Επικύρωση Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για ρύπανση θάλασσας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε την Πέμπτη ομόφωνα τη Συμφωνία Εφαρμογής μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή. Βάζει, είπε, το υπόβαθρο για μια σειρά άλλων συμφωνιών που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή και με τις άλλες χώρες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία διότι αφορά το περιβάλλον και την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου. Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία, το ευρωπαϊκό δίκαιο, η προστασία της θάλασσας, επεκτείνεται και σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, η  Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης  της Βαρκελώνης, και τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν, βάσει του Άρθρου 9 της εν λόγω σύμβασης και τα Άρθρα 3 και 4 του πρωτοκόλλου που υιοθετήθηκε το 2002 και αφορά στη Συνεργασία για την Παρεμπόδιση της Ρύπανσης από Πλοία και, σε Περιπτώσεις Επειγούσης Ανάγκης, για την Καταπολέμηση της Ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας, να συνεργάζονται, μεταξύ άλλων, και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περιπτώσεις περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα και για τον σκοπό αυτό να προσπαθούν να διατηρούν και να προωθούν, είτε μονομερώς είτε μέσω διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του προτεινόμενου νόμου η εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους καθίσταται αναγκαία η κύρωση της υπό αναφορά συμφωνίας.  Περαιτέρω,  ενημέρωσε την επιτροπή ότι παρόμοια συμφωνία προωθείται και με την Αίγυπτο, ενώ στο πλαίσιο της τριμερούς Συμφωνίας Εφαρμογής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση θα διοργανωθούν κοινές επιχειρησιακές ασκήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand