Παρά τις επιφυλάξεις θα προχωρήσει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος

Παρά τις επιφυλάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Ο Γιώργος Γεωργίου υπέδειξε ότι πρέπει να προλάβομε την κατάρρευση του δικαστικού συστήματος. Πριν την διάλυση της Βουλής, λόγω εκλογών θα οδηγηθούν για ψήφιση τα τρία αναθεωρημένα νομοσχέδια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή του προς την Βουλή, ημερομηνίας 30 Μαρτίου, κατέθεσε τις διαφορετικές θέσεις των μελών του, για την μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα 8 δικαστές τάσσονται κατά και 5 υπέρ των νομοσχεδίων και ειδικότερα εκφράζουν επιφυλάξεις για το γνωμοδοτικό συμβούλιο και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Εμιλυ Γιολίτη, παρουσιάζοντας τα τρία νομοσχέδια, ανέφερε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο στην πολύ-αναμενόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Προέβη και σε έκκληση στην Βουλή να υπερψηφίσει τις αλλαγές. Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη οι αλλαγές αφού η υφιστάμενη κατάσταση πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαιοσύνη. Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα αλλάξει άρδην η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της νέας δομής της δικαιοσύνης από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Οι βασικές πρόνοιες στα νομοσχέδια είναι:

  • Ιδρύεται Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα αποτελείται από εννιά δικαστές.
  • Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα αποτελείται από εφτά δικαστές.
  • Εφετείο το οποίο θα αποτελείται από 16 δικαστές.

Μετά την συνεδρία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν δυσφορία για την δυστοκία της κυβέρνησης να γεφυρώσει τις διαφορές με το Ανώτατο Δικαστήριο, πριν οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού κατηγόρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έθεσε άρον άρον τα δικά του θέλω, ενώ υπάρχουν πολλά θεσμικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν. Δεν είμαστε επικυρωτικό όργανο της κυβέρνησης, αλλά πολιτικό σώμα.

Η αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και όχι ο χρόνος ψήφισης και κατήγγειλε επικοινωνιακή διαχείρισης της μεταρρύθμισης.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την συζήτηση για την αυτονόμηση της πυροσβεστικής και σε δύο βδομάδες θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Επίσης συζήτησε και πρόταση νόμου, με την οποία θα υπάρχει η δυνατότητα σε δικαστές να διατάζουν αντί της προφυλάκισης υπόπτων, την τοποθέτηση ηλεκτρονικής συσκευής, βραχιολάκι, και την κατ’ οίκο παραμονή τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι θα επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των δικαστών να αποφασίζουν αν συντρέχουν ή όχι λόγοι, επηρεασμού μαρτύρων, καταστροφής μαρτυρικού υλικού και διαφυγής των υπόπτων στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους κατέθεσε πρόταση νόμου για διαφάνεια στο δημόσιο. Το υφυπουργείο καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής να αναλάβει την λειτουργία διαδικτυακής πύλης, η οποία θα δημοσιεύει το έργο της δημόσιας και ευρύτερης δημόσιας υπηρεσία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2021 - 12:33

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.