Το Βέλγιο εγκαινιάζει τη στρατηγική "test 2.0" για τον καλύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού

Το Βέλγιο εγκαινιάζει τη στρατηγική "test 2.0", για τον καλύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων COVID19, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα έχει τρεις γραμμές άμυνας πέραν των τακτικών υπαρχόντων μέτρων, όπως η διατήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας προσώπου και η διατήρηση μόνο μιας στενής επαφής.

Αναλυτικά, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι τα τεστ PCR. Τα άτομα που αισθάνονται άρρωστα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ή με ένα κέντρο, όπου πραγματοποιούνται τεστ, το συντομότερο δυνατό για να υποβληθούν σε τεστ με εξέταση PCR, σύμφωνα με τον Vandenbroucke, ενώ "το ίδιο ισχύει και για άτομα που είχαν επαφή υψηλού κινδύνου με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό", όπως εξήγησε. "Η δυνατότητα διεξαγωγής των τεστ είναι υψηλή: έως 150.000 ανά ημέρα. Τα τεστ PCR καθιστούν επίσης δυνατή την ανίχνευση παραλλαγών του ιού". Όσοι έχουν θετικό τεστ θα πρέπει να απομονωθούν και να αποφύγουν την επαφή με άλλους.

Δεύτερη γραμμή άμυνας: Τα τεστ αντισωμάτων για προσωπικό που δεν μπορεί να κάνει τηλεργασία. "Αυτή η γραμμή άμυνας που ανοίγουμε είναι πολύ σημαντική: Επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ σε εταιρείες, επιχειρήσεις, οργανισμούς", δήλωσε ο Vandenbroucke. "Για το προσωπικό που δεν μπορεί να κάνει τηλεργασία". Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταστήσει τα τεστ αντισωμάτων δωρεάν, σε εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες έως την 1η Μαΐου 2021, εφόσον υπάρχει απόθεμα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 570.000 γρήγορα τεστ αντισωμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι το Βέλγιο έχει παραγγείλει επίσης περισσότερα από 500.000 επιπλέον τεστ. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται - με μπατονέτα - από τον γιατρό της εταιρείας, έναν γιατρό, έναν νοσοκόμο ή κάποιον άλλο που έχει επαρκή προσόντα και εκπαίδευση. "Αυτό το τεστ δεν χρειάζεται να πάει σε εργαστήριο για ανάλυση και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα", εξήγησε ο Υπουργός.

Τρίτη γραμμή άμυνας: το Self-test. Όπως είχε ανακοινωθεί, οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι θα είναι διαθέσιμοι στα βελγικά φαρμακεία από τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή της χώρας για τον κορωνοϊό. Με αυτά τα τεστ, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τεστ στον εαυτό τους ή σε ένα παιδί, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μπατονέτ μύτης. "Για άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το ποσό που καταβάλλεται θα επιστρέφεται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων", δήλωσε ο Vandenbroucke. "Για κάθε μέλος της οικογένειας, μπορούν να αγοραστούν το πολύ δύο τεστ την εβδομάδα στο φαρμακείο". Το κόστος για άτομα με μειωμένα εισοδήματα θα είναι1 €. Για τους υπόλοιπους, δεν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων και το τεστ θα κοστίζει περίπου 7 ή 8 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου δεν παρέχει την ίδια βεβαιότητα με το κλασικό τεστ PCR, αλλά είναι ένα εργαλείο για να γνωρίζουν οι πολίτες, εάν είναι εξαιρετικά μολυσματικοί. Χρησιμοποιώντας τα τακτικά, μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας και ειδικά τους άλλους", τόνισε ο Vandenbroucke.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν επίσης να προσφέρουν επιπλέον προστασία χρησιμοποιώντας τακτικά τέτοια τεστ, αλλά ο Vandenbroucke προειδοποίησε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι "εισιτήριο εισόδου" για συμμετοχή σε ορισμένες δραστηριότητες. "Είναι ένα ‘στιγμιότυπο’ της μολυσματικότητας κάποιου. Ακόμα κι αν έχετε αρνητικό τεστ, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η υγιεινή των χεριών, η μάσκα προσώπου και η τήρηση των κανόνων απόστασης", πρόσθεσε.

  • Σημειώνεται ότι από τις 20 και μέχρι τις 26 Μαρτίου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 4.751, αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.
  • Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 872.936. Tις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.179 νέα κρούσματα στη χώρα.
  • Ο ημερήσιος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 26,6 (+3,9%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 22.921 (11.793 στη Φλάνδρα, 8.246 στη Βαλλονία και 2.882 στις Βρυξέλλες). Χθες έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού.
  • Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 241,1 (+18%). Χθες έγιναν 199 νέες εισαγωγές.
  • Σήμερα νοσηλεύονται 2.818 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (+127 σε σχέση με χθες), εκ των οποίων οι 739 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+28) και 407 διασωληνωμένοι (+25).
  • Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 537,6 (+69%), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 7,7%. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,09.
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν διενεργηθεί 11.026.592 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 66.873.
  • Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.236.554 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13,4% του ενήλικου πληθυσμού, και 505.870 με τη δεύτερη δόση.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2021 - 12:46

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.