Βλέπουμε την Μεσόγειο ως λεκάνη ειρήνης είπε ο Ερντογάν

Βλέπουμε την Μεσόγειο ως λεκάνη ειρήνης, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενώ η Τουρκία βρισκόταν στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης, άλλοι συνέχιζαν να στηρίζουν και να εξοπλίζουν "τον πραξικοπηματία Χαφτάρ".

Υποστήριξε ακόμη πως όσοι στήριξαν τον Χαφτάρ "ήταν συνεργοί με τις σφαγές που διέπραξε". Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, αναφέροντας ότι οι δύο χώρες έχουν βαθιές και ιδιαίτερες σχέσεις. “Χτίζουμε το μέλλον μας από την δύναμη που παίρνουμε από την κοινή μας ιστορία.

Η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης είναι ο πρωταρχικός μας στόχος για την ευημερία του λαού της Λιβύης. Η Τουρκία αγκαλιάζει όλη την Λιβύη με αγάπη. Θα συνεχίζουμε να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όπως κάναμε και με τις προηγούμενες νόμιμες κυβερνήσεις. Όταν οι επιθέσεις στην Τρίπολη είχαν φτάσει σε σοβαρό επίπεδο σπεύσαμε να βοηθήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μας έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως αυτή η στήριξη είχε έρθει μόνο από την Τουρκία και πως “ενώ εμείς βρισκόμασταν στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης, άλλοι συνέχιζαν να στηρίζουν και να εξοπλίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ”. “Οι μαζικοί τάφοι είναι ζωντανοί μάρτυρες της περιόδου κατοχής. Εκείνοι που στήριξαν το πραξικόπημα και τους πραξικοπηματίες αντί το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα, έγιναν συνεργοί σε αυτές τις σφαγές”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι την Μεσόγειο την είδαν πάντοτε ως λεκάνη ειρήνης και ευημερίας. “Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη, τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον και των δύο χωρών. Πέραν από αυτό τα υπόλοιπα είναι ρητορική από την πλευρά μας”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραδώσουν 150 χιλιάδες δόσεις εμβολίου στη Λιβύη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διαδικασίας της πανδημίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύουν να επανενεργοποιήσουν το προξενείο τους στην Βεγγάζη όταν οι συνθήκες είναι ώριμες, ενώ θα λειτουργήσουν και επιδημικό νοσοκομείο στην Τρίπολη για να μεταφέρουν τις εμπειρίες της Τουρκίας στη Λιβύη για την καταπολέμηση της πανδημίας. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Λιβύης χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντησή τους. “Τονίσαμε την ασφάλεια της Λιβύης, τη σταθερότητα, την κυριαρχία, οικονομική και κοινωνική ακεραιότητα, την εδαφική ακεραιότητα.

Αποτελεί τη βάση της συνεργασία μας το γεγονός ότι σεβόμαστε την κυριαρχία της Λιβύης. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Τουρκίας στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Λιβύη”, ανέφερε. Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης είπε ότι η συμφωνίας για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της διαδικασίας διαλόγου που θα είναι προς συμφέρον όλων. Ανέφερε ότι θέλουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία και στον τομέα της ενέργειας. 

Κοινή διακήρυξη Τουρκίας - Λιβύης Στην κοινή διακήρυξή τους αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι επιβεβαιώθηκε η σημασία της διατήρησης της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Λιβύης. Τονίστηκε ότι το εκλελεγμένο Προεδρικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι οι μόνες νόμιμες δομές διαχείρισης. Δηλώνεται η αποφασιστικότητα για την πραγματοποίηση των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

Τονίζεται η σημασία της κατάπαυσης του πυρός και η διατήρησή της. Υπογραμμίζεται η ανάγκη διοργάνωσης περιφερειακής διάσκεψης με στόχο την στήριξη του διαλόγου και της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πλευρών. 

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απριλίου 2021 - 06:14

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, είπε η Υπουργός Εργασίας
13:16
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος
11:26
Ενώπιον του Ανώτατου η έφεση στην καταδίκη νεαρής για ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού
11:04
Στην Ολομέλεια το απόγευμα η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, με τη συμφωνία των 3 μεγάλων κομμάτων
11:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand