ΓΓ ΑΚΕΛ: Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έχουν οδηγήσει την παιδεία «πολύ πίσω»

Κριτική κατά της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ ότι έχουν οδηγήσει την παιδεία πολύ πίσω και ότι αποδυνάμωσαν την δημόσια εκπαίδευση από την εφαρμογή «οικονομίστικων νεοφιλελεύθερων μέτρων», διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος για την παιδεία.

«Η κοινωνία ολόκληρη σήμερα κατανοεί ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ έχει πληγώσει το δημόσιο σχολείο και έχει οδηγήσει την παιδεία μας πολύ πίσω», ανέφερε ο κ. Κυπριανού σε σημερινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι αυτή την πραγματικότητα την κατανοούν πολύ καλύτερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες και οι γονείς τους.

Όπως είπε, «είναι ίσως η πρώτη Κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει οργανωμένη επίθεση κατά του δημόσιου σχολείου οδηγώντας στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πριν από 2 ½ περίπου χρόνια».

«Η αναχρονιστική διασύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο, ο συντηρητισμός και ο αυταρχισμός που προσπαθούν να επιβάλουν, η εφαρμογή οικονομίστικων νεοφιλελεύθερων μέτρων στο χώρο της παιδείας έχουν αποδυναμώσει τη δημόσια εκπαίδευση και την έχουν πάρει χρόνια πίσω», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η εκδήλωση της πανδημίας ξεσκέπασε όλες τις μεγάλες αδυναμίες οδηγώντας σε πρωτόγνωρα για την κοινωνία μας φαινόμενα: παιδιά να αποκλείονται για μεγάλο χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης και αδυναμίας πρόσβασης στην τεχνολογία, παιδιά με αναπηρία να διώχνονται από τα σχολεία, σχολεία να μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και κύριο χαρακτηριστικό να είναι η προχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού.

«Αν θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε την κοινωνία μας προς το καλύτερο πρέπει να αλλάξουμε πρώτα την παιδεία μας προς το καλύτερο. Να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας αρχές και αξίες, ιδανικά για να τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Να τους μάθουμε να σκέφτονται κριτικά και όχι να είναι άβουλα γρανάζια παραγωγής», συμπλήρωσε.

Οι προτεραιότητες του ΑΚΕΛ αφορούν τον εκσυγχρονισμό της ειδικής εκπαίδευσης με τη διαμόρφωση νέας,σύγχρονης, ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας με ενίσχυση των ειδικών σχολείων, των ειδικών μονάδων στα σχολεία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ουσιαστική ενσωμάτωση των παιδιών μας με αναπηρία στο σχολείο, τη διαμόρφωση του ολοήμερου υποχρεωτικού σχολείου με κοινό ολοκληρωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και την επέκτασή του στη μέση εκπαίδευση και την κατάργηση του παράνομου και αναχρονιστικού θεσμού της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση.

«Αυτό το παράνομο και απαράδεκτο καθεστώς εργοδότησης που επιβλήθηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θυματοποιεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σε διάφορες προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα προκαλεί προβλήματα στα προγράμματα αυτά», είπε.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και η κάλυψη όλων των επιστημονικών αντικειμένων έτσι ώστε η πανεπιστημιακή έρευνα συνολικά να συμβάλλει στην ενίσχυση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας και η περαιτέρω στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, των αλλόγλωσσων μαθητών και των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα έτσι ώστε να επιτύχουμε την πραγματική ισότητα ευκαιριών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και κανένα παιδί να μην οδηγείται στο περιθώριο.

«Ζητούμε την ψήφο του κυπριακού λαού γιατί το ΑΚΕΛ υπήρξε τα τελευταία χρόνια ο σημαντικότερος υπερασπιστής του δημόσιου σχολείου», είπε ο κ. Κυπριανού και κατέληξε: «Το δικό μας όραμα είναι η δημιουργία ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου το οποίο θα απελευθερώνει τις δημιουργικές και πνευματικές δυνατότητες αλλά και τα συναισθήματα των παιδιών μας. Είναι η δημιουργία ανθρώπων ωφέλιμων για το σύνολο με ευαισθησίες για την κοινωνία και χρήσιμων για την οικονομία. Μια παιδεία που θα εμπεδώνει τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοκρατία, την ανθρωπιά κόντρα στο ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις, το φασισμό και τη μισαλλοδοξία».

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απριλίου 2021 - 13:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.