Σταθερά οι Γερμανοί Πράσινοι υπέρ των αποζημιώσεων της Ελλάδας

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα το οποίο δεν έχει διευθετηθεί οριστικά έως σήμερα για την Ελλάδα. Πρόκειται για την καταβολή από πλευράς της Γερμανίας του λεγόμενου κατοχικού δανείου με στόχο την επανόρθωση των τραυμάτων που προκλήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Αφορμή για την πρόταση που έθεσαν οι Γερμανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με το κόμμα της Αριστεράς είναι η 80η επέτειος της επίθεσης των Γερμανών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, την 6η Απριλίου του 1941. Από την πλευρά των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ.: Claudia Roth, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Manuel Sarrazin, Εκπρόσωπος για την Πολιτική της Ανατολικής Ευρώπης και Lisa Badum, Μέλος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί και υποστηρίζει μία θέση που χρονολογείται από το 1960 η οποία έγκειται στην μη παραίτηση αξίωσης πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Σε αντιδιαστολή, οι Γερμανικές Κυβερνήσεις δηλώνουν πως το ζήτημα έχει επιλυθεί οριστικά παρά τη μη αποδοχή της μονομερούς δήλωσής τους από την Ελληνική πλευρά.

Οι προτάσεις που τέθηκαν από την πλευρά των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της Αριστεράς ήταν οι εξής: Αντιμετώπιση του αιτήματος της Ελλάδας για εξόφληση του λεγομένου κατοχικού δανείου. Προγράμματα αλληλεγγύης και μνήμης σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Αντισταθμιστική καταβολή χρημάτων και ατομικές χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα των εγκλημάτων και για τα παιδιά τους, σε περίπτωση που μέχρι τώρα δεν έχουν αποζημιωθεί ή έχουν αποζημιωθεί ανεπαρκώς. Απαραίτητη (κοινωνικο-ιατρική) υποστήριξη για τα θύματα που βρίσκονται εν ζωή και για τα παιδιά τους.

Ενεργή υποστήριξη των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας. Επενδύσεις για το μέλλον σε πόλεις, χωριά και περιοχές που ταλανίστηκαν από την γερμανική κατοχή. Σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, να εντοπισθούν και να τύχουν ιστορικής, πολιτικής και νομικής επεξεργασίας τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεσμευόμαστε πως σε συνεργασία με το Γερμανικό Πράσινο Κόμμα θα στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται για την αναγνώριση των αποζημιώσεων που δικαιούται η χώρα μας από την γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου όπου η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται στην 1η πεντάδα με τα περισσότερα θύματα.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2021 - 13:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
09:22
Ελλάδα: Ανοίγει τις πύλες της αύριο η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά"
09:12
Γερμανία: Σχεδόν 4.200 κρούσματα, 101 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες
09:03
Επιδείνωση της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών
08:57
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας
08:54
H Pfizer αρχίζει κλινική δοκιμή για χάπι κατά της COVID
08:47
Παιδιατρική Εταιρεία: Απόλυτα επιβεβλημένος ο εμβολιασμός όλων των παιδιών για εποχική γρίπη
08:36
Να εξερευνήσει νέες ιδέες ο ΓΓ του ΟΗΕ, ελπίζει ο Τατάρ
08:21
ΠτΔ: Οι διαφορές καταγράφηκαν, προσανατολίζεται σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο ΓΓ ΟΗΕ
08:16
27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand