ΣΕΑ Τουρκίας: Απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες στη βάση δύο κρατών

Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες στο νησί στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Για την Ελλάδα το ΣΕΑ υποστηρίζει ότι κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “συζητήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της ‘τουρκικής μειονότητας’ και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στοχο τους αιτούντες άσυλο”. “Η Ελλάδα η οποία κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στην Τουρκία παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο έχει κληθεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφέρεται με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και “δηλώθηκε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή περίοδο, αντί των προσεγγίσεων οι οποίες για μισό αιώνα δεν απέδωσαν αποτέλεσμα και που αγνοούν την Τ/κ παρουσία, είναι απαραίτητο να τεθούν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσης που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών με μόνιμη και περιεκτική λύση με λαμβάνοντας ως θεμέλιο τους το δίκαιο”.

Για την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται ότι “εκφράστηκε για άλλη μια φορά η ειλικρινής έκκλησή μας για ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ τονίστηκε η σημασία υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης που θα παρακολουθεί τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής. Έχουν επίσης κληθεί οι χώρες εκτός περιοχής και οι διεθνείς παίκτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση.

Στην ανακοίνωση χαιρετίζεται ακόμη η πρόοδος που σημειώθηκε στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και αναφέρεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε στήριξη στον λαό της Λιβύης.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2021 - 06:17

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τσεχία
20:07
Ένας θάνατος και 927 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
20:04
Η Βουλή υπερψήφισε Σχέδιο Απόφασης για τις πολιτογραφήσεις-Δείτε τι προνοεί
19:52
Η Μόσχα λέει ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις τελευταίες απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Πράγα
19:35
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές
18:43
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις
18:40
Γερμανία:Πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού προτείνουν λύσεις για αγωγό Νord Stream 2
18:39
Τρίτη αιτία θανάτου ο κορoνοϊός σε Αγγλία και Ουαλία
18:18
Ελλάδα: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
18:16
Στα προημιτελικά ο Στέφανος
18:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand