Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι για σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων ζητά άμεσα επανακαθορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας. Κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική φροντίδα και αφορούν το ΓΕΣΥ και τους συνταξιούχους.

Οι προσπάθειες της ΕΚΥΣΥ για την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται με τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, ιδιαίτερα στον τομέα του κόστους των φαρμάκων δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής, αναφέρει η ΕΚΥΣΥ σε ανακοίνωση της. Σημειώνει ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  η συνάντηση που προγραμματίστηκε με τον Υπουργό Υγείας αναβλήθηκε και δεν καθορίστηκε νέα με αποτέλεσμα τα παράπονα των συνταξιούχων να συνεχίζονται.

Παρόλο ότι η εκτίμηση της ΕΚΥΣΥ και των συνταξιούχων είναι θετική σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εντούτοις έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα, όπως η μερική έλλειψη φαρμάκων και το κόστος  αγοράς που προκύπτει όταν επαναδιατεθούν στα φαρμακεία αφού ο ασθενής θα πληρώσει  την πραγματική τιμή.  Επιπρόσθετα η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει και με τη συνεισφορά που πληρώνουν για αρκετά φάρμακα οι συνταξιούχοι, χρόνια ασθενείς, αιχμάλωτοι, παθόντες κτλ.

"Η πλειοψηφία των συνταξιούχων και των άλλων ομάδων ατόμων που αναφέρονται πιο πάνω, συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓΕΣΥ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα χρήματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ. Και προσθέτει: "αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται, όπως αντιγριπικά, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές κρέμες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή χάπια  οστεοπόρωσης κ.α. Επιπρόσθετα αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση σε μερικές περιπτώσεις για να μπορέσει κάποιος ασθενής να κλείσει ραντεβού με τους γιατρούς."

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει επίσης στην σχετική ανακοίνωση της πως οι Επαρχιακές Επιτροπές της Οργάνωσης στις τελευταίες συνεδρίες τους συζήτησαν γενικά το κόστος που έχουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια ,ενώ τώρα με το ΓΕΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί της σύνταξης τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το Σύστημα.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ανέφερε ότι θα επιδιώξει ξανά την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων αυτών, και ότι ήδη έχει αποσταλεί επιστολή.

Αιτήματα της ΕΚΥΣΥ

  • Όλα τα φάρμακα που έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια- φαρμακεία  οι συνταξιούχοι να τα  παίρνουν τώρα από τα φαρμακεία καταβάλλοντας μόνο τη συμπληρωμή (€1).
  • Διαφοροποίηση της εισφοράς  των συνταξιούχων που είναι στο 2.65% ώστε να μην επηρεάζεται το βιοτικό τους επίπεδο, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Να μην υπάρχει ανώτερο  όριο επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς.

RIKNEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Απριλίου 2021 - 15:16

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.