Πράξεις ζήτησε από την Τουρκία ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο παρόν στάδιο τα περισσότερα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν ότι παρά την προσωρινή αναστολή παράνομων πράξεων ή προκλήσεων από την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα που άπτονται της λεγόμενης θετικής ατζέντας Βρυξελλών-Άγκυρας, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στην παρέμβασή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η παρατηρούμενη αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια, και ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει με πράξεις την ειλικρινή πρόθεσή της να εμπλακεί εποικοδομητικά με όλα τα κράτη – μέλη, μακριά από απειλές και εκβιασμούς.

Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και η πρόσφατη έκθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας καταγράφουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εάν η Τουρκία προβεί εκ νέου σε παράνομες ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε, την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παραμείνει αδρανής σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες στα Βαρώσια που θα παραβιάζουν τα Ψηφίσματα 5-50 και 7-89 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς θα δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες συνέπειες στην όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Παράλληλα, στηλίτευσε τη δημόσια ρητορική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί λύσεων που αντιβαίνουν την εδώ και δεκαετίες συμφωνημένη μορφή λύσης.

Ενόψει της άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο,  επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την ειλικρινή βούλησή του να προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.  

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2021 - 08:46

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.