Χίλσμπορο : 32 χρόνια από την τραγωδία που βύθισε στο πένθος το Λίβερπουλ

Ημέρα μνήμης για τη Λίβερπουλ. Πριν από 32 χρόνια, έλαβε χώρα η τραγωδία που βύθισε στο πένθος τους "κόκκινους". 96 φίλοι της ομάδας έχασαν τη ζωή τους στο Χίλσμπορο, σε μία ανείπωτη τραγωδία που στιγμάτισε το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ηταν 15 Απριλίου του 1989, όταν έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, η παθολογική αγάπη των οπαδών της Λίβερπουλ να δουν διά ζώσης την ομάδα της καρδιάς τους, προκάλεσε ανείπωτο πόνο. Στον ημιτελικό κυπέλλου απέναντι στην Νότιγχαμ, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί το κακό που θα ακολουθούσε. Στη μικρή κερκίδα του γηπέδου ''Λέπινγκς Λέιν Σταντ", θα φιλοξενούνταν οι οπαδοί των "reds". Ώρες πριν από την έναρξη του ματς, 2,000 φίλοι της ομάδας, βρίσκονταν εκτός γηπέδου. Ο ενθουσιασμός τους, τους έκανε να εισέλθουν με το ζόρι και το μοιραίο δεν άργησε να συμβεί. Η άτακτη είσοδός τους, προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα ορθίων. Ως εκ τούτου, οι φίλαθλοι που είχαν πάρει θέση μπροστά στα κάγκελα δεν άντεξαν, με αποτέλεσμα 94 άτομα να πεθάνουν από ασφυξία. Δύο ακόμη, εξέπνευσαν την επόμενη μέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 96. Ακολούθησαν σκηνές χάους. Οπαδοί έσπαζαν τις πινακίδες για να τις χρησιμοποιήσουν ως φορεία, τη στιγμή που ένας από τους αστυνομικούς μπήκε στο γήπεδο για να προτρέψει το διαιτητή να διακόψει το ματς. Ο αγωνιστικός χώρος γέμισε με άψυχα σώματα και τραυματίες, ενώ πολύ σύντομα έγινε γνωστό σε όλη την Αγγλία, το μέγεθος της τραγωδίας. Το τραγικό γεγονός του Σέφιλντ αποτέλεσε σκληρό χτύπημα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, στοιχίζοντας αποκλεισμό δύο χρόνων από τα ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς είχε προηγηθεί και το αιματηρό Χέιζελ, τον Μάιο του 85. Ο Τύπος της εποχής εξακόντισε δριμύ "κατηγορώ" κατά της αστυνομίας και του κράτους. Ο φάκελος της τραγωδίας του Χίλσμπορο δεν έχει κλείσει ακόμα. Μία ανεξάρτητη επιτροπή απεφάνθη το 2012, ότι σαράντα ένα από τα τραγικά θύματα θα μπορούσε να είχαν ζήσει, αν λάμβαναν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Ουδείς ξεχνά, όσο χρόνια και αν περάσουν. Στο άκουσμα του ονόματος Χίλσμπορο, ένα δέος, διαπερνά όλο το οικοδόμημα της Λίβερπουλ, αλλά και γενικότερα τον φίλαθλο κόσμο. Οι οπαδοί της ιστορικής αγγλικής ομάδας αποτίουν κάθε χρόνο φόρο τιμής στα θύματα, εναποθέτοντας μερικά λουλούδια στη " Shankly Gates".  "Αθάνατοι".

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απριλίου 2021 - 12:32

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.