Moody’s: Θετική η μείωση ΜΕΧ εν μέσω πανδημίας, προειδοποιήσεις για προτάσεις που συζητούνται στη Βουλή


Ως πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη μείωση κατά 43% των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) στις κυπριακές τράπεζες παρά την πανδημία. Παράλληλα προειδοποιεί ότι προτάσεις νόμου που συζητούνται στη Βουλή για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις θα εμποδίσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των προβληματικών δανείων τους.

  Όπως αναφέρεται στο δελτίο Credit Outlook του οίκου, με ημερομηνία 12 Απριλίου, στις 8 Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέφερε ότι τα ΜΕΧ των κυπριακών τραπεζών μειώθηκαν κατά 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή 43%, σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.   «Η μείωση είναι πιστωτικά θετική για τις κυπριακές τράπεζες, διότι μειώνει τους κινδύνους που απορρέουν από την κληρονομιά των προβληματικών δανείων, την ώρα που η πανδημία θα δημιουργήσει νέα προβληματικά δάνεια», αναφέρεται.  

Προστίθεται ότι η μείωση αντικατοπτρίζει τις συμφωνίες πώλησης ΜΕΧ από δύο κυπριακές τράπεζες, συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαγραφές παλαιών ΜΕΧ περίπου 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα και οργανικές προσπάθειες μείωσης των ΜΕΧ.   Οι συμφωνίες πώλησης περιλαμβάνουν συμφωνίες της Τράπεζας Κύπρου για πώληση δύο χαρτοφυλακίων ΜΕΧ με συνδυασμένη ακαθάριστη λογιστική αξία 1,5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια που συνδέονται με την Pacific Investment Management Company LLC και η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ΜΕΧ με μικτή λογιστική αξία περίπου 325 εκατ. ευρώ στην Bain Capital Credit.  

Σημειώνεται επίσης ότι τα ΜΕΧ των κυπριακών τραπεζών μειώθηκαν στο 17,7% των ακαθάριστων δανείων το 2020 από 27,9% στο τέλος του 2019, ενώ η κάλυψη για προβλέψεις από μελλοντικές ζημιές από ΜΕΧ μειώθηκε σε 46% από 53%, αντανακλώντας κυρίως τις διαγραφές των ΜΕΧ, που είχαν προβλεφθεί πλήρως.   Από τα ΜΕΧ που εκκρεμούν, περίπου το 54% αφορούν ΜΕΧ λιανικής, το 35% σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το 6% σε μεγάλες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες.   «Ενώ αναμένουμε σημαντικές νέες προβληματικές εισροές δανείων, αυτές ενδέχεται να αντισταθμιστούν από τις προσπάθειες των μεγάλων κυπριακών τραπεζών να προχωρήσουν σε μείωση των παλιών προβληματικών δανείων, τόσο μέσω πρόσθετων πωλήσεων όσο και με οργανική μείωση», αναφέρεται.

  Ο οίκος προβλέπει επίσης ότι τα επισφαλή δάνεια θα επιταχυνθούν μετά τον τερματισμό των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων που έληξε στα τέλη του 2020 και το οποίο οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο αναβολής πληρωμών στην Ευρώπη.   Παρόλο που, όπως αναφέρεται, έχουν ξαναρχίσει πληρωμές για μεγάλο μέρος των δανείων αυτών, ο συνδυασμός του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα, της υψηλότερης ανεργίας και της μείωσης των εταιρικών εσόδων και των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα επιβαρύνει την ικανότητα αποπληρωμής.

  Προστίθεται ότι για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα ΜΕΧ και να αντιμετωπίσουν τα νέα προβληματικά δάνεια που προέρχονται από την πανδημία, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να μετατρέψει την ΚΕΔΙΠΕΣ, σε μια «κακή» τράπεζα. Η τράπεζα, αναφέρεται, θα αγοράζει ουσιαστικά τα επισφαλή δάνεια και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.   Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των προβληματικών δανείων τους.

Προσθέτει ότι προτάσεις που συζητούνται επί του παρόντος στην κυπριακή Βουλή, ενέχουν τον κίνδυνο να αποδυναμώσουν και να επιμηκύνουν τη διαδικασία εκποιήσεων και να μειώσουν την ανάκαμψη, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις από τις τράπεζες.  Εάν περάσουν, συμπληρώνει ο οίκος, θα κάνουν επίσης τις πιθανές νέες προβληματικές πωλήσεις δανείων λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.  

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2021 - 10:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid παραμένουν στο αίμα επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση
17:00
ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το "Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό"
16:49
Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από τουρκικά ψαράδικα Β.Α. της Κύπρου, γράφει η 'La Repubblica'
16:34
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν υπέρ Παλαιστινίων, εναντίον του Ισραήλ
16:26
Επιστρέφει τον Αύγουστο το φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι
16:13
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει η ΠΟΒΕΚ
16:06
Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ με συνθήματα "τρομοκράτης Ισραήλ"
15:42
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ αρνείται την όποια εμπλοκή της Μόσχας στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline
15:40
Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Ιουλίου
15:33
Ελλάδα: Το Βέλγιο θα παραδώσει τον Λαγό στις ελληνικές αρχές, ο οποίος δεν άσκησε έφεση
15:09
Ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες τα κρούσματα κορονοϊου στη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο
14:54
«Ασφαλής» η Ευρώπη λένε Βρετανοί ταξιδιωτικοί παράγοντες και ζητούν υπαγωγή της στην «πράσινη» λίστα
14:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand