Απαλλαγή παιδιών πολύτεκνων οικογενειών από τα τέλη στις Παγκύπριες Εξετάσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχει πάρει συμπληρωματική απόφαση για να συμπεριλάβει στην απαλλαγή από την καταβολή τέλους συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που ισχύουν ήδη και υποψηφίους που προέρχονται από Εσπερινά Σχολεία, ιδιωτικά σχολεία και προηγούμενα έτη (από ιδιωτικά,  δημόσια και εσπερινά σχολεία) Σχολείων ή Εσπερινών Σχολείων.

Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται για τους τελειόφοιτους των οποίων οι οικογένειες πληρούν προβλεπόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε φέτος και η απαλλαγή τέκνων πολύτεκνων οικογενειών.

Σημερινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ που αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μάλλον αγνοεί την πολιτική και την πρακτική που ακολουθείται.

Θα έπρεπε να γνωρίζει το ΑΚΕΛ ότι «παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μεταξύ των οποίων βέβαια και παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, καλύπτονται ήδη από την πολιτική που απαλλάσσει παιδιά οικογενειών που τυγχάνουν στήριξης από το κράτος.

Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και γι’ αυτό ορισμένοι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό των αφορισμών και τη λογική μιας γενικής και αόριστης πλειοδοσίας.

Δεν μπορεί όμως ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να αγνοεί ότι η Κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά εισήγαγε και εφαρμόζει μια συγκροτημένη και αποδοτική κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη μέσω του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτό εδώ και μερικά χρόνια έχει βελτιώσει πολύ την κοινωνική πολιτική του κράτους.   

Στη βάση αυτής της στοχευμένης κοινωνικής προσέγγισης και το ΥΠΠΑΝ στηρίζει περαιτέρω, ακόμα και εκεί που δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά, τα παιδιά οικογενειών που εντάσσονται στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα. Επομένως, προβλέπεται η στήριξη την οποία το ΑΚΕΛ ζητά να δοθεί.

Θα μπορούσε ακόμα το ΑΚΕΛ να σημειώσει ότι το ΥΠΠΑΝ καταβάλλει γενικότερα προσπάθειες για να διευκολύνει και να απαλύνει τα οικονομικά βάρη από τις οικογένειες μαθητών και μαθητριών. Όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα που δίνεται από φέτος, για πρώτη φορά, μαθητές/μαθήτριες να συμμετάσχουν δωρεάν σε γνωστές εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας (για τις οποίες έως τώρα κατέβαλλαν σημαντικό τίμημα). Περισσότεροι από 1200 μαθητές και μαθήτριες θα επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα φέτος, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απριλίου 2021 - 17:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Aνάπτυξη 4,1% για το 2021 και 6,0% για το 2022 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα
11:35
Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή εκθειάζοντας το έργο του
11:15
Σημαντική ανακοίνωση υπ.εξωτερικών προς Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ και τα Παλαστινιακά εδάφη
10:57
Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να φέρει την αλλαγή, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
10:55
Για μια ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο του αύριο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
10:49
Στην 5η θέση η Κύπρος στις χώρες της ΕΕ σε ότι αφορά το πλάνο εμβολιασμών
10:35
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών
09:59
Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες.
09:48
Το ΑΚΕΛ ξεκίνησε την υποβολή ενστάσεων στην απόρριψη του ονόματος του εκλογικού του συνδυασμού από τον Έφορο Εκλογής
09:40
Πιθανή η χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου δηλώνει ο Κωνσταντίνος Τσιούτης
09:35
Στο «Πουρνάρα» μεταφέρθηκαν οι 64 άτυποι μετανάστες που έφτασαν χθες στη Λάρνακα
09:30
Συνολικά 68 υποψηφιότητες από 15 κόμματα και συνδυασμούς αναμένεται να υποβληθούν σήμερα στην Λάρνακα
09:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand