Πρόγραμμα εργασιών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης υιοθέτησε το eurogroup

Για πολύ παραγωγική συνάντηση έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωομάδας, η οποία εξέτασε το διεθνή ρόλο του ευρώ και την πρόοδο ως προς την τραπεζική ένωση και την εγγύηση καταθέσεων (EDIS), μεταξύ άλλων.

Μετά την ενημέρωση που είχαν από την ομάδα υψηλού επιπέδου για την πρόοδο στην τραπεζική ένωση και το EDIS, και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρό της Τουόμας Σαρανχέιμο, οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να καταρτίσουν οδικό χάρτη για την προώθηση των επιμέρους χαρακτηριστικών του συστήματος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, σε συνάρτηση με την παρουσία της ευρωομάδας στις εαρινές διασκέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζας, μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, αναφερόμενος στην πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και τις επιπτώσεις των πρόσθετων πακέτων δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας ανά τα κράτη μέλη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το μέγεθος της όλης πρόκλησης και παρέπεμψε σε περεταίρω συζητήσεις για τη δημοσιονομική θέση της ΕΕ το Μάιο (μετά τις επικείμενες εαρινές προβλέψεις).

Ο Πάσκαλ Ντόναχιου σημείωσε την πρόοδο στις συζητήσεις για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των κρατών μελών και το λεγόμενο “ψηφιακό ευρώ”, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της ΕΚΤ, που στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών και τη χρήση των μετρητών.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι κατέστησε σαφές ότι απαιτείται άμεσα πρόοδος στην τραπεζική ένωση, σε όλα της τα συστατικά, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Προέδρου Ντόνοχου. Παρομοίως αναφέρθηκε στη συζήτηση και την πρόοδο για την σύγκλιση των προγραμμάτων αφερεγγυότητας των κρατών μελών και την λεπτομερή εξέταση της πρότασης της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ - η οποία απαιτεί ακόμα σημαντικές συζητήσεις ώστε να καταστεί σαφές το τι είδους οφέλη μπορούν να προκύψουν για την οικονομία.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΕSM επέμεινε και αυτός στην ανάγκη για πρόοδο στα σημεία που λείπουν από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, χαιρετίζοντας την συμφωνία επί του προγράμματος εργασιών που ενέκριναν οι Υπουργοί Οικονομικών.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και το γεγονός ότι οι αγορές αναμένουν σημαντική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η ΕΕ βρίσκεται πίσω σε δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και επίπεδο αναμενόμενης ανάκαμψης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup εξέτασε και το ζήτημα της διαφάνειας του οργάνου και όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του οι Υπουργοί καταγράφουν ότι το επίπεδο διαφάνειας είναι σαφώς συγκρίσιμο με αυτό των άλλων οργανισμών και έχουν εκτελεστεί βελτιώσεις σε σχέση με την πρόσβαση σε έγγραφα και την δημοσίευση του προγράμματος εργασιών και των σημείων ημερήσιας διάταξης.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2021 - 15:18

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αρνείται την όποια εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline
15:40
Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου
15:33
Ελλάδα: Το Βέλγιο θα παραδώσει τον Λαγό στις ελληνικές αρχές, ο οποίος δεν άσκησε έφεση
15:09
Ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊου στη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο
14:54
«Ασφαλής» η Ευρώπη λένε Βρετανοί ταξιδιωτικοί παράγοντες και ζητούν υπαγωγή της στην «πράσινη» λίστα
14:51
Με Johnson & Johnson θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών σε 19 ελληνικά νησιά
14:32
Γερμανία: Κέρδη 6 δισεκατομμυρίων αναμένει η BioNTech για το 2021
14:23
ΕΕ: To "πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό" στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων
14:14
Οποιαδήποτε επέμβαση στους πανηγυρισμούς θα έφερνε χειρότερα αποτελέσματα δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας( Χρίστος Αντρέουβίντεο)
14:10
Πρόσθετα μέτρα από τον ΕΜΑ που επιτρέπουν στους ειδικούς να επικεντρώνονται στις δραστηριότητες COVID-19
13:56
Tο ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους με τη λήξη της πανδημίας. (Βίντεο)
13:52
Εξειδικευμένη διάγνωση και πρωτοποριακή έρευνα προσφέρει το ΙΝΓΚ για τη Θαλασσαιμία στην Κύπρο
13:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand