Κινεζική εφημερίδα: Εάν το ΝΑΤΟ έρθει στη Σινική Θάλασσα, θα έρθουμε εμείς στη Μεσόγειο

Εάν οι μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να έρθουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορεί και η Κίνα να έρθει στη Μεσόγειο, αναφέρει Κινέζος αναλυτής στον αγγλόφωνο ιστότοπο της κινεζικής ταμπλόιντ εφημερίδας Global Times, η οποία απηχεί τις απόψεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ο υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ βρίσκεται σε επίσκεψη σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσει τη συνεργασία με τους στρατιωτικές τους δυνάμεις, σε μια στιγμή που ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» σημειώνουν οι Global Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους.

«Δεδομένου ότι οι ξένοι αναλυτές θα συνδέσουν πιθανώς τα δύο γεγονότα, Κινέζοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν την Πέμπτη (25 Μαρτίου) ότι η Κίνα έχει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα ανταποκριθεί επίσης σε προκλητικές κινήσεις από άλλες» επισημαίνει με νόημα η εφημερίδα. 

Το πρόγραμμα του κ. Γουέι ήταν η επίσκεψη σε Ουγγαρία, Σερβία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. 

«Η επίσκεψη θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία της Κίνας και την πραγματιστική συνεργασία με τις αμυντικές αρχές και τις στρατιωτικές δυνάμεις αυτών των χωρών, ωθώντας για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη στρατιωτικών σχέσεων, δήλωσε στις 25 Μαρτίου ο  εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας Ρεν Γκουόγικανγκ. 

«Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν πρόσφατα, ή ανακοίνωσαν σχέδια ανάπτυξης πολεμικών πλοίων στη Σινική Θάλασσα για τις λεγόμενες επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Αυτό περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ξένοι αναλυτές θα τείνουν να συσχετίσουν την επίσκεψη του Γουέι με αυτά τα σχέδια των μελών του ΝΑΤΟ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με Κινέζους παρατηρητές» τονίζει η κινεζική εφημερίδα. 

«Η επίσκεψη του Γουέι στις τέσσερις χώρες βασίζεται στις καλές διμερείς σχέσεις της Κίνας με αυτές και οι στρατιωτικές σχέσεις ήταν πάντα συνεχείς» σχολίασε από πλευράς του ο Κινέζος αναλυτής Κούι Χονγτζιάν στους Global Times. 

«Υπάρχουν υψηλές προοπτικές όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε μη παραδοσιακούς τομείς ασφάλειας, όπως η συνεργασία στον αφοπλισμό, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες όπως τα drones και η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια», δήλωσε ο Κούι, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγές επισκέψεων. Θα μπορούσε επίσης να συμπεριλαμβάνεται και συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ανέφεραν οι αναλυτές. 

«Μερικά μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να παίξουν ορισμένους ρόλους ασφαλείας στην λεγόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η Κίνα μπορεί να απαντήσει συμμετέχοντας σε υποθέσεις ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να κατανοήσει περισσότερα για την Κίνα ως παγκόσμιο παράγοντα ασφαλείας», δήλωσε ο Κούι. 

«Ορισμένοι από τους προορισμούς του Γουέι είναι επίσης χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ δεν έχει ενιαία αντίληψη για την Κίνα, με πολλές χώρες να αναζητούν συνεργασία αντί για αντιπαράθεση», ανέφεραν οι αναλυτές. 

«Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις και τη συνεργασία ασφάλειας με τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Κούι, σημειώνοντας ότι το κινεζικό ναυτικό θα μπορούσε επίσης να στείλει πολεμικά πλοία για τη διεξαγωγή αποστολών και να επισκεφτεί φιλικές χώρες εκεί. «Εάν μπορούν να έρθουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορούμε επίσης να πάμε στη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αναλυτής. 

Τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κίνας. Κατά τη μεταξύ τους συζήτηση επιβεβαιώθηκε η βαθιά φιλία που ενώνει τους δυο λαούς και ο αμοιβαίος θαυμασμός για τα σπουδαία επιτεύγματα των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας, που εκφράζεται και  με τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Πηγή: Skai.gr/Globaltimews.cn

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2021 - 12:50

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.