Το Βέλγιο εγκαινιάζει τη στρατηγική "test 2.0" για τον καλύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού

Το Βέλγιο εγκαινιάζει τη στρατηγική "test 2.0", για τον καλύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων COVID19, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα έχει τρεις γραμμές άμυνας πέραν των τακτικών υπαρχόντων μέτρων, όπως η διατήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας προσώπου και η διατήρηση μόνο μιας στενής επαφής.

Αναλυτικά, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι τα τεστ PCR. Τα άτομα που αισθάνονται άρρωστα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ή με ένα κέντρο, όπου πραγματοποιούνται τεστ, το συντομότερο δυνατό για να υποβληθούν σε τεστ με εξέταση PCR, σύμφωνα με τον Vandenbroucke, ενώ "το ίδιο ισχύει και για άτομα που είχαν επαφή υψηλού κινδύνου με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό", όπως εξήγησε. "Η δυνατότητα διεξαγωγής των τεστ είναι υψηλή: έως 150.000 ανά ημέρα. Τα τεστ PCR καθιστούν επίσης δυνατή την ανίχνευση παραλλαγών του ιού". Όσοι έχουν θετικό τεστ θα πρέπει να απομονωθούν και να αποφύγουν την επαφή με άλλους.

Δεύτερη γραμμή άμυνας: Τα τεστ αντισωμάτων για προσωπικό που δεν μπορεί να κάνει τηλεργασία. "Αυτή η γραμμή άμυνας που ανοίγουμε είναι πολύ σημαντική: Επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ σε εταιρείες, επιχειρήσεις, οργανισμούς", δήλωσε ο Vandenbroucke. "Για το προσωπικό που δεν μπορεί να κάνει τηλεργασία". Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταστήσει τα τεστ αντισωμάτων δωρεάν, σε εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες έως την 1η Μαΐου 2021, εφόσον υπάρχει απόθεμα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 570.000 γρήγορα τεστ αντισωμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι το Βέλγιο έχει παραγγείλει επίσης περισσότερα από 500.000 επιπλέον τεστ. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται - με μπατονέτα - από τον γιατρό της εταιρείας, έναν γιατρό, έναν νοσοκόμο ή κάποιον άλλο που έχει επαρκή προσόντα και εκπαίδευση. "Αυτό το τεστ δεν χρειάζεται να πάει σε εργαστήριο για ανάλυση και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα", εξήγησε ο Υπουργός.

Τρίτη γραμμή άμυνας: το Self-test. Όπως είχε ανακοινωθεί, οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι θα είναι διαθέσιμοι στα βελγικά φαρμακεία από τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή της χώρας για τον κορωνοϊό. Με αυτά τα τεστ, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τεστ στον εαυτό τους ή σε ένα παιδί, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μπατονέτ μύτης. "Για άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το ποσό που καταβάλλεται θα επιστρέφεται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων", δήλωσε ο Vandenbroucke. "Για κάθε μέλος της οικογένειας, μπορούν να αγοραστούν το πολύ δύο τεστ την εβδομάδα στο φαρμακείο". Το κόστος για άτομα με μειωμένα εισοδήματα θα είναι1 €. Για τους υπόλοιπους, δεν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων και το τεστ θα κοστίζει περίπου 7 ή 8 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου δεν παρέχει την ίδια βεβαιότητα με το κλασικό τεστ PCR, αλλά είναι ένα εργαλείο για να γνωρίζουν οι πολίτες, εάν είναι εξαιρετικά μολυσματικοί. Χρησιμοποιώντας τα τακτικά, μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας και ειδικά τους άλλους", τόνισε ο Vandenbroucke.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν επίσης να προσφέρουν επιπλέον προστασία χρησιμοποιώντας τακτικά τέτοια τεστ, αλλά ο Vandenbroucke προειδοποίησε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι "εισιτήριο εισόδου" για συμμετοχή σε ορισμένες δραστηριότητες. "Είναι ένα ‘στιγμιότυπο’ της μολυσματικότητας κάποιου. Ακόμα κι αν έχετε αρνητικό τεστ, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η υγιεινή των χεριών, η μάσκα προσώπου και η τήρηση των κανόνων απόστασης", πρόσθεσε.

  • Σημειώνεται ότι από τις 20 και μέχρι τις 26 Μαρτίου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 4.751, αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.
  • Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 872.936. Tις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.179 νέα κρούσματα στη χώρα.
  • Ο ημερήσιος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 26,6 (+3,9%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 22.921 (11.793 στη Φλάνδρα, 8.246 στη Βαλλονία και 2.882 στις Βρυξέλλες). Χθες έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού.
  • Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 241,1 (+18%). Χθες έγιναν 199 νέες εισαγωγές.
  • Σήμερα νοσηλεύονται 2.818 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (+127 σε σχέση με χθες), εκ των οποίων οι 739 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+28) και 407 διασωληνωμένοι (+25).
  • Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 537,6 (+69%), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 7,7%. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,09.
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν διενεργηθεί 11.026.592 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 66.873.
  • Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.236.554 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13,4% του ενήλικου πληθυσμού, και 505.870 με τη δεύτερη δόση.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2021 - 12:46

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Επιταγή για πυρόπληκτες περιοχές Λεμεσού - Λάρνακας, παρέδωσε στον Υπ. Γεωργίας ο Αρχιεπίσκοπος
15:03
Λίβανος: Εν μέσω μιας κοινωνικοοικονομικής κρίσης αυξάνονται οι κλήσεις για παροχή ψυχολογικής βοήθειας
14:56
Ε. Τατάρ: Εμμένει στις θέσεις του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους της τ/κ πλευράς
14:29
Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άγιο Συλά και Στρουμπί
14:17
Ο κορωνοϊός θα καταλήξει να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, εκτιμούν κορυφαίοι Βρετανοί ειδικοί
13:42
Το SPD θα ζητήσει την έγκριση των μελών του για να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό
13:36
Αυστηροποιούνται οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας
13:13
Ηράκλειο: Αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη για τα πενήντα χρόνια από το θάνατό του
13:00
Σειρά αποφάσεων εκσυγχρονισμού νομοθετικού πλαισίου για αποτροπή πυρκαγιών
12:57
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας
12:49
Προειδοποιήσεις στη Βρετανία για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα
12:31
2η παράταση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ»
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand