Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκθέτει το Κατάρ


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε το Κατάρ σήμερα να εξαλείψει το καθεστώς κηδεμονίας των γυναικών που τις εμποδίζει να λαμβάνουν μόνες τους αποφάσεις για την καθημερινότητά τους.

Παρά τις προόδους, οι γυναίκες “εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαθιές διακρίσεις σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους” στο Κατάρ, κατήγγειλε το HRW σε έκθεσή του, στην οποία ζητεί από το Κατάρ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους, πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να παντρευτούν ή να έχουν πρόσβαση σε αντισύλληψη. Οι κηδεμόνες συνήθως είναι πατεράδες, αδελφοί, θείοι ή ξάδελφοι. Οι γυναίκες στο Κατάρ δεν μπορούν να είναι κηδεμόνες των παιδιών τους, ακόμη κι αν είναι χήρες.

“Μόλις μια γυναίκα παντρεύεται, η κηδεμονία μεταφέρεται από τον πατέρα στον σύζυγό της”, διευκρινίζει το HRW. Μία από τις 50 γυναίκες από τις οποίες πήρε συνέντευξη το HRW περιέγραψε τις ζωές των γυναικών σαν “μια συνεχή καραντίνα. Αυτό που αναγκάζεται να υποστεί όλος ο κόσμος αυτή την περίοδο, είναι η κανονικότητα για τα κορίτσια” στο Κατάρ. Η ίδια είναι 40 ετών, όμως οι γονείς της αρνούνται να της επιτρέψουν να δεχθεί μια υποτροφία για να σπουδάσει στο εξωτερικό. Οι ανύπαντρες γυναίκες κάτω των 25 ετών χρειάζονται την έγκριση του κηδεμόνα τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ ο πατέρας ή ο σύζυγός τους ενδέχεται να τους απαγορεύσει να ταξιδέψουν ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αν και δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί οι γυναίκες να λάβουν άδεια από τον κηδεμόνα τους για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο ή να εργαστούν, κάποιες γυναίκες καταγγέλλουν ότι εξακολουθούν να χρειάζεται να τη ζητούν. “Η ανδρική κηδεμονία ενισχύει την ισχύ και την εξουσία που έχουν οι άνδρες πάνω στις ζωές και τις επιλογές των γυναικών και ενδέχεται να υποθάλπει ή να πυροδοτεί βία, αφήνοντας στις γυναίκες λίγες επιλογές για να γλιτώσουν από την κακοποίηση των οικογενειών και των συζύγων τους”, τόνισε το HRW. “

Το Κατάρ είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα και το εξωτερικό. Η έκθεση του HRW περιγράφει με ανακριβή τρόπο τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές του Κατάρ σε σχέση με τις γυναίκες”, απάντησε η κυβέρνηση της χώρας. Τα γεγονότα που καταγγέλλονται “δεν συνάδουν με το Σύνταγμά μας, τους νόμους ή τις πολιτικές μας. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τις καταγγελίες αυτές και θα προσάγει οποιονδήποτε παραβιάζει τη νομοθεσία”, πρόσθεσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2021 - 10:50

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.