Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΞ με τον Ιταλό ομόλογό του- Πλήρης στήριξη της Ρώμης προς την ΚΔ

Η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποιώντας ότι πρέπει να τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες επί εδάφους και θαλάσσης.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να συμβάλει ουσιαστικά και προς την επίλυση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού προβλήματος, όπως το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι επιδίωξη είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι, όσο ποτέ άλλοτε, κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενεργειακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανέφερε επιπλέον ότι η δυναμική των ενεργειακών συνεργειών που δημιουργεί το Ευρωμεσογειακό Ενεργειακό Φόρουμ - ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι η Κύπρος και η Ιταλία - είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοικτή σε όλα τα γειτονικά κράτη, τα οποία είναι έτοιμα να συμμεριστούν το κοινό όραμα για περιφερειακή συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ιταλός ΥΠΕΞ

Από πλευράς του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε ότι η Ιταλία απορρίπτει σταθερά, λύσεις στο Κυπριακό οι οποίες είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λούτσι ντι Μάιο ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα συναντηθεί με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και θα εκφράσει τις ευχαριστίες της Ρώμης για την πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη "πέντε συν ένα" για την Κύπρο.

Ο Ιταλός αξιωματούχος επανέλαβε την απόλυτη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο, επισημαίνοντας πως δεν είναι ανεκτές μονομερείς προκλήσεις, οι οποίες βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Ο κύριος ντι Μάιο ανέφερε ακόμη πως είναι πολύ σημαντική, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλλει στην επιτυχία μιας πολυμερούς διάσκεψης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και ανέφερε πως η Ιταλία αναγνωρίζει πλήρως τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ο Λουίτσι ντι Μάιο αναφέρθηκε ακόμη στις εξαιρετικές σχέσεις Λευκωσίας - Ρώμης και επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να ενισχύσει περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς με την Κύπρο.

Τόνισε, τέλος, και την ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος για το μεταναστευτικό, ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη και να αναληφθούν ευθύνες από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαρτίου 2021 - 16:14

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.