ΥΠΕΞ: Aνοιχτός o δρόμος της συνεργασίας για όλες τις χώρες της περιοχής

Τη θέση ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός για όλες τις χώρες της περιοχής με μόνη προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της τετραμερούς διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι συνεργασίες, όπως αυτή των τεσσάρων χωρών, χαράσσονται αποκλειστικά με θετική ατζέντα και προωθούν το όραμα της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να ταξιδέψει στη Γενεύη στοχεύοντας σε μιά λύση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συνεχάρη τις δύο πλευρές σημειώνοντας ότι υπάρχει δρόμος για εδραίωση της συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής.

τετραμερης2.jpg

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Ο κύριος Δένδιας δήλωσε πως τα προγράμματα συνεργασίας είναι ανοιχτά σε όλους με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σεβασμός στις αρχές και τις αξίες των εμπλεκομένων χωρών. Ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για αναζήτηση θετικής ατζέντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αρχής γενομένης από τον εμπορικό τομέα.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να χτίσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως οποιαδήποτε διευθέτηση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο θα θεωρηθεί άκυρη για την ελληνική πλευρά.

τετραμερης 3.jpg

Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κοινές απόψεις για το μέλλον της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σημείωσε ο Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε πως η χώρα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραψαν ιστορία μέσα από την μεταξύ τους συμφωνία.Η συμφωνία αυτή, είπε, αποδεικνύει ότι ο δρόμος προς την ειρήνη χρειάζεται διαπραγμάτευση και διάλογο. Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα σε όλες τις χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία και να συμπράξουν στο σημαντικό συνεταιρισμό των τεσσάρων χωρών, ο οποίος βασίζεται , όπως τόνισε, στην επιθυμία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Απευθυνόμενος στον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κύριος Ασκενάζι επισήμανε ότι σήμερα οι δύο χώρες μπήκαν σε ένα νέο δρόμο, στον οποίο το Ισραήλ είναι δεσμευμένο.

Την πεποίθηση πως η τετραμερής συνάντηση της Πάφου, θα θεμελιώσει τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων χωρών εξέφρασε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς.

τετραμερης 4.jpg

Ανέφερε ότι στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τη μελλοντική σταθερότητα στην περιοχή, ενώ μοιράστηκαν και το όραμά τους για συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ο Ανουάρ Γκαργκάς σημείωσε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν και επιδιώκουν τη θετική ατζέντα στην περιοχή κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα εναλλακτικής στρατηγικής. Δήλωσε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των κοινών δράσεων που αφορούν μεταξύ άλλων την πανδημία και τον τουρισμό.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2021 - 19:00

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από τουρκικά ψαράδικα Β.Α. της Κύπρου, γράφει η 'La Repubblica'
16:34
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν υπέρ Παλαιστινίων, εναντίον του Ισραήλ
16:26
Επιστρέφει τον Αύγουστο το φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι
16:13
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει η ΠΟΒΕΚ
16:06
Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ με συνθήματα "τρομοκράτης Ισραήλ"
15:42
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αρνείται την όποια εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline
15:40
Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου
15:33
Ελλάδα: Το Βέλγιο θα παραδώσει τον Λαγό στις ελληνικές αρχές, ο οποίος δεν άσκησε έφεση
15:09
Ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊου στη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο
14:54
«Ασφαλής» η Ευρώπη λένε Βρετανοί ταξιδιωτικοί παράγοντες και ζητούν υπαγωγή της στην «πράσινη» λίστα
14:51
Με Johnson & Johnson θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών σε 19 ελληνικά νησιά
14:32
Γερμανία: Κέρδη 6 δισεκατομμυρίων αναμένει η BioNTech για το 2021
14:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand