Αυξήθηκαν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων το 2ο εξάμηνο του 2020

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας το 2ο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 15.215 χρήστες σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Το ποσοστό συνδρομών συμβολαίου παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020 και συνεχίζει να έχει αυξητική τάση σε αντίθεση με το ποσοστό χρηστών προπληρωμένης που συνεχίζει να έχει πτωτική τάση.

Η αναλογία συνολικού αριθμού χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2ο εξάμηνο του 2020 φτάνοντας στο 139,6%. Οι πιο πάνω αυξήσεις οφείλονται στη συνεχή σταθερή αύξηση στις συνδρομές συμβολαίου η οποία υπερκαλύπτει τη μείωση που προκύπτει από τους χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, κατά το 2ο εξάμηνο 2020 υπάρχει μικρή πτώση στις συνολικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2020. Οι συνδέσεις τύπου PSTN έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω της μετάβασης των συνδρομητών της Cyta σε Broad Band Telephony (BBT). Η αύξηση που παρατηρείται στην τηλεφωνία Cable οφείλεται στην απόφαση της Cablenet (εντός του 2019) για παροχή της υπηρεσίας χωρίς μηνιαίο πάγιο.

Το κύριο μέσο σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας είναι το ΒΒΤ με ποσοστό 49,1% ενώ οι συνδέσεις Cable και Naked DSL παραμένουν στη δεύτερη και τρίτη θέση με 20,2% και 15,5% αντίστοιχα.

Επίσης κατά το 2020 ο αριθμός συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης αυξήθηκε κατά 5,515 συνδρομητές ή ποσοστό 1,7% σε σχέση με το 2019 γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη διείσδυση στα νοικοκυριά (92,8%) τα οποία παρουσιάζουν κορεσμό, που οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του αριθμού συνδέσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 παρατηρείται σημαντική αύξηση (+18%) στα ποσοστά συνδρομών με ρυθμό ταχύτητας ≥100Mbps εξαιτίας των αναβαθμίσεων των παροχέων, δηλαδή πλέον τουλάχιστον ένας στους πέντε συνδρομητές έχει ταχύτητα ≥100Mbps. Η αυξητική τάση των υψίρρυθμων συνδρομών (≥100Mbps) αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021. Επίσης, υπήρξε μικρό ποσοστό συνδρομητών με ταχύτητες άνω του 1Gbps (0,05%) για πρώτη φορά. Περαιτέρω, οι συνδρομές με ταχύτητα <10Μbps έχουν μειωθεί δραστικά οδεύοντας προς το μηδενισμό τους.

Όσον αφορά την κατανομή συνδρομητών ανά τεχνολογία σύνδεσης, οι συνδρομές με τεχνολογία xDSL αποτελούν την πλειοψηφία με τα δύο τρίτα να προσφέρονται μέσω αυτής. Στο μέλλον αναμένεται το ποσοστό των συνδέσεων xDSL να μειωθεί και να αυξηθεί το ποσοστό συνδέσεων με τεχνολογία Fiber.

Ο μέσος όγκος δεδομένων ανά σταθερή γραμμή στο τέλος του έτους (4ο τρίμηνο) παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του έτους (+21%).

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2021 - 10:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.