Το πλάνο της για συγκέντρωση €800 δισ. για το NextGenerationEU ως το 2026 ανακοίνωσε η Κομισιόν

Μέτρα για να πετύχει τους πλέον ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τα κράτη μέλη μέσως διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης και συγκέντρωση 800 δισ. ευρώ ως το 2026 (NextGenerationEU), ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν και παρουσίασε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ανακοίνωσε δανεισμό ποσών ύψους περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο και υπενθυμίζει ότι όλα τα δάνεια θα αποπληρωθούν έως το 2058. Η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες χρηματοδότησης και επιτρέψει στην Κομισιόν να κινητοποιεί κονδύλια όταν απαιτείται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους.

Η στρατηγική συνδυάζει τη χρήση διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων και τεχνικών χρηματοδότησης με ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στην αγορά και συνδυάζει ετήσια απόφαση σχετικά με τους όγκους δανεισμού και εξαμηνιαίες ανακοινώσεις σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου χρηματοδότησης, ώστε να παρέχεται διαφάνεια και προβλεψιμότητα στους επενδυτές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, δομημένες και διαφανείς σχέσεις με τράπεζες που στηρίζουν το πρόγραμμα έκδοσης (μέσω δικτύου βασικών διαπραγματευτών).

Επίσης, παρέχονται πολλαπλά χρηματοδοτικά μέσα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων θα εκδοθούν ως πράσινα ομόλογα NextGenerationEU και νομοσχέδια της ΕΕ) για τη διατήρηση της ευελιξίας όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας και του προφίλ ληκτότητας και υπάρχει συνδυασμός πλειστηριασμών και κοινοπρακτικών εκδόσεων, ώστε να εξασφαλίζεται οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Οι δανειοληπτικές πράξεις θα ενσωματωθούν σε ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίζει τη συνεκτική και συνεπή εκτέλεση, αναφέρει η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο των εργασιών της, η Κομισιόν θα συνεχίσει τον συντονισμό με άλλους εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και φορέων σε υπερεθνικό επίπεδο, αναφέρει. Επιπλέον ανακοινώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ευρύ φάσμα από λήξεις και μέσα και καθιστώντας πιο προβλέψιμες τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης της αγοράς.

Παρέχοντας ευελιξία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων και τις τεχνικές ή τα μέσα χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιηθούν, θα επιτύχει το επιθυμητό χαμηλό κόστος και χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών, αναφέρει η Κομισιόν.

Μετά τη σημερινή δέσμη μέτρων, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Σε αυτές συγκαταλέγεται, η δημιουργία ενός δικτύου βασικών διαπραγματευτών. Σύμφωνα με τις πρακτικές παρεμφερών εκδοτών, η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα δίκτυο βασικών διαπραγματευτών για να διευκολύνει την αποτελεσματική εκτέλεση των πλειστηριασμών και των κοινοπρακτικών συναλλαγών, να στηρίξει τη ρευστότητα στις δευτερογενείς αγορές και να διασφαλίσει την τοποθέτηση του χρέους μας στην ευρύτερη δυνατή βάση επενδυτών. Το έντυπο της αίτησης και οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής θα δημοσιευθούν σύντομα.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δημοσίευση της πρώτης ετήσιας απόφασης δανειοληψίας (και της συνοδευτικής απόφασης χρηματοδότησης) και του πρώτου σχεδίου χρηματοδότησης NextGenerationEU. Για να εξασφαλιστεί η διαφανής επικοινωνία με τις αγορές, η Επιτροπή θα εκδώσει την πρώτη της ετήσια απόφαση δανειοληψίας και θα κοινοποιήσει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το πρώτο της σχέδιο χρηματοδότησης πριν από την έναρξη του προγράμματος δανειοληψίας NextGenerationEU, που αναμένεται φέτος το καλοκαίρι (το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την έγκριση της απόφασης για τους ιδίους πόρους από όλα τα κράτη μέλη που θα εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να δανειστεί για το NextGenerationEU). Οι δανειοληπτικές πράξεις μπορούν στη συνέχεια να αρχίσουν μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση για τους ιδίους πόρους. Τα σχέδια χρηματοδότησης θα επικαιροποιούνται στη συνέχεια ανά εξάμηνο.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2021 - 13:07

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.