Δίωρη στάση εργασίας από ωρομίσθιο προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων στις 10 Μαρτίου

Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 11:30 μέχρι στις 13:30 κατέρχεται την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, το ωρομίσθιο προσωπικό όλων των κρατικών νοσοκομείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη επίλυση των μεγάλων και πολλαπλών προβλημάτων ώστε να αντεπεξέλθουν  τα νοσοκομεία στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ προειδοποιούν ακόμη πως «σε περίπτωση που δεν υπάρξει  επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο ΟΚΥπΥ, τα δυναμικά μέτρα θα κλιμακωθούν».

Οι δύο οργανώσεις σημειώνουν ότι «από την ανάληψη της διοίκησης των κρατικών νοσοκομείων από τον ΟΚΥπΥ, έχουν δείξει έμπρακτα τη βούληση τους για καλή συνεργασία με σκοπό την επίλυση των μεγάλων και πολλαπλών προβλημάτων ώστε να ανταπεξέλθουν  τα νοσοκομεία στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ».

«Δυστυχώς, μετά που έγιναν συζητήσεις και δόθηκε πίστωση χρόνου για επίλυση  των προβλημάτων, διαπιστώθηκε ότι δεν έγιναν ενέργειες για να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων», αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, οι δύο οργανώσεις καταλογίζουν στον ΟΚΥπΥ παραβίαση των όρων απασχόλησης του Ωρομίσθιου Προσωπικού, ότι εφαρμόζει άνιση μεταχείριση και αδικεί μέρος του προσωπικού του, ότι δεν εφαρμόζει το Ταμείο Προνοίας για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό παραβιάζοντας τις συμφωνίες και κανονισμούς απασχόλησης και ότι δεν πληρώνει τα επιδόματα βάρδιας σε μερίδα εργαζομένων του, παρόλο που τα πληρώνει στους περισσότερους που έχουν τα ίδια ωράρια εργασίας (βάρδιες Σαββατοκύριακα και νύκτες).

Αναφέρεται ακόμη ότι δεν δίνεται βεβαίωση από τις αρμόδιες Διευθύνσεις, στο Ωρομίσθιο Προσωπικό, που συμπληρώνει τους 12 μήνες απασχόλησης ότι εντάσσεται στο μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να του συμπεριφέρονται ως εποχικό προσωπικό με ό,τι αυτό και αν σημαίνει και ότι ανατίθενται καθήκοντα επιστατών σε προσωπικό που δεν επιλέγηκε για θέση επιστάτη μέσα από δίκαιη και θεσμοθετημένη διαδικασία.

«Ο ΟΚΥπΥ τηρεί άνιση και άδικη μεταχείριση όσο αφορά την στελέχωση των κρατικών νοσοκομείων με ωρομίσθιο προσωπικό», σημειώνουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες σε ωρομίσθιο προσωπικό έχουν αυξηθεί με τη δημιουργία νέων μονάδων με αποτέλεσμα το υφιστάμενο προσωπικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον πρόσθετο φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα να μην του παραχωρούνται π.χ. άδειες ανάπαυσης ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους με βάση τα σχέδια υπηρεσίας τους, ενώ για άλλες κατηγορίες προσωπικού γίνονται προσλήψεις ανεξαρτήτως του πολλαπλάσιου κόστους σε σχέση με το κόστος εργοδότησης Ωρομίσθιου Προσωπικού.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι μεταξύ των Διευθύνσεων και της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΚΥπΥ, δεν υπάρχει συνεννόηση, συντονισμός, κοινή αντιμετώπιση θεμάτων και εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων σε αυτόν.

«Αναμέναμε ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων θα έδινε ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και θα επιλύονταν άμεσα τα όποια προβλήματα. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πορεία του ΟΚΥπΥ παρουσιάζει χειρότερη δυσκαμψία σε σχέση με την περίοδο που διοικούνταν τα νοσοκομεία από το Υπουργείο Υγείας», προσθέτουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η προσφορά του Ωρομίσθιου Προσωπικού στα κρατικά νοσοκομεία, πριν και κατά την περίοδο της πανδημίας είναι τεράστια. Είναι οι ήρωες που με πολύ χαμηλό μισθό και χωρίς προαγωγές εργάζονται ευσυνείδητα  στην πρώτη γραμμή, είτε για να μεταφέρουν ασθενείς, είτε να καθαρίσουν τους χώρους, να απολυμάνουν, να στηρίξουν τις υπηρεσίες των γιατρών, νοσηλευτών προσφέροντας την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και όχι μόνο».

Τέλος, οι δύο οργανώσεις απολογούνται για την ταλαιπωρία που θα υποστούν ασθενείς, δυστυχώς όμως η δυναμική αντίδραση είναι το έσχατο μέτρο για αντιμετώπιση της μη υπεύθυνης επίλυσης των προβλημάτων από τον ΟΚΥπΥ με την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των όρων απασχόλησης του Ωρομίσθιου Προσωπικού και την άνιση μεταχείριση των εργαζομένων στα κρατικά νοσοκομεία.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Μαρτίου 2021 - 09:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.