Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν ληφθεί πολιτική απόφαση, λέει ε/κ πηγή

Για συμφωνία με την ε/κ πλευρά για άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε συνθήκες προ πανδημίας, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάνει λόγο η εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ λέει πως δόθηκαν οδηγίες στην δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία για δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» το συντομότερο δυνατό. Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και ληφθεί πολιτική απόφαση, ανέφερε ε/κ διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε με την ε/κ πλευρά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε συνθήκες προ πανδημίας, όσο αυτό επιτρέπεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι δόθηκαν οδηγίες στη «διμερή» - κατά την έκφρασή της – Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία για τον «εναρμονισμό της νομοθεσίας» για την πανδημία και για δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» το συντομότερο δυνατό, ώστε να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης.

Η «διμερής» Τεχνική Επιτροπή για οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις συνεργάζεται επίσης για μετριασμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, συνέχισε η κ. Ντογρούγιολ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η εργασία που ξεκίνησε για επιστροφή σε κανονικές συνθήκες θα συνεχιστεί, υπό το συντονισμό της «κυβέρνησης».

Είπε ακόμη ότι υπό τις οδηγίες του Ερσίν Τατάρ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Εργκιούν Ολγκιούν συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε η κ. Ντογρούγιολ, πρότεινε την επιστροφή σε συνθήκες προ πανδημίας όσον αφορά τις διελεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι «στη συνάντηση που έγινε στην παρουσία της επικεφαλής της αποστολής των ΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συμφωνήθηκε με την ε/κ πλευρά να ανοίξουν τα περάσματα σε συνθήκες προ πανδημίας, όσο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, δόθηκαν οδηγίες στη διμερή Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη το συντομότερο δυνατό, με εναρμόνιση της τρέχουσας νομοθεσίας των μερών για καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και να ανοίξουν όλα τα περάσματα».

Από ε/κ πλευράς, διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εργαζόμαστε ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και ληφθεί πολιτική απόφαση, να μπορεί να γίνει» το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Ανέφερε ακόμη ότι εμπλέκονται διάφορες δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές και ότι η προσπάθεια «δεν είναι για εναρμόνιση, αλλά αν είναι δυνατόν άνευ βλάβης να υπάρχει σύγκλιση των πρακτικών» για διευκόλυνση της διακίνησης.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη συνάντηση, στις 19 Μαρτίου, από ε/κ πλευράς αναφέρθηκε ότι υπάρχουν τακτικές εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών και του ΟΗΕ, όσο και σε επίπεδο συντονιστών και ΟΗΕ και ότι δεν υπάρχει κάτι ειδικό για την συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Οι Τεχνικές Επιτροπές ανταλλάσσουν πληροφορίες και προσπαθούν, όπως είναι οι όροι εντολής τους, να συμβάλουν στην επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των ανθρώπων» κατέληξε η ίδια πηγή.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2021 - 10:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 20 Σεπτεμβρίου 2021
15:40
Σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση εικονικών γάμων
14:44
Σύντομα διαβούλευση ΥΠΟΙΚ για 780 μη βιώσιμους δανειολήπτες, €30 εκ. το κρατικό κόστος σε βάθος χρόνου
14:35
Σε ενεργοποίηση το Σχέδιο Δράσης «Ίκαρος 2» για την φωτιά κοντά στο χωριό Σίμου
14:10
Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες
14:07
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Κυριακή
13:43
Mεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Σίμου και Γιόλου
13:11
Καταγγέλθηκαν 23 πολίτες και 14 υπεύθυνοι υποστατικών για παραβίαση των μέτρων COVID - 19
12:53
Oι Ταλιμπάν ζητούν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand