Το μοντέλο λύσης δύο κρατών θα τεθεί στη Γενεύη, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

Η προσπάθεια και η επιθυμία τους είναι να υλοποιήσουμε το μοντέλο λύσης που έχουν φέρει στην ημερήσια διάταξη, με τρόπο που να ωφεληθεί η Κύπρος και η περιοχή, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Έκανε λόγο για μοντέλο λύσης που βασίζεται «στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία», το οποίο υποστηρίζεται και από την Τουρκία.

Αν και συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την άτυπη συνάντηση των «5 συν τα Ηνωμένα Έθνη», στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, το μοντέλο λύσης που εισήγαγαν στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί στο τραπέζι, στη Γενεύη, είπε.

Με αφορμή την 57η επέτειο του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως πρόκειται για «πολιτική και άδικη» απόφαση και τον «κύριο λόγο για τη μη επίλυση και την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία στην Κύπρο».

Με το ψήφισμα αυτό, συνέχισε, η «ε/κ διοίκηση» αναγνωρίστηκε ως η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, προσθέτοντας πως η απόφαση είναι ο λόγος που η ε/κ πλευρά «παραγνωρίζει την πολιτική ισότητα, την κυριαρχία και όλα τα δικαιώματα του λαού μας και προτείνει καθεστώς μειονότητας» για τους Τ/κ.

«Αυτή η άδικη απόφαση είναι η βάση της απομόνωσης και των εμπάργκο και του μοντέλου λύσης που επιχειρείται να επιβληθεί όταν γίνεται λόγος για παραμέτρους του ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο κ. Τατάρ.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ενθαρρύνεται και ενισχύεται από την αναγνώρισή της ως η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, εξακολουθεί να διατηρεί την «αρνητική και μη συμβιβαστική στάση της σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες από το 1968», κάτι που, κατά τον Τ/κ ηγέτη, προκάλεσε την αποτυχία του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν και των συνομιλιών σε Μον Πελεράν και Κραν Μοντάνα.

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα γύρω από την κατάρρευση του μοντέλου λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία. Είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και στην περιοχή «θέσαμε το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία» με την υποστήριξη και από την Τουρκία, που είναι «το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος στην περιοχή».

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαρτίου 2021 - 21:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Απριλίου
Εκθέσεις στην παλιά Λευκωσία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
17:00
Δυσφορία Δήμου Πάφου για καθυστερήσεις στις εξετάσεις για πλήρωση κενών θέσεων
16:50
Πρόσκληση Τατάρ στα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για τη Γενεύη
16:40
ΔΗΣΥ: Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση σκοντάφτει στον μηδενισμό της αντιπολίτευσης
16:33
Ακιντζί: «Μεγάλο το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών ενόψει Γενεύης»
16:32
Ο Στεφ Κάρι "έριξε" πενηντάρα στους Νάγκετς και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Γουόριορς
16:24
Πρόωρες «εκλογές» συζητούν οι εταίροι στην «συγκυβέρνηση» στα κατεχόμενα
16:20
Το γερμανικό υπ. Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Lohnson
16:18
Ο Νικόλας Βασιλείου και η Κωνσταντίνα Νικολάου ήταν οι νικητές στον πρώτο αγώνα σκιτ του Πρωταθλήματος Σκοποβολής ΟΠΑΠ 2021
16:12
Ιταλία: Έκκληση των γιατρών να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
15:57
Τη διοικητική έρευνα ΥΠΕΣ για ενέργειες του Δημάρχου Πάφου ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
15:55
Ν.Παπαδόπουλος: Κατά την άτυπη πενταμερή επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
15:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand