Η Κομισιόν εγκρίνει πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων ύψους 20 εκ. ευρώ για τη στήριξη των ΜΜΕ στην Κύπρο

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα κυπριακό πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που επλήγησαν από την πανδημία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Η δημόσια υποστήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή δανείων με επιδοτούμενα επιτόκια, θα είναι ανοικτή σε ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η βοήθεια θα παρασχεθεί από τους πόρους του Κυπριακού Ταμείου Ενέργειας των Ταμείων (συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής και Ανάπτυξης και το Κράτος), το οποίο ιδρύθηκε με συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τη διαχειρίζεται η ΕΤΕπ .

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι δικαιούχοι θα είναι σε θέση να λάβουν τα επιδοτούμενα δάνεια από έναν χρηματοπιστωτικό διαμεσολαβητή που θα επιλεγεί από την ΕΤΕπ μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας χωρίς διακρίσεις. και να ενισχύσουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, βοηθώντας τους έτσι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, (i) η διάρκεια των δανείων περιορίζεται σε έξι έτη, (ii) τα ετήσια επιτόκια των δανείων πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο, (iii) το ποσό δανείου ανά δικαιούχο είναι σύμφωνο με τι προβλέπεται από το Προσωρινό Πλαίσιο, (iv) τα δάνεια σχετίζονται με επενδυτικές ή / και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και (v) τα συμβόλαια δανείου θα υπογραφούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιπλέον, το μέτρο περιλαμβάνει διασφαλίσεις για να διασφαλιστεί ότι ο επιλεγμένος χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής μεταβιβάζει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, το πλεονέκτημα του μέτρου στους τελικούς δικαιούχους.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2021 - 13:59

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand