Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη της Γενεύης - Νέα κόντρα κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της άτυπης διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό η οποία θα λάβει χώρα από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.

Το επόμενο ορόσημο μετά την ολοκλήρωση των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Κ. Κούσιος για συνάντηση ΠτΔ με Λουτ

Διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα συζήτησαν περισσότερο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Μιλώντας στο Τρίτο για την προετοιμασία της άτυπης διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό η οποία θα λάβει χώρα από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη ο κύριος Κούσιος είπε ότι η κυρία Λουτ ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, το κοινό δείπνο, τις διμερείς και τριμερείς επαφές και τη συνάντηση με όλες τις αντιπροσωπείες.

Επί της ουσίας, πρόσθεσε ο Κυριάκος Κούσιος, ο πρόεδρος ξεκαθάρισε τις θέσεις της πλευράς μας και την πρόθεση για δημιουργική και ουσιαστική παρουσία στην πενταμερή.

Το επόμενο ορόσημο μετά την ολοκλήρωση των επαφών της, Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς για την κριτική του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε ως εθνικά επιζήμια. Κατηγορούν, πρόσθεσε, τον πρόεδρο Αναστασιάδη εκ των προτέρων για ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Δεν πρόκειται, τόνισε να έχουμε αδιέξοδο στη Γενεύη το οποίο να οφείλεται στον πρόεδρο και τη δική μας πλευρά.

Αντίδραση αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Κούσιου

Συγχέουν τον εαυτό τους με το κράτος, ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο είπε ότι δεν μπορεί η όποια κριτική ασκείται στον κύριο Αναστασιάδη να κρίνεται ως εθνικά επιζήμια.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, οφείλει να λέει τις απόψεις του οι οποίες στηρίζονται στην αντικειμενική ανάλυση, πηγάζουν από την αγωνία για το που οδηγείται η χώρα και οδηγείται, είπε, στην οριστική διχοτόμηση.

Χαρακτήρισε ως δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει λύση δύο κρατών και οι κινήσεις που προτίθενται να κάνουν είναι περιορισμένες.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία δεν αφοπλίζεται προτάσσοντας το θέμα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στιγμή που συζητά για θετική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα της πενταμερούς και δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος σε ότι αφορά την ουσία.

Στόχος της πλευράς μας, είπε ο κύριος Κυπριανού θα έπρεπε να είναι να οδηγηθούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αναφέρθηκε εκ νέου στις προτάσεις για το Κυπριακό τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2021 - 10:10

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 20 Σεπτεμβρίου 2021
15:40
Σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση εικονικών γάμων
14:44
Σύντομα διαβούλευση ΥΠΟΙΚ για 780 μη βιώσιμους δανειολήπτες, €30 εκ. το κρατικό κόστος σε βάθος χρόνου
14:35
Σε ενεργοποίηση το Σχέδιο Δράσης «Ίκαρος 2» για την φωτιά κοντά στο χωριό Σίμου
14:10
Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες
14:07
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Κυριακή
13:43
Mεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Σίμου και Γιόλου
13:11
Καταγγέλθηκαν 23 πολίτες και 14 υπεύθυνοι υποστατικών για παραβίαση των μέτρων COVID - 19
12:53
Oι Ταλιμπάν ζητούν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand