Να κλείσει η επιτήρηση για αγνοούμενους ζητά η Τουρκία, τι λέει για την υπόθεση του αγνοούμενου Σάββα Αποστολίδη

Για «αποτελεσματικά γενικά μέτρα» τα οποία επαρκούν για κλείσιμο της επιτήρησης εκ μέρους της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στις υποθέσεις των αγνοουμένων που εκδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κάνει λόγο η Άγκυρα.

Σε υπόμνημα προς το ΣτΕ, που στάληκε την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η επιτήρηση, τόσο σε σχέση με το τμήμα της απόφασης του ΕΔΑΔ επί της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», που αφορά τους αγνοούμενους, όσο και για τα γενικά μέτρα στην απόφαση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Δικαστηρίου ως σημείο αναφοράς για την επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων, διαθέτουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς, που αποδίδουν απτά αποτελέσματα εδώ και κάποια χρόνια τώρα», αναφέρεται στο τουρκικό υπόμνημα, που υποβλήθηκε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών, στις 9-11 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, στην οποία εξετάστηκαν οι υποθέσεις αγνοουμένων.

Στην απόφασή που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας, η Επιτροπή Υπουργών ανέφερε πως επιμένει στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την αποζημίωση που εκδίκασε το ΕΔΑΔ στις αποφάσεις «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» στις 12 Μαΐου 2014 και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας» στις 18 Σεπτεμβρίου 2009. Ζητούσε παράλληλα από τη Γραμματεία του Σώματος, σε περίπτωση που η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, να προετοιμάσει προσχέδιο ενδιάμεσων ψηφισμάτων για την επόμενη εξέταση καθεμιάς από αυτές τις περιπτώσεις. Το θέμα των αγνοουμένων αποφασίστηκε να εξεταστεί εκ νέου μαζί με τα ατομικά μέτρα της υπόθεσης «Βαρνάβα» τον Μάρτιο του 2022.

Στο τουρκικό υπόμνημα γίνεται λόγος για επανάληψη των «ίδιων παραπλανητικών πληροφοριών και της διαστρέβλωσης των γεγονότων από την ε/κ πλευρά» που, όπως λέει, αποτρέπουν την Επιτροπή Υπουργών να προβεί στην απαραίτητη εκτίμηση, στη βάση γεγονότων.

«Αν δούμε τα γεγονότα, τα βήματα που έγιναν σε σχέση με τους αγνοούμενους είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Τρεις από τους εννέα αγνοούμενους στην υπόθεση Βαρνάβα έχουν ταυτοποιηθεί από τη ΔΕΑ, με τη βοήθεια της τουρκικής πλευράς» υποστηρίζει η Άγκυρα.

Λέει ακόμη ότι και στις τρεις περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί οι «ποινικές έρευνες» από το γραφείο του «γενικού εισαγγελέα» και υπάρχουν «απτά αποτελέσματα» λόγω των «αποτελεσματικών μηχανισμών» στα κατεχόμενα.

Η υπόθεση Σάββα Αποστολίδη

Στο τουρκικό υπόμνημα γίνεται αναφορά στην περίπτωση ενός εκ των εννέα αγνοουμένων, του Σάββα Αποστολίδη, λέγοντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο «ισχυρισμός στην Αίτηση ότι ένας μάρτυρας είδε τον αποθανόντα σε φυλακή της Τουρκίας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί» ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα του «γενικού εισαγγελέα», ο Αποστολίδης «μεταφέρθηκε στη Λευκωσία ως μέρος της συμφωνίας για ανταλλαγή κρατουμένων. Μπορεί να ήταν μεταξύ αυτών που επέλεξαν να επιστρέψουν στο χωριό τους αντί να πάνε στον νότο» - όπως αναφέρονται οι ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Στην απόφασή της Επιτροπής Υπουργών, που προηγήθηκε του τουρκικού υπομνήματος, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ζητούσαν από την Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί ενήμερο το Σώμα για την πρόοδο και το αποτέλεσμα των ερευνών στα κατεχόμενα για την υπόθεση του Σάββα Αποστολίδη.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Στρασβούργο, υπόμνημα είχε στείλει και η ΜΚΟ “Truth Now”, εκφράζοντας την άποψη ότι οι έρευνες που διεξήχθησαν σε σχέση με την υπόθεση Βαρνάβα και τα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές είναι αναποτελεσματικά. Υπόμνημα είχε στείλει και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΑ σε σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων μειώνονται συνεχώς, μεταξύ άλλων λόγω και της αποτυχίας της Τουρκίας να παράσχει πληροφορίες και πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2021 - 21:31

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.