«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή

«Ντροπιαστική» και «οικτρή» είναι η εικόνα που αποκόμισε από τις δεξαμενές χοιρολυμάτων και τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις κοινότητες Κάτω Μονής και Μιτσερού, ενώ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των νομοθεσιών και των κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λουκαϊδης.

Μετά από συζήτηση των προβλημάτων της περιοχής με τους Κοινοτάρχες Κάτω Μονής, Μιτσερού, Ορούντας, Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου,  Μένοικου, Αρεδιού, Αγίου Ιωάννη Μαλούντας και Αγροκηπιάς, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή μετέβη στο χώρο για να σχηματίσει ιδίοις όμμασι εικόνα για την οχληρία που προκαλείται από τη σκόνη που βγάζουν τα λατομεία και τη χειρότερη οχληρία που προκαλούν τα περίπου 20 χοιροστάσια, εκ των οποίων τα 3 περιτριγυρίζουν την κοινότητα Κάτω Μονής σε απόσταση μερικών μέτρων από την κατοικημένη περιοχή, είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Πρόσθετη υποβάθμιση της περιοχής επιφέρουν το σφαγείο Cypra και οι δεξαμενές των χοιρολυμάτων που μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα και αναδύουν ανυπόφορες οσμές που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είπε, αναφέροντας ότι «αυτό που διαπίστωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος ιδίοις όμμασι στις δεξαμενές των χοιρολυμάτων, είναι μια τουλάχιστον ντροπιαστική απαράδεκτη και οικτρή εικόνα».

Σημείωσε πως ήδη η περιοχή είναι βεβαρημένη από τις αναπτύξεις που φιλοξενούνται εκεί και ως εκ τούτου οι κάτοικοι ανησυχούν δικαιολογημένα και διαμαρτύρονται για την πρόσθεση άλλης μίας οχληρής ανάπτυξης, όπως το ασφαλτικό εργοστάσιο, που θα είναι πλησίον του Cypra και των άλλων οχληρών εγκαταστάσεων.

Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη αυτό που συμβαίνει για χρόνια στην ενορία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Δάλι, με τα ασφαλτικά εργοστάσια που υπάρχουν δυτικά και ανατολικά, ο φόβος και η ανησυχία των κατοίκων καθίστανται εντονότερα.

Ανέφερε ότι στην ανησυχία τους προσθέτει και το γεγονός πως καμία από όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για οχληρές αναπτύξεις που ήδη φιλοξενούνται στην περιοχή δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους και στο περιβάλλον.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ειδικότερα τη δέσμευση που έχει αναληφθεί από την Κυβέρνηση για μετακίνηση των 3 χοιροτροφικών μονάδων από την Κάτω Μονή, την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου και επιθεωρήσεων για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την παρακολούθηση της πρότασης που κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης για δημιουργία κρατικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, για την οποία δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Υπουργός και την εφαρμογή των διαδικασιών και προνοιών της νομοθεσίας για την μετακίνηση του ασφαλτικού στην περιοχή.

Επειδή υπάρχει δικαιολογημένη αμφισβήτηση των κυβερνητικών αποφάσεων και της λειτουργίας των θεσμών σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αισθάνεται σχετική ασφάλεια από το γεγονός ότι έχει διοριστεί ανεξάρτητη επιτροπή από πανεπιστημιακούς, η οποία στην περίπτωση της Παρεκκλησιάς γνωμοδότησε αρνητικά στη δημιουργία ασφαλτικού εργοστασίου πλησίον του υφιστάμενου, ανέφερε περαιτέρω.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η ανεξάρτητη επιτροπή θα λειτουργήσει χωρίς αλλότρια κίνητρα, χωρίς έστω να υπάρχει υποψία εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με επιστημονικά κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις από το ασφαλτικό και τις άλλες οχληρές αναπτύξεις στην προκείμενη περίπτωση όπως και σε όλες τις άλλες που αποφασίστηκε η μετακίνηση ασφαλτικών εργοστασίων.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ακόμα πως για εγκατάσταση ασφαλτικών εξετάζεται η Κόσιη και η Καλαβασός.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκαϊδης διευκρίνισε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή πανεπιστημιακών ελέγχει, αξιολογεί και γνωμοδοτεί για όλα τα ασφαλτικά εργοστάσια.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Μαρτίου 2021 - 16:44

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Η Johnson & Johnson καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη
17:14
Ιούνιο η συζήτηση του ν/σ για καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα
17:12
Εκθέσεις στην παλιά Λευκωσία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
17:00
Δυσφορία Δήμου Πάφου για καθυστερήσεις στις εξετάσεις για πλήρωση κενών θέσεων
16:50
Πρόσκληση Τατάρ στα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για τη Γενεύη
16:40
ΔΗΣΥ: Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση σκοντάφτει στον μηδενισμό της αντιπολίτευσης
16:33
Ακιντζί: «Μεγάλο το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών ενόψει Γενεύης»
16:32
Ο Στεφ Κάρι "έριξε" πενηντάρα στους Νάγκετς και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Γουόριορς
16:24
Πρόωρες «εκλογές» συζητούν οι εταίροι στην «συγκυβέρνηση» στα κατεχόμενα
16:20
Το γερμανικό υπ. Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Lohnson
16:18
Ο Νικόλας Βασιλείου και η Κωνσταντίνα Νικολάου ήταν οι νικητές στον πρώτο αγώνα σκιτ του Πρωταθλήματος Σκοποβολής ΟΠΑΠ 2021
16:12
Ιταλία: Έκκληση των γιατρών να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
15:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand