Ηνωμένο Βασίλειο:Ανοίγουν τα εμπορικά, τα κομμωτήρια και οι εξωτερικοί χώροι εστίασης

Το δεύτερο βήμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού γίνεται σήμερα στην Αγγλία, καθώς η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του τρίτου lockdown, στις 6 Ιανουαρίου και από τις 21 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία όπου είχαν επιβληθεί περιορισμοί νωρίτερα, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα.

Ανοίγουν επίσης κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις ατομικής περιποίησης, οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης με εξυπηρέτηση στο τραπέζι και όχι στο μπαρ, τα γυμναστήρια και οι υπόλοιποι στεγασμένοι χώροι άθλησης και αναψυχής για ατομική άσκηση, δημόσια κτίρια όπως βιβλιοθήκες και κοινοτικά κέντρα, οι περισσότεροι υπαίθριοι οργανωμένοι χώροι αναψυχής, όπως ζωολογικοί κήποι, θεματικά πάρκα, drive-in κινηματογράφοι και συναυλίες, καθώς και τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα για ατομική ή οικογενειακή διανυκτέρευση.

Από σήμερα επιτρέπονται επίσης μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις όπως παζάρια βιβλίου και λούνα παρκ, έχουν ξανά άδεια λειτουργίας και οι εσωτερικοί χώροι οργανωμένης επιτήρησης παιδιών, τα γκρουπ με συμμετοχή γονέων και παιδιών έως 15 άτομα (χωρίς να υπολογίζονται στο άθροισμα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών), ενώ στις γαμήλιες δεξιώσεις επιτρέπονται από σήμερα έως 15 προσκεκλημένοι, αλλά σε ανοιχτό χώρο. Στους 30 παραμένει το όριο των παρισταμένων σε κηδείες.

Από τις 29 Μαρτίου έχει λήξει η οδηγία «μείνετε σπίτι», αν και η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.

Επίσης, από σήμερα οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας μπορούν να ονομάσουν δύο άτομα από τα οποία θα μπορούν να δέχονται τακτικές επισκέψεις αφού αυτά θα υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ πλευρικής ροής.

Οι φοιτητές που δε χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία σε εργαστήρια του πανεπιστημίου τους θα συνεχίσουν να παρακολουθούν διαλέξεις μέσω διαδικτύου. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει για όλες τις τάξεις από τις αρχές Μαρτίου, με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παροτρύνονται να κάνουν δύο γρήγορα οικιακά διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εξακολουθεί να ισχύει ο «κανόνας των έξι», δηλαδή όριο έξι ατόμων που δε συγκατοικούν όταν σχηματίζονται παρέες, με τήρηση απόστασης δύο μέτρων ή ενός μέτρου με μάσκες.

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστούς χώρους μεταξύ ατόμων που δε συγκατοικούν ή δε συγκροτούν «φούσκα υποστήριξης».

Αυτό θα αλλάξει με το επόμενο βήμα του «οδικού χάρτη» εξόδου από το lockdown, στις 17 Μαΐου, όταν θα επιτρέπεται η συνάθροιση έξι ατόμων σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης.

Στις 17 Μαΐου προγραμματίζεται επίσης να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, να επιτραπούν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα και συναυλιακούς χώρους, με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα, καθώς και να λειτουργήσουν οι στεγασμένοι παιδότοποι.

Εφόσον κριθεί ασφαλές, αυτή είναι και η ημερομηνία που θα μπορούσαν να επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό με βάση το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη», δηλαδή με χώρες σε «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» κατηγορία.

Στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να καταργήσει «όλους τους νομικούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές» των πολιτών, όπως τα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συναθροίζονται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Η χαλάρωση των μέτρων έρχεται ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την Κυριακή επτά θανάτους από κορωνοϊο κατά το προηγούμενο 24ωρο, στο χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 13 Σεπτεμβρίου. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 24ώρου ήταν 1.730, τα λιγότερα από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων φορέων Covid, στους 2.862, έπεσε κάτω από τις 3 χιλιάδες για πρώτη φορά από τις 3 Οκτωβρίου, ενώ οι 406 διασωληνωμένοι είναι οι λιγότεροι από τις 5 Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών το Σάββατο χορηγήθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 475.230 δεύτερων δόσεων, με συνολικά 7,46 εκατομμύρια πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 14,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Την πρώτη δόση έχει κάνει το 61% των ενήλικων πολιτών, δηλαδή 32,12 εκατομμύρια πολίτες.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2021 - 06:37

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.