Παρά τις επιφυλάξεις θα προχωρήσει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος

Παρά τις επιφυλάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Ο Γιώργος Γεωργίου υπέδειξε ότι πρέπει να προλάβομε την κατάρρευση του δικαστικού συστήματος. Πριν την διάλυση της Βουλής, λόγω εκλογών θα οδηγηθούν για ψήφιση τα τρία αναθεωρημένα νομοσχέδια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή του προς την Βουλή, ημερομηνίας 30 Μαρτίου, κατέθεσε τις διαφορετικές θέσεις των μελών του, για την μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα 8 δικαστές τάσσονται κατά και 5 υπέρ των νομοσχεδίων και ειδικότερα εκφράζουν επιφυλάξεις για το γνωμοδοτικό συμβούλιο και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Εμιλυ Γιολίτη, παρουσιάζοντας τα τρία νομοσχέδια, ανέφερε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο στην πολύ-αναμενόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Προέβη και σε έκκληση στην Βουλή να υπερψηφίσει τις αλλαγές. Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη οι αλλαγές αφού η υφιστάμενη κατάσταση πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαιοσύνη. Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα αλλάξει άρδην η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της νέας δομής της δικαιοσύνης από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Οι βασικές πρόνοιες στα νομοσχέδια είναι:

  • Ιδρύεται Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα αποτελείται από εννιά δικαστές.
  • Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα αποτελείται από εφτά δικαστές.
  • Εφετείο το οποίο θα αποτελείται από 16 δικαστές.

Μετά την συνεδρία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν δυσφορία για την δυστοκία της κυβέρνησης να γεφυρώσει τις διαφορές με το Ανώτατο Δικαστήριο, πριν οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού κατηγόρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έθεσε άρον άρον τα δικά του θέλω, ενώ υπάρχουν πολλά θεσμικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν. Δεν είμαστε επικυρωτικό όργανο της κυβέρνησης, αλλά πολιτικό σώμα.

Η αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και όχι ο χρόνος ψήφισης και κατήγγειλε επικοινωνιακή διαχείρισης της μεταρρύθμισης.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την συζήτηση για την αυτονόμηση της πυροσβεστικής και σε δύο βδομάδες θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Επίσης συζήτησε και πρόταση νόμου, με την οποία θα υπάρχει η δυνατότητα σε δικαστές να διατάζουν αντί της προφυλάκισης υπόπτων, την τοποθέτηση ηλεκτρονικής συσκευής, βραχιολάκι, και την κατ’ οίκο παραμονή τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι θα επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των δικαστών να αποφασίζουν αν συντρέχουν ή όχι λόγοι, επηρεασμού μαρτύρων, καταστροφής μαρτυρικού υλικού και διαφυγής των υπόπτων στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους κατέθεσε πρόταση νόμου για διαφάνεια στο δημόσιο. Το υφυπουργείο καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής να αναλάβει την λειτουργία διαδικτυακής πύλης, η οποία θα δημοσιεύει το έργο της δημόσιας και ευρύτερης δημόσιας υπηρεσία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2021 - 12:33

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
16 Απριλίου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand