Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκθέτει το Κατάρ


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε το Κατάρ σήμερα να εξαλείψει το καθεστώς κηδεμονίας των γυναικών που τις εμποδίζει να λαμβάνουν μόνες τους αποφάσεις για την καθημερινότητά τους.

Παρά τις προόδους, οι γυναίκες “εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαθιές διακρίσεις σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους” στο Κατάρ, κατήγγειλε το HRW σε έκθεσή του, στην οποία ζητεί από το Κατάρ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους, πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να παντρευτούν ή να έχουν πρόσβαση σε αντισύλληψη. Οι κηδεμόνες συνήθως είναι πατεράδες, αδελφοί, θείοι ή ξάδελφοι. Οι γυναίκες στο Κατάρ δεν μπορούν να είναι κηδεμόνες των παιδιών τους, ακόμη κι αν είναι χήρες.

“Μόλις μια γυναίκα παντρεύεται, η κηδεμονία μεταφέρεται από τον πατέρα στον σύζυγό της”, διευκρινίζει το HRW. Μία από τις 50 γυναίκες από τις οποίες πήρε συνέντευξη το HRW περιέγραψε τις ζωές των γυναικών σαν “μια συνεχή καραντίνα. Αυτό που αναγκάζεται να υποστεί όλος ο κόσμος αυτή την περίοδο, είναι η κανονικότητα για τα κορίτσια” στο Κατάρ. Η ίδια είναι 40 ετών, όμως οι γονείς της αρνούνται να της επιτρέψουν να δεχθεί μια υποτροφία για να σπουδάσει στο εξωτερικό. Οι ανύπαντρες γυναίκες κάτω των 25 ετών χρειάζονται την έγκριση του κηδεμόνα τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ ο πατέρας ή ο σύζυγός τους ενδέχεται να τους απαγορεύσει να ταξιδέψουν ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αν και δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί οι γυναίκες να λάβουν άδεια από τον κηδεμόνα τους για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο ή να εργαστούν, κάποιες γυναίκες καταγγέλλουν ότι εξακολουθούν να χρειάζεται να τη ζητούν. “Η ανδρική κηδεμονία ενισχύει την ισχύ και την εξουσία που έχουν οι άνδρες πάνω στις ζωές και τις επιλογές των γυναικών και ενδέχεται να υποθάλπει ή να πυροδοτεί βία, αφήνοντας στις γυναίκες λίγες επιλογές για να γλιτώσουν από την κακοποίηση των οικογενειών και των συζύγων τους”, τόνισε το HRW. “

Το Κατάρ είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα και το εξωτερικό. Η έκθεση του HRW περιγράφει με ανακριβή τρόπο τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές του Κατάρ σε σχέση με τις γυναίκες”, απάντησε η κυβέρνηση της χώρας. Τα γεγονότα που καταγγέλλονται “δεν συνάδουν με το Σύνταγμά μας, τους νόμους ή τις πολιτικές μας. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τις καταγγελίες αυτές και θα προσάγει οποιονδήποτε παραβιάζει τη νομοθεσία”, πρόσθεσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2021 - 10:50

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand