Η Μόρτον διαβεβαιώνει, σε επιστολή προς Βρετανούς βουλευτές, για τη στήριξη ΗΒ σε ΔΔΟ

Η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις εμπλεκόμενες πλευρές ότι η πολιτική της αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού «παραμένει δίχως αλλαγή», είναι η απάντηση της Υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον σε επιστολή τριών φιλοκύπριων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος αναφορικά με την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως συμπληρώνει η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Υφυπουργός, «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει μία συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού ζητήματος, βασισμένη στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η επιστολή απευθύνεται στην Τερέζα Βίλιερς, στον σερ Ρότζερ Γκέιλ και τον Δρ Μάθιου Όφορντ που είχαν ζητήσει σχετικές διαβεβαιώσεις από το Foreign Office.

Η κα Μόρτον επισημαίνει την ενεργή συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στην προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης με παρότρυνση όλων των πλευρών «να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τη συνάντηση για ώθηση προς μία λύση», η οποία θα ωφελήσει αμφότερες τις κοινότητες στην Κύπρο και θα ενδυναμώσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Σημειώνει την επίσκεψη του κ. Ράαμπ στην Κύπρο στις 4 Φεβρουαρίου και τις εκεί συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες και τον Κύπριο ομόλογό του, τους οποίους προέτρεψε «να προσεγγίσουν τη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών με πνεύμα ευελιξίας και συμβιβασμού». Αναφέρεται και στην τηλεφωνική επαφή των δύο Υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική θέση, η Γουέντι Μόρτον συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση υποστήριξε το ψήφισμα 2561 (2021), καθώς και ότι ο κ. Ράαμπ διαβεβαίωσε για τη βρετανική στάση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 4 Φεβρουαρίου.

Η απαντητική επιστολή κλείνει με την επισήμανση ότι εν τέλει επαφίεται στις δύο πλευρές να καταλήξουν στις λεπτομέρειες μιας τελικής συμφωνίας, η οποία θα απαιτεί τη συναίνεση των δύο ηγετών, τη στήριξη Ελλάδας και Τουρκίας και κατά τρόπο κρίσιμο την υποστήριξη αμφοτέρων των κοινοτήτων.

«Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση των 5+1, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα καταφέρει να αναγνωρίσει επαρκές κοινό έδαφος μεταξύ των μερών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία λύσης, η οποία δεν είναι μόνο προς τα βέλτιστα συμφέροντα των δύο κυπριακών κοινοτήτων, αλλά της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης συνολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να στηρίξει όλα τα μέρη σε αυτή την επιδίωξη», καταλήγει η επιστολή της Υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2021 - 19:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Νέες κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Ιράν
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.