Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν ληφθεί πολιτική απόφαση, λέει ε/κ πηγή

Για συμφωνία με την ε/κ πλευρά για άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε συνθήκες προ πανδημίας, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάνει λόγο η εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ λέει πως δόθηκαν οδηγίες στην δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία για δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» το συντομότερο δυνατό. Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και ληφθεί πολιτική απόφαση, ανέφερε ε/κ διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε με την ε/κ πλευρά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε συνθήκες προ πανδημίας, όσο αυτό επιτρέπεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι δόθηκαν οδηγίες στη «διμερή» - κατά την έκφρασή της – Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία για τον «εναρμονισμό της νομοθεσίας» για την πανδημία και για δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» το συντομότερο δυνατό, ώστε να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης.

Η «διμερής» Τεχνική Επιτροπή για οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις συνεργάζεται επίσης για μετριασμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, συνέχισε η κ. Ντογρούγιολ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η εργασία που ξεκίνησε για επιστροφή σε κανονικές συνθήκες θα συνεχιστεί, υπό το συντονισμό της «κυβέρνησης».

Είπε ακόμη ότι υπό τις οδηγίες του Ερσίν Τατάρ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Εργκιούν Ολγκιούν συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε η κ. Ντογρούγιολ, πρότεινε την επιστροφή σε συνθήκες προ πανδημίας όσον αφορά τις διελεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι «στη συνάντηση που έγινε στην παρουσία της επικεφαλής της αποστολής των ΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συμφωνήθηκε με την ε/κ πλευρά να ανοίξουν τα περάσματα σε συνθήκες προ πανδημίας, όσο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, δόθηκαν οδηγίες στη διμερή Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη το συντομότερο δυνατό, με εναρμόνιση της τρέχουσας νομοθεσίας των μερών για καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και να ανοίξουν όλα τα περάσματα».

Από ε/κ πλευράς, διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εργαζόμαστε ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και ληφθεί πολιτική απόφαση, να μπορεί να γίνει» το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Ανέφερε ακόμη ότι εμπλέκονται διάφορες δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές και ότι η προσπάθεια «δεν είναι για εναρμόνιση, αλλά αν είναι δυνατόν άνευ βλάβης να υπάρχει σύγκλιση των πρακτικών» για διευκόλυνση της διακίνησης.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη συνάντηση, στις 19 Μαρτίου, από ε/κ πλευράς αναφέρθηκε ότι υπάρχουν τακτικές εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών και του ΟΗΕ, όσο και σε επίπεδο συντονιστών και ΟΗΕ και ότι δεν υπάρχει κάτι ειδικό για την συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Οι Τεχνικές Επιτροπές ανταλλάσσουν πληροφορίες και προσπαθούν, όπως είναι οι όροι εντολής τους, να συμβάλουν στην επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των ανθρώπων» κατέληξε η ίδια πηγή.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2021 - 10:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Μαΐου
Γκουτέρες για συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»
10:18
Συνελήφθη στο Ντουμπάι Βρετανός που καταζητείτο για διακίνηση ναρκωτικών και διέφευγε επί 8 χρόνια
09:59
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ για το Συμβούλιο, ενημερώνει και ομολόγους για Κυπριακό
09:49
Σιλβέστρος: Ύστερα από τρεις εφιαλτικές εβδομάδες, μπορεί πλέον να γίνει σωστή ιχνηλάτηση
09:25
Η χθεσινή ταλαιπωρία στα rapid-test ήταν αναμενόμενη, λέει ο υπουργός Υγείας
09:23
EE:Στις 24 και 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής
08:58
Χαριλάου: Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει βελτιωθεί αισθητά
08:39
Kόκκινος: Το safe- pass θα εφαρμοστεί για μια μεταβατική περίοδο 6 με 8 εβδομάδων
08:17
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κηρύσσουν 3ήμερη εκεχειρία για τη γιορτή Έιντ
07:49
Φάουτσι: Η θνητότητα της Covid-19 στις ΗΠΑ είναι χωρίς «καμία αμφιβολία» υποτιμημένη
07:32
Σε 63 σημεία παγκύπρια οι δειγματοληψίες για rapid test τη Δευτέρα
07:20
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα-Καταργούνται τα sms, εισάγεται το safe pass
06:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand