Έφορος Φορολογίας:Μόνο ένα μέρος των ανείσπρακτων φόρων, που ανέρχονται σε €2,5 δισ., μπορεί να εισπραχθεί

Μόνο ένα μέρος από το σύνολο των ανείσπρακτων φόρων, που ανέρχονται σε €2,4 με €2,5 δισ., μπορεί να εισπραχθεί από το κράτος.

Αυτό αποκάλυψε ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της FMW Financial Media Way, που είχε ως θέμα το Φορολογικό Πλαίσιο και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της FMW, όπως εξήγησε ο κ. Τσαγκάρης, σ’ αυτούς που χρωστούν φόρους στο κράτος περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες που διαλύθηκαν και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι στη ζωή, κάτι που καθιστά αδύνατη την είσπραξη τους.

Ενδεικτικά ανάφερε ότι το μεγαλύτερο ποσό φόρων (γύρω στα 25 εκατ. ευρώ) το χρωστά μια αμερικάνικη εταιρεία, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει διαλυθεί και δεν υπάρχει εκπρόσωπος της στην Κύπρο.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Τσαγκάρης τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Εισηγήθηκε όπως η Κύπρος ζητήσει τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, ώστε να γίνει μια μεταρρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς φορολογικές τάσεις.

Αφού ανάφερε ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα εξυπηρέτησε με επιτυχία για χρόνια την οικονομία μας, τόνισε ότι το Τμήμα Φορολογίας προέβη σε πολλές βελτιωτικές αλλαγές, που συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διεκπεραιωθούν οι φορολογικοί φάκελοι των ετών 2015 – 16 και σύντομα δεν θα χρειάζεται κανένας φορολογούμενος να επισκέπτεται τα γραφεία του Τμήματος Φορολογίας για τις υποθέσεις του.

Αναφερόμενος σε θέμα που έθεσε ακροατής για την επιβολή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτων, είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την αναβολή για ένα διάστημα αυτής της φορολογίας, ώστε να τονωθεί ο τομέας των ακινήτων, λόγω της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση πρέπει να προέλθει από την κυβέρνηση, κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης τάχθηκε υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης και είπε ότι αυτή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τη ψηφιακή πρόκληση για την Κύπρο. Ο κ. Βάκης τόνισε ότι η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση της οικονομίας, στην παροχή κινήτρων για να έρχονται επιχειρήσεις στην Κύπρο και στη ψηφιακή αναδιάρθρωση του Τμήματος Φορολογίας.

Εκ μέρους της εταιρείας Taxand, ο Tax Partner, Direct Tax and Transfer Pricing Κώστας Σάββα ανέπτυξε τις διεθνείς προεκτάσεις, που θα έχει μια φορολογική μεταρρύθμιση και επισήμανε τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν. Αφού σημείωσε ότι οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν και δεν μπορούν να μας περιμένουν, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δούμε τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας και ανάλογα να ενεργήσουμε. Ακόμα ο κ. Σάββα είπε ότι για να γίνει μια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προηγηθούν επιμέρους μεταρρυθμίσεις σε τομείς, που επηρεάζουν ή επηρεάζονται από το φορολογικό σύστημα.

Εκ μέρους της Deloitte, ο Συνέταιρος στις Φορολογικές και Νομικές Υπηρεσίες Αντώνης Ταλιώτης είπε ότι το πλαίσιο της Κύπρου παρά τις αδυναμίες του, εξυπηρέτησε τους σκοπούς του. Τώρα, όμως, πρόσθεσε, έφτασε η ώρα για μια ριζική μεταρρύθμιση που εκτός των τεχνικών θεμάτων, πρέπει να δούμε και το διεθνές περιβάλλον και την οικονομικό – κοινωνική πλευρά του θέματος.

Μια νέα μεταρρύθμιση, τόνισε, πρέπει να λάβει τα πάντα υπόψη της για να εξυπηρετήσει τον τόπο σε βάθος χρόνου.

Εκ μέρους της PwC, ο Συνέταιρος Υπεύθυνος Υπηρεσιών Φορολογικής Συμμόρφωσης και Στρατηγικής Χρυσήλιος Πελεκάνος ανέφερε ότι το φορολογικό σύστημα της Κύπρου μπορεί να εκσυγχρονιστεί περισσότερο για να καταστήσει την Κύπρο πιο ισχυρή και πιο ανταγωνιστική.

Ο κ. Πελεκάνος εισηγήθηκε τη χορήγηση κινήτρων στον τομέα της καινοτομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Πελεκάνος εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος με τις σωστές κινήσεις μπορεί να διατηρήσει τη θέση του περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου στην περιοχή μας.

Συντονιστής του Conference ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος, Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way Ιωσήφ Ιωσήφ. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ, κύριος Χορηγός ήταν η Taxand Global και Χορηγοί η Deloitte και η PwC.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2021 - 16:23

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.