Ακιντζί και Οζερσάι εναντίον της προσάρτησης κατεχομένων στην Τουρκία


Η ανάρτηση του «προέδρου» του «διοικητικού συμβουλίου» της τηλεόρασης του παράνομου «Μπαϊράκ», Οζέρ Κανλί υπέρ της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Με δικές τους αναρτήσεις ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι τάσσονται ενάντια σε κάτι τέτοιο.   Στην δική του ανάρτηση ο Κουντρέτ Οζερσάι παρέπεμψε σε άρθρο του, στις 24 Νοεμβρίου 2016, γράφοντας πάνω από αυτό ότι όπως και τώρα, έτσι και πριν από 5 χρόνια γινόταν τότε συζήτηση περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Τότε, προσθέτει, είχε γράψει τις σκέψεις του και ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στο «ίδιο σημείο». Στο άρθρο εκείνο ο κ. Οζερσάι έγραφε ότι «το να προσαρτηθούμε στην Τουρκία δεν είναι επιλογή για μας, δεν είναι λύση. Δεν το αποδεχόμαστε».   Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Οζερσάι έγραφε επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν αποδέχονται ούτε το να ενσωματωθούν, να συμμετάσχουν οι Τ/κ στο υφιστάμενο κράτος των ε/κ, κατά την έκφρασή του. Είχε ταχθεί υπέρ του να διοικούν οι Τ/κ τον εαυτό τους. «Δεν είναι μόνο από τους Ε/κ, δεν θέλουμε να διοικούμαστε από κανέναν, ανοικτά και ξεκάθαρα».  

Παρέπεμψε επίσης σε δήλωσή του στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 πως όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, γι’ αυτόν δεν είναι εναλλακτικό σενάριο η προσάρτηση στην Τουρκία.  

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε σημερινή του ανάρτηση αναφέρεται στην συζήτησή του με Τούρκο Βουλευτή την δεκαετία του '90 που αργότερα – όπως γράφει – έγινε Υπουργός, ο οποίος του έλεγε πως η προσάρτηση είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και πίστευε ότι αυτό ήθελε η πλειοψηφία στην Κύπρο και αυτό θα γινόταν.  

Η συζήτηση, αναφέρει, έγινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν ο ίδιος πήγαινε στο Στρασβούργο ως μέλος «κοινοβουλευτικής» αντιπροσωπείας των Τ/κ και ο Τούρκος Βουλευτής, που δεν κατονομάζει, έπραττε το ίδιο.

  Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει λέγοντας ότι «μάλλον η πληθυσμιακή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια έχει ως στόχο την δημιουργία αυτής της πλειοψηφίας. Ίσως να μην έχουμε φτάσει ακόμη σε εκείνο το σημείο, αλλά είναι πραγματικότητα ότι βήμα βήμα προς τα εκεί μας σέρνουν. Γι’ αυτό το λόγο τη λέξη ‘προσάρτηση’ αρχίσαμε να την ακούμε πιο ανοικτά».  

Δεν είναι αβάσιμο το ότι τονίζει με επιμονή πως ζούμε το δίλημμα "λύση ή προσάρτηση", συνέχισε ο τέως ηγέτης των Τ/κ, όπως ούτε είναι μάταιη η προσπάθειά του να εξηγήσει πως η ρητορική περί δύο κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα είναι ένα καμουφλάζ και όταν αυτό δεν συμβεί, θα ανοίξει το δρόμο για να μετατραπεί σε προσάρτηση.    

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι άμεση η ανάγκη για ενεργοποίηση όχι μόνο της μιας πλευράς, αλλά και των δύο κοινοτήτων, προς μια ομοσπονδιακή λύση με ισότητα.  

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2021 - 06:54

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Η Αστυνομία προχώρησε σε 496 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις
12:39
Yπουργός Εργασίας:Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για στήριξη θαλασσαιμικών που δεν λαμβάνουν την ειδική παροχή
12:25
Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
12:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand