Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την δημοσιοποίηση της λίστας 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την δημοσιοποίηση της λίστας 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, τα οποία έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό. Υπέρ τάχθηκαν 41 υπέρ 1 εναντίον και δύο αποχές.

Την λίστα ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής και την περιέλαβε χωρίς ονόματα σε έκθεση του, ημερομηνίας 8 Μαρτίου. Ζητήθηκε από την Βουλή να δημοσιοποιήσει την λίστα, στο πρότυπο της λίστας Γιωρκάτζη. Η ΑΤ ΧΟΚ επιτροπή για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την λίστα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι υπάρχει χάσμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους πολιτικούς. Πρέπει να τερματιστούν τα φαινόμενα λαϊκισμού. Δεν σημαίνει ότι τα άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στην λίστα διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτό. Ζήτησε εκσυγχρονισμό του πόθεν έσχες, καθιέρωση του ασυμβίβαστου και οι βουλευτές να μην μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα και την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν πρέπει να θεωρούνται ένοχοι, όσοι καταγράφονται στην λίστα. Μας παρασύρει το ρεύμα του λαϊκισμού και αντί να δούμε αν εξυπηρετείται η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, παραμένουμε στα προσωπικά συμφέροντα. Διαπομπεύονται άνθρωποι, που δεν έχουν ευθύνη, όπως στην αρένα της αρχαίας Ρώμης, η οποία ήθελε να δει αίμα. Με αυτό τον τρόπο συγκαλύπτονται πραγματικά σκάνδαλα, όπως η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, από τους συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ δεν έχει να κρύψει οτιδήποτε.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από την δημοσιοποίηση όσοι παρανόμησαν. Πρέπει να δημοσιοποιηθούν ονόματα, όσων μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό ή έτυχαν διαγραφής δανείων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι διαγραφές δανείων. Υπέδειξε ότι δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά και δέχθηκε και τρεις φορές έλεγχο από τον φόρο εισοδήματος.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι πρέπει να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να εξετάσει τα δάνεια των πολιτικών εκτεθειμένων προσώπων, σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Το ζητούμενο δεν είναι η δημοσιοποίηση ονομάτων, αλλά η τιμωρία όσων εκμεταλλεύτηκαν την θέση τους προς ίδιον όφελος.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και αν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε οι βουλευτές της Συνεργασίας δεν έχουν οτιδήποτε μεμπτό.

Βουλευτές οι οποίοι περιλαμβάνονται στην λίστα εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή ρύθμισαν τα δάνεια τους. Μίλησαν οι βουλευτές, του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Πανίκος Λεωνίδου και της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Απριλίου 2021 - 13:18

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.