Πασχαλινό επίδομα σε 17 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι το πασχαλινό επίδομα θα παραχωρηθεί πριν από το Πάσχα σε 17 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι χθες καταβλήθηκε το ειδικό επίδομα για εργαζομένους και τους αυτοτελώς εργαζομένους και τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις, εστιατόρια και μπαρ.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα στο πασχαλινό επίδομα έχουν όσοι ήδη λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Η καταβολή του επιδόματος βασίζεται στο συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που αποκτήθηκε το προηγούμενο έτος, δηλαδή για φέτος θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2020. Για νοικοκυριό ενός ατόμου, το συνολικό όριο ανέρχεται στο ποσό των €6.500 και για νοικοκυριό δύο ατόμων το όριο τίθεται στο ποσό των €11.000. Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό δύο ατόμων αυξήθηκε από €9.750 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε €11.000, ώστε να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά των δύο ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Τα πιο πάνω εισοδηματικά όρια για μονήρες νοικοκυριό και ζεύγος θα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με τη σύνθεση του υπόλοιπου νοικοκυριού, σύμφωνα με τις κλίμακες που ισχύουν και για την αναπροσαρμογή του ορίου της φτώχιας, δηλαδή θα αυξάνονται κατά 30% του €6.500 (κατά €1.950 δηλαδή) για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14ων ετών και κατά 50% του €6.500 (κατά €3.250 δηλαδή) για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14ων ετών.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα €190 και δικαιούχοι είναι μόνο συνταξιούχοι, δηλαδή νοικοκυριά με ένα συνταξιούχο που πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν €190 και νοικοκυριά με δύο συνταξιούχους θα λάβουν €380.

Το Πασχαλινό Δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων) θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23/4/2021. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν οποιαδήποτε επιπλέον αίτηση για να λάβουν το Πασχαλινό Δώρο.

Σημειώνεται ότι με αντίστοιχες αποφάσεις της Κυβέρνησης το μέγιστο επίδομα σε Χαμηλοσυνταξιούχους αυξήθηκε από €150 σε €369, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας, δηλαδή άνω των €710 μηνιαίως, ενώ με  αποφάσεις της Κυβέρνησης όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται:

  • Παροχή Χριστουγεννιάτικου Δώρου,
  • Δωρεάν 4ήμερες διακοπές,
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΓΕΣΥ
  • Δωρεάν διακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες

RIKNEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2021 - 13:00

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Μαΐου
Εναπόκειται στον κάθε πολίτη να ακολουθεί τους κανονισμούς, λέει ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου για safepass
11:17
Μπορέλ: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα επικεντρωθεί στα στρατηγικά μας προβλήματα
11:14
Γαλλία: Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Μαΐου-
11:00
Ανέβασαν ρολά ευχόμενοι όλα να πάνε καλά, οι εστιάτορες στην Πάφο
10:46
Νεαρή λιποθύμησε χθες στη Γεροσκήπου περιμένοντας για rapid test!
10:35
Γκουτέρες για συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»
10:18
Συνελήφθη στο Ντουμπάι Βρετανός που καταζητείτο για διακίνηση ναρκωτικών και διέφευγε επί 8 χρόνια
09:59
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ για το Συμβούλιο, ενημερώνει και ομολόγους για Κυπριακό
09:49
Σιλβέστρος: Ύστερα από τρεις εφιαλτικές εβδομάδες, μπορεί πλέον να γίνει σωστή ιχνηλάτηση
09:25
Η χθεσινή ταλαιπωρία στα rapid-test ήταν αναμενόμενη, λέει ο υπουργός Υγείας
09:23
EE:Στις 24 και 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής
08:58
Χαριλάου: Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει βελτιωθεί αισθητά
08:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand