Έφορος Φορολογίας:Μόνο ένα μέρος των ανείσπρακτων φόρων, που ανέρχονται σε €2,5 δισ., μπορεί να εισπραχθεί

Μόνο ένα μέρος από το σύνολο των ανείσπρακτων φόρων, που ανέρχονται σε €2,4 με €2,5 δισ., μπορεί να εισπραχθεί από το κράτος.

Αυτό αποκάλυψε ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της FMW Financial Media Way, που είχε ως θέμα το Φορολογικό Πλαίσιο και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της FMW, όπως εξήγησε ο κ. Τσαγκάρης, σ’ αυτούς που χρωστούν φόρους στο κράτος περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες που διαλύθηκαν και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι στη ζωή, κάτι που καθιστά αδύνατη την είσπραξη τους.

Ενδεικτικά ανάφερε ότι το μεγαλύτερο ποσό φόρων (γύρω στα 25 εκατ. ευρώ) το χρωστά μια αμερικάνικη εταιρεία, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει διαλυθεί και δεν υπάρχει εκπρόσωπος της στην Κύπρο.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Τσαγκάρης τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Εισηγήθηκε όπως η Κύπρος ζητήσει τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, ώστε να γίνει μια μεταρρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς φορολογικές τάσεις.

Αφού ανάφερε ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα εξυπηρέτησε με επιτυχία για χρόνια την οικονομία μας, τόνισε ότι το Τμήμα Φορολογίας προέβη σε πολλές βελτιωτικές αλλαγές, που συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διεκπεραιωθούν οι φορολογικοί φάκελοι των ετών 2015 – 16 και σύντομα δεν θα χρειάζεται κανένας φορολογούμενος να επισκέπτεται τα γραφεία του Τμήματος Φορολογίας για τις υποθέσεις του.

Αναφερόμενος σε θέμα που έθεσε ακροατής για την επιβολή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτων, είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την αναβολή για ένα διάστημα αυτής της φορολογίας, ώστε να τονωθεί ο τομέας των ακινήτων, λόγω της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση πρέπει να προέλθει από την κυβέρνηση, κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης τάχθηκε υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης και είπε ότι αυτή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τη ψηφιακή πρόκληση για την Κύπρο. Ο κ. Βάκης τόνισε ότι η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση της οικονομίας, στην παροχή κινήτρων για να έρχονται επιχειρήσεις στην Κύπρο και στη ψηφιακή αναδιάρθρωση του Τμήματος Φορολογίας.

Εκ μέρους της εταιρείας Taxand, ο Tax Partner, Direct Tax and Transfer Pricing Κώστας Σάββα ανέπτυξε τις διεθνείς προεκτάσεις, που θα έχει μια φορολογική μεταρρύθμιση και επισήμανε τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν. Αφού σημείωσε ότι οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν και δεν μπορούν να μας περιμένουν, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δούμε τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας και ανάλογα να ενεργήσουμε. Ακόμα ο κ. Σάββα είπε ότι για να γίνει μια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προηγηθούν επιμέρους μεταρρυθμίσεις σε τομείς, που επηρεάζουν ή επηρεάζονται από το φορολογικό σύστημα.

Εκ μέρους της Deloitte, ο Συνέταιρος στις Φορολογικές και Νομικές Υπηρεσίες Αντώνης Ταλιώτης είπε ότι το πλαίσιο της Κύπρου παρά τις αδυναμίες του, εξυπηρέτησε τους σκοπούς του. Τώρα, όμως, πρόσθεσε, έφτασε η ώρα για μια ριζική μεταρρύθμιση που εκτός των τεχνικών θεμάτων, πρέπει να δούμε και το διεθνές περιβάλλον και την οικονομικό – κοινωνική πλευρά του θέματος.

Μια νέα μεταρρύθμιση, τόνισε, πρέπει να λάβει τα πάντα υπόψη της για να εξυπηρετήσει τον τόπο σε βάθος χρόνου.

Εκ μέρους της PwC, ο Συνέταιρος Υπεύθυνος Υπηρεσιών Φορολογικής Συμμόρφωσης και Στρατηγικής Χρυσήλιος Πελεκάνος ανέφερε ότι το φορολογικό σύστημα της Κύπρου μπορεί να εκσυγχρονιστεί περισσότερο για να καταστήσει την Κύπρο πιο ισχυρή και πιο ανταγωνιστική.

Ο κ. Πελεκάνος εισηγήθηκε τη χορήγηση κινήτρων στον τομέα της καινοτομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Πελεκάνος εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος με τις σωστές κινήσεις μπορεί να διατηρήσει τη θέση του περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου στην περιοχή μας.

Συντονιστής του Conference ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος, Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way Ιωσήφ Ιωσήφ. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ, κύριος Χορηγός ήταν η Taxand Global και Χορηγοί η Deloitte και η PwC.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2021 - 16:23

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας
16:46
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω τομέα υπηρεσιών
16:35
Τρίωρη στάση εργασίας ανακοινώνουν οι γιατροί του δημοσίου την Τετάρτη το πρωί
16:30
Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Υπ. Εργασίας για τα ειδικά σχέδια Σεπτεμβρίου
16:27
Βλ. Πούτιν: Ο κύριος εχθρός της Ρωσίας είναι η φτώχεια
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand