Λουί Ντε Γκίντος: H ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μέσα στο 2021 και ειδικά στο 2ο μισό του έτους, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, μετά από την ύφεση του 2020, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, o αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Λουί Ντε Γκίντος, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση της οποίας μετείχε για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ.

Ο Λουί Ντε Γκίντος προειδοποίησε ενάντια στις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες από ενδεχόμενο περιορισμό της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, ειδικά ως συνέπεια του χαμηλού (εκτός στόχου ΕΚΤ) πληθωρισμού και ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ακριβώς για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Ο Λουί Ντε Γκίντος εξήγησε ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν λόγω της κρατικής δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας, αλλά προειδοποίησε πως οι υπάρχουσες ανισορροπίες διευθύνθηκαν και θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και επιδείνωσης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν μπροστά τους το έργο να διατηρήσουν μια ευαίσθητη ισορροπία, αποφεύγοντας την πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, αλλά αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη μακροχρόνια στήριξη προβληματικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 6,6% το 2020. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 0,3%, από 1,2% το 2019, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας, αν και υπήρχαν επίσης παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία. Για παράδειγμα, τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως οι μεταφορές και τα ξενοδοχεία, συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι μετά το πέρας του άμεσου κινδύνου, τα κράτη μέλη πρέπει σταδιακά να στρέψουν την προσοχή τους στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και κατέστησε σαφές ότι το νέο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των ανισορροπιών και τη μείωση του χάσματος της απόδοσης των οικονομιών των ΚΜ.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2021 - 10:48

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Μαΐου
Εναπόκειται στον κάθε πολίτη να ακολουθεί τους κανονισμούς, λέει ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου για safepass
11:17
Μπορέλ: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα επικεντρωθεί στα στρατηγικά μας προβλήματα
11:14
Γαλλία: Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Μαΐου-
11:00
Ανέβασαν ρολά ευχόμενοι όλα να πάνε καλά, οι εστιάτορες στην Πάφο
10:46
Νεαρή λιποθύμησε χθες στη Γεροσκήπου περιμένοντας για rapid test!
10:35
Γκουτέρες για συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»
10:18
Συνελήφθη στο Ντουμπάι Βρετανός που καταζητείτο για διακίνηση ναρκωτικών και διέφευγε επί 8 χρόνια
09:59
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ για το Συμβούλιο, ενημερώνει και ομολόγους για Κυπριακό
09:49
Σιλβέστρος: Ύστερα από τρεις εφιαλτικές εβδομάδες, μπορεί πλέον να γίνει σωστή ιχνηλάτηση
09:25
Η χθεσινή ταλαιπωρία στα rapid-test ήταν αναμενόμενη, λέει ο υπουργός Υγείας
09:23
EE:Στις 24 και 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής
08:58
Χαριλάου: Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει βελτιωθεί αισθητά
08:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand