Ιούνιο η συζήτηση του ν/σ για καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα

Για τον ερχόμενο Ιούνιο μετατίθεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Αντρέα Καυκαλιά, η ολοκλήρωση της συζήτησης πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας «είναι αδύνατη».

Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα συζητήθηκε την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε αν και πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις θετικές σε ό,τι αφορά την προστασία της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, εντούτοις, υπάρχουν την ίδια στιγμή κενά, που πρέπει να προβληματίσουν και να εξεταστούν περαιτέρω.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επέδειξε τη μέγιστη πολιτική βούληση να το εξετάσει κατά προτεραιότητα και ως κατεπείγον».

«Απόδειξη τούτου», πρόσθεσε, «η συμπερίληψη στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής και η συζήτηση του θέματος, με διαδικασίες πιο γρήγορες από τις κανονικές. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε και στη συνεδρία η συζήτηση είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας, άρα εκ των πραγμάτων θα συνεχιστεί τον Ιούνιο». Οπως είπε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις θετικές σε ό,τι αφορά την προστασία της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Όμως, σημείωσε, «υπάρχουν την ίδια στιγμή και κενά, αλλά και ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να εξεταστούν περαιτέρω, για να διασφαλίσουμε αυτό που θέλουμε όλοι, την ενίσχυση δηλαδή της θέσης των παραγωγών και την προστασία τους από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από τις οποίες σήμερα θυματοποιούνται».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Καυκαλιάς υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα, που συνδέονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ έχει κληθεί το Υπουργείο Γεωργίας να τα εξετάσει και να τα συμπεριλάβει στον προβληματισμό.

Πρόσθεσε πως «αν είναι δυνατόν πρέπει να κατατεθούν και σχετικές ρυθμίσεις, όπως είναι η ανάγκη δημιουργίας μητρώου εμπόρων, το δημοπρατήριο τιμών, αλλά και να γίνουν διορθώσεις στο μητρώο αγροτών, γιατί είναι ένα εργαλείο, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο, για να μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την προσπάθεια, που θα κάνουμε και στοχεύουμε όλοι να πετύχουμε προς όφελος των παραγωγών».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε από πλευράς του πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα, σημειώνοντας πως «κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα και σήμερα με τη θετική διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων έγινε μια πρώτη συζήτηση».

«Κατανοούμε», συμπλήρωσε, «όλη τη δυσκολία, το ότι είναι αδύνατον να είμαστε έτοιμοι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι η τελευταία Ολομέλεια. Είδαμε μια πρώτη ανάγνωση και μια αντίδραση από όλους τους εμπλεκόμενους και στο μέτρο το οποίο μπορούμε εμείς να συζητήσουμε και να πούμε τι θα γίνει τον Ιούνιο».

Ανέφερε, τέλος, πως στη νέα σύνθεση της Βουλής και στη νέα σύνθεση της Επιτροπής Γεωργίας θα είναι η πρώτη προτεραιότητα, ούτως ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2021 - 17:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Aνάπτυξη 4,1% για το 2021 και 6,0% για το 2022 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα
11:35
Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή εκθειάζοντας το έργο του
11:15
Σημαντική ανακοίνωση υπ.εξωτερικών προς Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ και τα Παλαστινιακά εδάφη
10:57
Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να φέρει την αλλαγή, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
10:55
Για μια ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο του αύριο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
10:49
Στην 5η θέση η Κύπρος στις χώρες της ΕΕ σε ότι αφορά το πλάνο εμβολιασμών
10:35
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών
09:59
Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες.
09:48
Το ΑΚΕΛ ξεκίνησε την υποβολή ενστάσεων στην απόρριψη του ονόματος του εκλογικού του συνδυασμού από τον Έφορο Εκλογής
09:40
Πιθανή η χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου δηλώνει ο Κωνσταντίνος Τσιούτης
09:35
Στο «Πουρνάρα» μεταφέρθηκαν οι 64 άτυποι μετανάστες που έφτασαν χθες στη Λάρνακα
09:30
Συνολικά 68 υποψηφιότητες από 15 κόμματα και συνδυασμούς αναμένεται να υποβληθούν σήμερα στην Λάρνακα
09:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand