Η Κομισιόν συγκέντρωσε σήμερα 13 δισ. ευρώ στην έκτη πράξη δανεισμού για το μέσο SURE

Η Κομισιόν συγκέντρωσε σήμερα 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην έκτη πράξη δανεισμού μέσω SURE, για να την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων.

Η έκδοση αποτελείται από δύο ομόλογα, με 8 δισεκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμή τον Μάρτιο του 2026 και 5 δισεκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμή τον Μάιο του 2046. Τα ομόλογα προσέλκυσαν έντονη ζήτηση από ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, που εξασφάλισαν καλές συνθήκες τιμολόγησης και οι οποίες θα μεταβιβαστούν απευθείας στα δικαιούχα κράτη μέλη.

Το πενταετές ομόλογο είχε αρνητική απόδοση -0,488%, ενώ το 25ετές ομόλογο ελαφρώς θετική, στο 0,476%.

Με αυτήν την τρίτη δανειοληπτική πράξη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Κομισιόν συγκέντρωσε συνολικά 36 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει συνολικά 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 13 - 14 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λάβει μέχρι τώρα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του SURE. Προς το παρόν, συνολικά 19 κράτη μέλη προβλέπεται να λάβουν 90,6 ευρώ από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά

Αργότερα φέτος, η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει το δανεισμό για το NextGenerationEU, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε τιμές 2018 ή περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές).

Επιπλέον η Κομισιόν πρότεινε σήμερα επιπλέον 345,2 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και νέων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον κορονοϊό το 2021.

Τα κονδύλια θα βοηθήσουν στην κάλυψη άμεσων αναγκών και στην ενίσχυση της πρόληψης, αλλά και την εισαγωγή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, την παρακολούθηση των λυμάτων και τη βελτίωση της ικανότητας αλληλουχίας των παραλλαγών κορονοϊού μέσω του Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA). Ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αντιμετώπιση τυχόν επειγουσών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το COVID-19.

Για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, η Κομισιόν ενισχύει το μέσο έκτακτης βοήθειας (ESI) καθώς και τη συμβολή της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το αποθεματικό αλληλεγγύης και βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, το οποίο προορίζεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και από το δεύτερο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού το 2021.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2021 - 20:14

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand