ΠτΔ: Η δημιουργία δύο κρατών και η κυριαρχική ισότητα δεν έχουν θέση στο Κυπριακό

Η δημιουργία δύο κρατών και η κυριαρχική ισότητα δεν έχουν θέση στη λύση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως επιδιώκουμε να αποτρέψουμε τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται είτε από τον Πρόεδρο, είτε τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είτε τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Ψεματισμένο ο ΠτΔ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δηλαδή είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθήσουμε για το θέμα της Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίτ Ερντογάν απείλησε πριν δύο μέρες ακόμα και με επέμβαση με πλοία στην Κύπρο.

«Με θλίβει ειλικρινά η συμπεριφορά και η στάση που δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι καλά γνωστό, κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, ότι η μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό δεν οφείλετο στην έλλειψη βούλησης από πλευράς της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας αλλά σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Χθες συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Τουρκία «επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο, την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί πολύ παλαιότερα, ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που σαν μήνυμα θέλω να στείλω στην δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται, εκφέρονται αλλά και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχθούμε θέσεις οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο χωρίς να πάρουμε τίποτε».

Αυτό που η δική μας επιδίωξη είναι, είπε ο Πρόεδρος «είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται είτε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είτε από τον Υπουργό Εξωτερικών, είτε από τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση, η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η επιδίωξη η δική μας είναι να εξευρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, έχει επιτευχθεί σημαντική εργασία και συγκλίσεις και συνεπώς βασιζόμενοι και στις επιστολές του ΓΓ εμείς θα πάμε στην Γενεύη με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το σύνολο των κρατών, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας λύσης που θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα λειτουργικό, που δεν θα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Άγκυρας, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, είτε Ελληνοκυπρίων, είτε Τουρκοκυπρίων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως «ουδέποτε έχουμε διανοηθεί να επικυριαρχήσουμε σε αυτό που έχουμε συζητήσει, την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο οντοτήτων, αλλά και την πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν προϋποθέτει απαραιτήτως τη θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις».

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «αποδέχομαι τη θετική ψήφο, αν και εφόσον η οποιαδήποτε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παραβλάψει τα συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Εκεί πρέπει να έχουν το δικαίωμα για προστασία τους και αυτό εκφράζει την πολιτική ισότητα και την προστασία της πολιτικής ισότητας, νοουμένου βεβαίως ότι θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό μέτωπο περί τελευταίας ευκαιρίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις προθέσεις της Τουρκίας, που είναι δεδηλωμένες και σταδιακά υλοποιούνται. Αυτό, ναι, με απασχολεί και είναι φυσικό να λαμβάνω υπόψη και όσα λέγονται από όσους και αν λέγονται».

Όμως συνέχισε «να διαχωρίσουμε κάτι. Ένα είναι να γνωρίζεις πώς, ή να επιδιώκεις πώς να αντιμετωπίσεις τις προθέσεις και τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία και άλλο είναι να εισηγείσαι, χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχθείς κεφάλαια, τα οποία με βάση και τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, ήταν αλληλένδετα στη διαπραγμάτευση και δεν μπορεί να διαπραγματευτούν ξεχωριστά και να καλούμαι από κάποια κόμματα να αποδεχθώ χωρίς διαπραγμάτευση, θέματα που πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και για θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με όσα λαμβάνουν χώρα και όσα ακούγονται από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ίσως να μην ήταν η κατάλληλη χρονική περίοδος για διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης καθώς μπορεί να βρεθούμε προ διλημμάτων που να αφορούν αδιέξοδο ή οριστικά το μέλλον του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η άτυπη (πενταμερής) έχει καθοριστεί ύστερα από τρία και τόσα χρόνια προσπαθειών να επαναρχίσει ο διάλογος, όχι με ευθύνη δική μας, αλλά με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία προφασιζόμενη, είτε το Brexit, είτε εκλογές, με πολλά προσχήματα, έφτασε κάποια στιγμή να αποφασίσει ο ΓΓ ότι πρέπει να καταβάλει μια νέα προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος».

Συνεπώς, συνέχισε «δεν θεωρώ κατάλληλη ή ακατάλληλη τη στιγμή που επελέγη. Ήταν ύστερα από διαβουλεύσεις, ύστερα από διαπραγματεύσεις, ύστερα από την αποτυχία τόσων και τόσων προσπαθειών που η δική μας πλευρά, θέλω να τονίσω, ήταν πάντα θετική. Εκείνοι, οι οποίοι αντιδρούσαν ήταν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά».

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2021 - 15:48

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από τουρκικά ψαράδικα Β.Α. της Κύπρου, γράφει η 'La Repubblica'
16:34
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν υπέρ Παλαιστινίων, εναντίον του Ισραήλ
16:26
Επιστρέφει τον Αύγουστο το φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι
16:13
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει η ΠΟΒΕΚ
16:06
Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ με συνθήματα "τρομοκράτης Ισραήλ"
15:42
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αρνείται την όποια εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline
15:40
Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου
15:33
Ελλάδα: Το Βέλγιο θα παραδώσει τον Λαγό στις ελληνικές αρχές, ο οποίος δεν άσκησε έφεση
15:09
Ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊου στη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο
14:54
«Ασφαλής» η Ευρώπη λένε Βρετανοί ταξιδιωτικοί παράγοντες και ζητούν υπαγωγή της στην «πράσινη» λίστα
14:51
Με Johnson & Johnson θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών σε 19 ελληνικά νησιά
14:32
Γερμανία: Κέρδη 6 δισεκατομμυρίων αναμένει η BioNTech για το 2021
14:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand