Τατάρ : Μετά από 50 χρόνια θα φέρουμε μια νέα πρόταση

Μετά από 50 χρόνια θα φέρουμε στο τραπέζι των συνομιλιών μια διαφορετική πρόταση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι μια βιώσιμη, μόνιμη και περιεκτική λύση στην Κύπρο είναι μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, οι παράμετροι του ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν γιατί πλέον δεν γίνεται αποδεκτή μια ομοσπονδιακή λύση.  

Ο . Τατάρ μιλούσε μετά από συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ που διήρκησε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με τον Τ/κ ηγλετη, η κ. Λουτ και η ομάδα της αναχώρησε από το γραφείο του μετά το μεσημεριανό γεύμα.   Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος λόγω της πανδημίας δεν συμμετείχε (δια ζώσης) σε συσκέψεις, συναντήσεις.

Αυτό, πρόσθεσε, δείχνει την σημασία που τα ΗΕ δείχνουν σε αυτή την άτυπη διάσκεψη. Ο κ. Τατάρ είπε ότι στην Γενεύη θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις.   Γίνεται προετοιμασία για μια συνάντηση, συνέχισε, λέγοντας ότι η δική του θέση είναι ξεκάθαρη και ενημέρωσε την κ. Λουτ ότι είχε σειρά συναντήσεων για να αξιολογήσει την κατάσταση, με τ/κ πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ, πρώην «υπεξ», διάφορους «θεσμούς», και έτσι γνωρίζει πολύ καλά τον «παλμό του λαού».

Ο τ/κ «λαός», πρόσθεσε, πάντοτε ήθελε μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, αλλά μετά από τις συνομιλίες για 50 χρόνια για την ομοσπονδία και μετά την δική του εκλογή στην «προεδρία», «στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μια περιεκτική, δίκαιη και που πραγματικά όλοι θα σέβονται συμφωνία βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα με την συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται».  

Μια τέτοια συμφωνία, συνέχισε, θα μπορεί να είναι επωφελής για όλους και για τις ισορροπίες στην περιοχή. Το εξήγησε αυτό στην κ. Λουτ, ανέφερε, πράγμα που κι εκείνη και τα ΗΕ γνωρίζουν «και γι αυτό διοργανώνουν αυτή την άτυπη συνάντηση».   Εδώ τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά, δήλωσε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι δόθηκε μια ευκαιρία στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, να μεταφέρουν στον τραπέζι των συνομιλιών αυτές τις «νέα ιδέες μας». Για 50 χρόνια υπήρχαν παράμετροι και πλαίσιο των ΗΕ, αλλά δεν μπόρεσε να εξευρεθεί μια λύση, συνέχισε.

«Και γι’ αυτό εάν είναι απαραίτητο αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη των ΗΕ και τις άλλες χώρες. Αυτό της το είπαμε πολλές φορές και το επαναλάβαμε και σήμερα».   Κατά τον Ερσίν Τατάρ η τ/κ πλευρά έχει δίκιο (στις θέσεις της) και η κ. Λουτ το βλέπει αυτό. «Επειδή το σημαντικό για εμάς εδώ είναι, όποιο κι αν είναι το όνομα (της λύσης) αυτό που εμείς θέλουμε είναι ο τ/κ λαός να μπορεί να συνεχίσει την ύπαρξή του στη βάση της ισότητας». Είναι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι να μπορέσουν να διατηρήσουν, είπε, την ύπαρξή τους κάτω από την δομή της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.   «Για να συμβούν όλα αυτά είναι ύψιστης σημασίας η κυριαρχική ισότητα».

Για εδώ και 60 χρόνια – όπως είπε – οι Τ/κ διοικούν τους εαυτούς τους και έχουν ένα «κράτος», υποστηρίζοντας  ότι πλέον μπορούν να δημιουργηθούν σχέσεις μόνο κράτους με κράτος για να είναι μια συμφωνία βιώσιμη. Υποστήριξε επίσης ότι μια δομή μιας κυριαρχίας με μια σειρά από μηχανισμούς δεν θα είναι εύκολο να επιβιώσει. Αυτό, είπε, δοκιμάστηκε και στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα και έφερε κανένα αποτέλεσμα.   Το σημαντικό, συνέχισε ο κ. Τατάρ, είναι να φτάσουμε στη Γενεύη υγιείς «επειδή υπάρχει και το θέμα του Covid 19. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί από δω και μπρος, οι προετοιμασίες γίνονται και ίσχιαλλαχ θα φτάσουμε εκεί υγιείς».

Στη Γενεύη, συνέχισε, ο ίδιος και η ομάδα του θα έχουν διάφορες συναντήσεις ενώ θα υπάρξει και μια συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και στην διάσκεψη που θα διαρκέσει το λιγότερο 3 ημέρες θα γίνει μια προσπάθεια να δούμε εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος.   «Τουλάχιστον, όλοι να μπορέσουν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις και εμείς θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τί είδους κλίμα και έδαφος χρειάζεται για μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο».   Επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει την πολιτική του.

Η άλλη πλευρά, συνέχισε, μπορεί να λέει διαφορετικές απόψεις αλλά ούτε η Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος, ούτε η ανατολική Μεσόγειος είναι η παλιά ανατολική Μεσόγειος. «Οι συνθήκες άλλαξαν, οι συγκυρίες άλλαξαν, οι διεθνείς σχέσεις έχουν πάρει διαφορετική διάσταση. Τα όσα η Τουρκία έχει δηλώσει είναι εκεί».   Μετά από 50 χρόνια θα πάμε πρώτη φορά να πούμε κάτι διαφορετικό, είπε. Επί Ραούφ Ντενκτάς, συνέχισε, συζητούσαν για έγγραφα και τι μπορεί να γίνει σε μια ομοσπονδία, αλλά τώρα «προέκυψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι’ αυτό εμείς θα εξηγήσουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια μόνιμη, περιεκτική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δύο κρατών που θα ζούνε πλάι πλάι και θα συνεργάζονται».

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2021 - 06:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.