία: Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις, στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
14:32
Η Άγκυρα κατηγορεί ευθέως Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις
14:25
Φιλιππίνες: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στη Θάλασσα της Κελέβης
14:11
Η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Τρόοδος
14:01
«Καθαρό» το όπλο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ - Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
13:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand