Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αρχίσει να εξετάζει το αίτημα να τεθεί εκτός νόμου το HDP

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αναμενόταν να αρχίσει σήμερα να εξετάζει εάν θα αποδεχθεί την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού με σκοπό τη διάλυση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο οποίο προσάπτει πως συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες προσφυγή με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου και να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), εξέλιξη που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας.

Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο δεχθεί την προσφυγή, η υπόθεση ενδέχεται να χρειαστεί μήνες προτού υπάρξει ετυμηγορία, καθώς θα χρειαστεί να ακούσει τα επιχειρήματα του εισαγγελικού λειτουργού και του κόμματος.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίν επιδιώκει επίσης να στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πάνω από 680 στελέχη του HDP, που κατηγορεί να συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), μεταξύ άλλων.

Το κόμμα είναι επίσης αντιμέτωπο με στέρηση της χρηματοδότησης από το κράτος.

Είναι ενδεχόμενο το αίτημα να απορριφθεί ή να καθυστερήσει, λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων και παραβάσεων, ανέφερε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει εκτός νόμου στην πορεία των ετών πολλά κόμματα που εκπροσωπούσαν την κουρδική μειονότητα ερίζοντας πως είχαν δεσμούς με το PKK, το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα που η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Το HDP, που αρνείται τις κατηγορίες του εισαγγελικού λειτουργού, είδε «πολιτικό πραξικόπημα» στην κίνηση, μια διαδικασία «με πολιτικά κίνητρα», που αποτελεί «μέρος σχεδίου που έχει σκοπό να εξαλείψει πλήρως το κουρδικό πολιτικό κίνημα από τη δημοκρατική πολιτική», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Το HDP, που έλαβε μέρος σε εκλογές στην Τουρκία για πρώτη φορά το 2014, έχει αριστερό πρόγραμμα και υπερασπίζεται τις μειονότητες. Διαθέτει ευρεία απήχηση και το 2018 συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους (το 11,7%). Όμως, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, το κόμμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, με το ακροδεξιό κόμμα MHP, τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απαιτεί συνεχώς να τεθεί εκτός νόμου.

Πολλοί από τους δημάρχους του κόμματος έχουν παυθεί, ενώ μέλη και στελέχη του έχουν φυλακιστεί, ιδίως ο πρώην συμπρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμίρτας, αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2021 - 11:15

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.